Όπως πάντα, δεν πρόκειται να σταματήσω να τρώω παγωτό μόνο και μόνο επειδή άρχισαν τα πρωτοβρόχια ή επειδή δεν μπορώ πια να βγω απ' το σπίτι δίχως να φοράω μπουφάν και μπότες.
Είμαι και πάντα θα είμαι εκείνη που δεν μπορεί αγόγγυστα να πει αντίο στις ζεστές μέρες, στις ηλιόλουστες μέρες, στις μεγάλες μέρες που ο ήλιος δεν δύει στις έξι το απόγευμα και δεν ανατέλλει στις εφτάμιση το πρωί.
Ίσως φταίει το ότι είμαι Ελληνίδα που ζει στη Βόρεια Ευρώπη. Είμαι προγραμματισμένη ν' αρχίζω να κρυώνω γύρω στον Δεκέμβριο κι όχι απ' τον Οκτώβριο. Είμαι προγραμματισμένη να φοράω λιγότερες στρώσεις ρούχων. Είμαι προγραμματισμένη να χρειάζομαι περισσότερο ήλιο, περισσότερη ζεστασιά, περισσότερο γέλιο, περισσότερο αυθορμητισμό, περισσότερη εκδηλωτικότητα, περισσότερο από όλα εκείνα που μου λείπουν εδώ.
Αυτή την εβδομάδα, τρώω λίγο από αυτό το παγωτό κάθε μέρα. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα, με επισκέψεις σε νοσοκομεία, με γιατρούς και νοσοκόμες που προσπαθούν να χώσουν βελόνες σε χέρια και με την ώρα ν' αρνείται να περάσει. Με αίθουσες αναμονής και βιβλία που σου κρατάνε συντροφιά, τετράδια γεμάτα τυχαίες σκέψεις, ιδέες που στην αρχή φαίνονταν έξυπνες και τσιτάτα που θα' θελες να γίνουν πραγματικότητα.
Τέλος καλό, όλα καλά, ευτυχώς. Και μετά ήρθε η ώρα για παγωτό. Γιατί καμιά φορά, αυτό είναι που αποζητάς πιο πολύ όταν επιστρέφεις σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στον έξω κόσμο, φαντασιώνοντας την πρώτη κουταλιά, την μυρωδιά του καφέ, τη γλύκα του, την κρεμώδη υφή του, την απαλή του αίσθηση.
Ένα εξαιρετικό παγωτό, ένα παγωτό καφέ ακριβώς όπως πρέπει να είναι, με έντονη τη γεύση του καφέ χωρίς να καλύπτεται από τη γλυκύτητα της ζάχαρης και σε συνδυασμό με τα biscotti φουντουκιού, η αρμονία γεύσεων και υφών είναι θεϊκή.
Ελαφρώς πικρή γεύση εσπρέσσο, με το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ να σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι καταμεσής ενός καφεκοπτείου και μετά, τη στιγμή που δαγκώνεις το τραγανό και πλούσιο biscotto, να γεμίζει ο αέρας βουτυρένιες μυρωδιές και νότες πορτοκαλιού.
Και τώρα με συγχωρείτε, αλλά θα φάω λίγο ακόμα.
Παγωτό καφέ
Προσαρμοσμένη από τον Hugh Fearnley-Whittingstall
Το παγωτό αυτό γίνεται με φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ εσπρέσσο. Χρησιμοποίησα κόκκους με ελαφριά γεύση και σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο, καθώς η γεύση του καφέ στο παγωτό είναι πολύ έντονη και δεν θέλετε να είναι υπερβολική. Άλλωστε πρόκειται για επιδόρπιο.
Γίνονται περίπου 900 γρ.
Υλικά
50 γρ. κόκκοι καφέ εσπρέσσο
500 ml γάλα πλήρες
6 κρόκοι αβγών μεσαίου μεγέθους
60 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
120 γρ. ψιλή ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μύλος για καφέ ή γουδί, ψιλό κόσκινο, τουλπάνι ή φίλτρο καφέ, παγωτομηχανή
Προετοιμασία
Βάλτε τους κόκκους εσπρέσσο σ' ένα μύλο για καφέ (ή χρησιμοποιήστε γουδί και γουδοχέρι) και χοντροαλέστε τους. Μην τους ψιλοαλέσετε διότι θα δημιουργηθεί ίζημα που θα χαλάσει την υφή του παγωτού.
Τοποθετήστε τους αλεσμένους κόκκους καφέ σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το γάλα κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι. Βάλτε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεστάνετε το γάλα μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στις άκρες της κατσαρόλας. Προσέξτε να μη βράσει το γάλα. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά, βάλτε το καπάκι κι αφήστε να σταθεί για 30 λεπτά.
Περάστε το γάλα από το κόσκινο μέσα στο οποίο έχετε τοποθετήσει τουλπάνι ή φίλτρα καφέ και αφήστε να στραγγίξει μέσα σ' ένα μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη για να κρατηθεί το γάλα ζεστό.
Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε τους κρόκους αβγών, την καστανή και την ψιλή ζάχαρη και χτυπήστε ελαφρά μ' ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα παχύ και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε με το σύρμα.
Αδειάστε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα, μέχρι να πήξει τόσο ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος μιας κουτάλας και να στέκεται χωρίς να χύνεται (δείτε τις φωτογραφίες). Θα χρειαστούν γύρω στα 5 λεπτά για να πήξει.
Περάστε το μείγμα (custard) μέσα από το κόσκινο και μέσα σ' ένα καθαρό μπωλ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι κι ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Αφήστε να κρυώσει.
Έπειτα, καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά το μείγμα με μια σπάτουλα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, αδειάστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε.
Biscotti με Φουντούκια και Πορτοκάλι
Προσαρμοσμένη από το Tartine
Τα biscotti (ενικός: biscotto) είναι ιταλικά μπισκότα τα οποία ψήνονται δυο φορές για ν' αποκτήσουν την χαρακτηριστική τραγανή υφή τους. Είναι σαν τα δικά μας παξιμαδάκια, αυτά εδώ όμως δεν είναι τόσο ξερά.
Τα biscotti παραδοσιακά σερβίρονται με τον καφέ, οπότε θεώρησα καλή ιδέα να τα φτιάξω και να τα σερβίρω με το παραπάνω παγωτό.
Μερίδες: περίπου 12 biscotti
Υλικά
35 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) φουντούκια
65 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
80 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
2 κουταλάκια γλυκού Grand Marnier (λικέρ πορτοκάλι)
Ξύσμα 1 μικρού πορτοκαλιού
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, λαμαρίνα ή ταψί μεσαίου μεγέθους, λαδόκολλα
Προετοιμασία
Τοποθετήστε τα φουντούκια σ' ένα μικρό τηγάνι και καψαλίστε τα σε μέτρια φωτιά, μέχρι ν' αρχίσουν να βγάζουν τ' αρώματά τους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν. Αφαιρέστε τα απ' το τηγάνι και χοντροκόψτε τα μ' ένα μαχαίρι.
Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο ενός ταψιού μεσαίου μεγέθους ή μιας λαμαρίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι το μείγμα ν' αφρατέψει και να γίνει ανοιχτόχρωμο. Προσθέστε το αβγό και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίξτε το Grand Marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά κι έπειτα προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέστε τα φουντούκια και αναμείξτε με μια σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι λίγο μαλακιά και θα είναι απειροελάχιστα κολλώδης.
Αδειάστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίστε έναν κύλινδρο/κορμό με διάμετρο 3,5-4 εκ. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια σας και δεν μπορείτε να την σχηματίσετε, αλευρώστε τα χέρια σας για να διευκολυνθείτε.
Τοποθετήστε τον κύλινδρο στο ταψί και βάλτε το στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η ζύμη (όταν την ακουμπάτε στην κορυφή να μην είναι μαλακιά) και να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα στην κορυφή. Αφού ψηθεί η ζύμη, θα απλώσει κάπως.
Αφαιρέστε το ταψί απ' το φούρνο και μεταφέρετε τον κύλινδρο σε μια σχάρα για να κρυώσει ελαφρώς. Μεταφέρετε σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε τον κύλινδρο σε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. μ' ένα οδοντωτό μαχαίρι. Τοποθετήστε τις φέτες στο ταψί, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, και ψήστε τα biscotti για 6-8 λεπτά απ΄τη μια πλευρά και 1 λεπτό απ' την άλλη, μέχρι οι άκρες τους να φρυγανιστούν ελαφρώς. Βγάλτε τα απ' το φούρνο και μεταφέρετέ τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Μπορείτε να κρατήσετε τα biscotti σ' ένα δοχείο καλά κλεισμένο και σε θερμοκρασία δωματίου για 2 εβδομάδες.
Είμαι και πάντα θα είμαι εκείνη που δεν μπορεί αγόγγυστα να πει αντίο στις ζεστές μέρες, στις ηλιόλουστες μέρες, στις μεγάλες μέρες που ο ήλιος δεν δύει στις έξι το απόγευμα και δεν ανατέλλει στις εφτάμιση το πρωί.
Ίσως φταίει το ότι είμαι Ελληνίδα που ζει στη Βόρεια Ευρώπη. Είμαι προγραμματισμένη ν' αρχίζω να κρυώνω γύρω στον Δεκέμβριο κι όχι απ' τον Οκτώβριο. Είμαι προγραμματισμένη να φοράω λιγότερες στρώσεις ρούχων. Είμαι προγραμματισμένη να χρειάζομαι περισσότερο ήλιο, περισσότερη ζεστασιά, περισσότερο γέλιο, περισσότερο αυθορμητισμό, περισσότερη εκδηλωτικότητα, περισσότερο από όλα εκείνα που μου λείπουν εδώ.
Αυτή την εβδομάδα, τρώω λίγο από αυτό το παγωτό κάθε μέρα. Ήταν μια δύσκολη εβδομάδα, με επισκέψεις σε νοσοκομεία, με γιατρούς και νοσοκόμες που προσπαθούν να χώσουν βελόνες σε χέρια και με την ώρα ν' αρνείται να περάσει. Με αίθουσες αναμονής και βιβλία που σου κρατάνε συντροφιά, τετράδια γεμάτα τυχαίες σκέψεις, ιδέες που στην αρχή φαίνονταν έξυπνες και τσιτάτα που θα' θελες να γίνουν πραγματικότητα.
Τέλος καλό, όλα καλά, ευτυχώς. Και μετά ήρθε η ώρα για παγωτό. Γιατί καμιά φορά, αυτό είναι που αποζητάς πιο πολύ όταν επιστρέφεις σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα στη δουλειά ή στον έξω κόσμο, φαντασιώνοντας την πρώτη κουταλιά, την μυρωδιά του καφέ, τη γλύκα του, την κρεμώδη υφή του, την απαλή του αίσθηση.
Ένα εξαιρετικό παγωτό, ένα παγωτό καφέ ακριβώς όπως πρέπει να είναι, με έντονη τη γεύση του καφέ χωρίς να καλύπτεται από τη γλυκύτητα της ζάχαρης και σε συνδυασμό με τα biscotti φουντουκιού, η αρμονία γεύσεων και υφών είναι θεϊκή.
Ελαφρώς πικρή γεύση εσπρέσσο, με το άρωμα του φρεσκοκομμένου καφέ να σε κάνει να αισθάνεσαι πως βρίσκεσαι καταμεσής ενός καφεκοπτείου και μετά, τη στιγμή που δαγκώνεις το τραγανό και πλούσιο biscotto, να γεμίζει ο αέρας βουτυρένιες μυρωδιές και νότες πορτοκαλιού.
Και τώρα με συγχωρείτε, αλλά θα φάω λίγο ακόμα.
Παγωτό καφέ
Προσαρμοσμένη από τον Hugh Fearnley-Whittingstall
Το παγωτό αυτό γίνεται με φρεσκοαλεσμένους κόκκους καφέ εσπρέσσο. Χρησιμοποίησα κόκκους με ελαφριά γεύση και σας συνιστώ να κάνετε το ίδιο, καθώς η γεύση του καφέ στο παγωτό είναι πολύ έντονη και δεν θέλετε να είναι υπερβολική. Άλλωστε πρόκειται για επιδόρπιο.
Γίνονται περίπου 900 γρ.
Υλικά
50 γρ. κόκκοι καφέ εσπρέσσο
500 ml γάλα πλήρες
6 κρόκοι αβγών μεσαίου μεγέθους
60 γρ. μαλακιά, ανοιχτή καστανή ζάχαρη
120 γρ. ψιλή ζάχαρη
300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μύλος για καφέ ή γουδί, ψιλό κόσκινο, τουλπάνι ή φίλτρο καφέ, παγωτομηχανή
Προετοιμασία
Βάλτε τους κόκκους εσπρέσσο σ' ένα μύλο για καφέ (ή χρησιμοποιήστε γουδί και γουδοχέρι) και χοντροαλέστε τους. Μην τους ψιλοαλέσετε διότι θα δημιουργηθεί ίζημα που θα χαλάσει την υφή του παγωτού.
Τοποθετήστε τους αλεσμένους κόκκους καφέ σ' ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το γάλα κι ανακατέψτε μ' ένα κουτάλι. Βάλτε το κατσαρολάκι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ζεστάνετε το γάλα μέχρι να εμφανιστούν μικρές φυσαλίδες στις άκρες της κατσαρόλας. Προσέξτε να μη βράσει το γάλα. Αφαιρέστε το κατσαρολάκι απ' τη φωτιά, βάλτε το καπάκι κι αφήστε να σταθεί για 30 λεπτά.
Περάστε το γάλα από το κόσκινο μέσα στο οποίο έχετε τοποθετήσει τουλπάνι ή φίλτρα καφέ και αφήστε να στραγγίξει μέσα σ' ένα μπωλ. Καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη για να κρατηθεί το γάλα ζεστό.
Σ' ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε τους κρόκους αβγών, την καστανή και την ψιλή ζάχαρη και χτυπήστε ελαφρά μ' ένα σύρμα μέχρι να έχετε ένα παχύ και κρεμώδες μείγμα. Προσθέστε το ζεστό γάλα κι ανακατέψτε με το σύρμα.
Αδειάστε το μείγμα σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με μια πυρίμαχη σπάτουλα, μέχρι να πήξει τόσο ώστε να καλύπτει το πίσω μέρος μιας κουτάλας και να στέκεται χωρίς να χύνεται (δείτε τις φωτογραφίες). Θα χρειαστούν γύρω στα 5 λεπτά για να πήξει.
Περάστε το μείγμα (custard) μέσα από το κόσκινο και μέσα σ' ένα καθαρό μπωλ. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το εκχύλισμα βανίλιας και μια πρέζα αλάτι κι ανακατέψτε με μια σπάτουλα. Αφήστε να κρυώσει.
Έπειτα, καλύψτε το μπωλ με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 1 ώρα περίπου, μέχρι να κρυώσει καλά.
Στη συνέχεια, ανακατέψτε καλά το μείγμα με μια σπάτουλα και αδειάστε το στην παγωτομηχανή σας. Συνεχίστε, ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή.
Μόλις το παγωτό είναι έτοιμο, αδειάστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και αφήστε το εκεί για τουλάχιστον 4 ώρες πριν το σερβίρετε.
Biscotti με Φουντούκια και Πορτοκάλι
Προσαρμοσμένη από το Tartine
Τα biscotti (ενικός: biscotto) είναι ιταλικά μπισκότα τα οποία ψήνονται δυο φορές για ν' αποκτήσουν την χαρακτηριστική τραγανή υφή τους. Είναι σαν τα δικά μας παξιμαδάκια, αυτά εδώ όμως δεν είναι τόσο ξερά.
Τα biscotti παραδοσιακά σερβίρονται με τον καφέ, οπότε θεώρησα καλή ιδέα να τα φτιάξω και να τα σερβίρω με το παραπάνω παγωτό.
Μερίδες: περίπου 12 biscotti
Υλικά
35 γρ. ασπρισμένα (καθαρισμένα) φουντούκια
65 γρ. ανάλατο βούτυρο, μαλακωμένο
80 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 μεγάλο αβγό
2 κουταλάκια γλυκού Grand Marnier (λικέρ πορτοκάλι)
Ξύσμα 1 μικρού πορτοκαλιού
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3/4 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, λαμαρίνα ή ταψί μεσαίου μεγέθους, λαδόκολλα
Προετοιμασία
Τοποθετήστε τα φουντούκια σ' ένα μικρό τηγάνι και καψαλίστε τα σε μέτρια φωτιά, μέχρι ν' αρχίσουν να βγάζουν τ' αρώματά τους, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην αρπάξουν. Αφαιρέστε τα απ' το τηγάνι και χοντροκόψτε τα μ' ένα μαχαίρι.
Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλας στον πάτο ενός ταψιού μεσαίου μεγέθους ή μιας λαμαρίνας.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160 βαθμούς Κελσίου.
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ' ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε το μαλακωμένο βούτυρο και χρησιμοποιώντας το εξάρτημα "φτερό" του μίξερ βάσης (ή το μίξερ χειρός) χτυπήστε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα κρεμώδες και αφράτο μείγμα. Προσθέστε τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι το μείγμα ν' αφρατέψει και να γίνει ανοιχτόχρωμο. Προσθέστε το αβγό και χτυπήστε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Ρίξτε το Grand Marnier και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπήστε μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά κι έπειτα προσθέστε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι και χτυπήστε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι μόλις να ενσωματωθούν τα υλικά. Προσθέστε τα φουντούκια και αναμείξτε με μια σπάτουλα. Η ζύμη θα είναι λίγο μαλακιά και θα είναι απειροελάχιστα κολλώδης.
Αδειάστε τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και σχηματίστε έναν κύλινδρο/κορμό με διάμετρο 3,5-4 εκ. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια σας και δεν μπορείτε να την σχηματίσετε, αλευρώστε τα χέρια σας για να διευκολυνθείτε.
Τοποθετήστε τον κύλινδρο στο ταψί και βάλτε το στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 25-30 λεπτά, μέχρι να σφίξει η ζύμη (όταν την ακουμπάτε στην κορυφή να μην είναι μαλακιά) και να πάρει ένα ανοιχτό καφέ χρώμα στην κορυφή. Αφού ψηθεί η ζύμη, θα απλώσει κάπως.
Αφαιρέστε το ταψί απ' το φούρνο και μεταφέρετε τον κύλινδρο σε μια σχάρα για να κρυώσει ελαφρώς. Μεταφέρετε σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε τον κύλινδρο σε διαγώνιες φέτες πάχους 1 εκ. μ' ένα οδοντωτό μαχαίρι. Τοποθετήστε τις φέτες στο ταψί, με το κομμένο μέρος προς τα κάτω, και ψήστε τα biscotti για 6-8 λεπτά απ΄τη μια πλευρά και 1 λεπτό απ' την άλλη, μέχρι οι άκρες τους να φρυγανιστούν ελαφρώς. Βγάλτε τα απ' το φούρνο και μεταφέρετέ τα σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
Μπορείτε να κρατήσετε τα biscotti σ' ένα δοχείο καλά κλεισμένο και σε θερμοκρασία δωματίου για 2 εβδομάδες.
Τέλεια το καθένα ξεχωριστά, ο συνδυασμός υψηλής ποιότητας, και οι φωτογραφίες υψηλής πιστότητας!
ReplyDeleteΤα νοσοκομειακά περάσματα μακάρι να τέλειωσαν επιτυχώς και οριστικώς!
Τέλος καλό όλα καλά λοιπόν! Αυτό έχει σημασία και χαίρομαι πολύ γι αυτό!
ReplyDeleteΦάε τώρα με ηρεμία το λαχταριστό παγωτάκι σου και στείλε και από δω καμιά δεκαριά μπισκοτάκια:)))
Αχ, νομίζω ότι μυρίζω το παγωτό σου! Σίγουρα θα είναι τέλειο. Καλά, έχω και μια τρελή αδυναμία στον καφέ τον οποίο όμως -λόγω μωρού- στερούμαι, και τα ρουθούνια μου είναι πολύ ευσυγκίνητα σ' αυτές τις μυρωδιές.
ReplyDeleteΕρώτηση: Πώς ξεφλουδίζονται τα φουντούκια για τα biscotti; Όπως τα αμύγδαλα;
Btw η ζύμη για την πίτσα σου έκανε θραύση!!!
Καλημέρα Μάγδα μου και καλή εβδομάδα!
ReplyDeleteΕύχομαι όλα καλά και οποιαδήποτε ταλαιπωρία είχες να είναι πλέον για τα καλά παρελθόν...
Σίγουρα το παγωτό σου, βοήθησε αρκετά στο να νιώσεις καλύτερα! Για τους λάτρεις του καφέ, φαίνεται ιδανικό επιδόρπιο, η υφή μιλά από μόνη της και η παρουσίαση του σε συνδυασμό με biscotti πραγματικά εμπνευσμένη!
Και εννοείται ότι παγωτάκι τρώμε όλο το χρόνο, οποιαδήποτε ώρα!
Φιλιά πολλά!
Martha — σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.
ReplyDeletemia maria — να' σαι καλά Μαρία. Σήμερα προβλέπεται να τελειώσει το παγωτό. Βλέπεις ο Σ δεν το τρώει, δεν του αρέσει η γεύση του καφέ στα γλυκά, οπότε είναι όλο δικό μου. Μετά πρέπει να βρω κάτι άλλο για να ικανοποιώ τις καθημερινές μου λιγούρες. Πάρε όσα μπισκοτάκια θες!
Claire — υπομονή, θα έρθει η ώρα που θα μπορείς να ευχαριστηθείς και πάλι τον καφέ.
Τα φουντούκια τα αγοράζω ήδη καθαρισμένα αλλά μπορείς να τα ξεφλουδίσεις έτσι: βάλτα σε προθερμασμένο φούρνο (170-175 C) για 10-12' για να καψαλιστούν καλά απ' όλες τις πλευρές κι έπειτα τύλιξέ τα όσο είναι ζεστά σε μια πετσέτα. Άφησέ τα έτσι για 2-3' και μετά τρίψτα μέσα στην πετσέτα. Θα ξεφλουδιστούν αμέσως.
Έφτιαξες τη ζύμη;; Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε!!
Ερμιόνη — σ' ευχαριστώ πολύ! Είσαι και συ του παγωτού όλο το χρόνο; Ευτυχώς δεν είμαι η μόνη.
Καλή εβδομάδα σε όλους!
Μάγδα, τέλος καλό, όλα καλά, όπως είπες και η ίδια. Και για ανταμοιβή μετά την ταλαιπωρία που πέρασες, ένα γευστικό παγωτό καφέ με μπισκότο, φτιαγμένα από τα δικά σου τα χέρια, είναι ότι πρέπει!! Η ταλαιπωρία και η κούραση, πήγαν περίπατο!!
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
μου ΄ρχεται να κάνω βουτιά στο λαπ τοπ!!!!
ReplyDeleteΤι να λέμε τώρα? Τι να λέμε ξανά?
ReplyDeleteΠραγματικά το παγωτό σου με τσάκισε μιας και αγαπώ τον καφέ στα επιδόρπια.
Δεν μπορούσες να έχεις καλύτερο συνοδευτικό από τα μπισκότα φουντουκιού που έφτιαξες.
Συγχαρητήρια θερμά για όλα!
Περαστικά σου εύχομαι ότι και αν σε ταλαιπώρησε!! Φιλιά!
Περαστικά και να πάνε όλα καλά! Ωραίο το παγωτό σου, ό,τι φτιάχνεις φαίνεται σούπερ Μάγδα μου!
ReplyDeleteΠρώτα από όλα, χαίρομαι που όλα πήγαν καλά, περνάμε κάτι δύσκολο σήμερα...και εύχομαι να τελειώσει με τον ίδιο τρόπο.
ReplyDeleteΤον καφέ μόνο τον πίνω... γούστα είναι αυτά... αλλά τα μπισκότι τα λατρεύω κάνω μόνο αμυγδάλου, θα τα δοκιμάσω διότι μου αρέσουν όλα τα υλικά που έχεις μέσα!
Να είσαι πάντα καλά!
Υπέροχες οι φωτογραφίες, υπέροχο δείχνει και το παγωτό (πρεπει να ξεπεράσω το θέματακι με τα ωμά αυγά και να το φτιάξω).
ReplyDeleteΕύχομαι περαστικά να ήταν όλα!
Ειρήνη — το παγωτό γενικά καταφέρνει να μου φτιάχνει την διάθεση. Σ' ευχαριστώ!
ReplyDeletepeps — :)
Χρυσαυγή — να' σαι καλά! Σ' ευχαριστώ πολύ. Έχω αδυναμία στα φουντούκια οπότε μπορεί να είμαι και λίγο προκατειλλημένη αλλά τα μπισκότα είναι φοβερά.
Jenny — σ' ευχαριστώ πολύ Τζένη!
Taste Advisor — εύχομαι να πάνε όλα καλά Πόπη με το θέμα που περνάτε. Σ' ευχαριστώ. Να' σαι και συ πάντα καλά!
thegreenmixer — μα δεν χρειάζεται να ξεπεράσεις τον φόβο των ωμών αβγών γιατί το παγωτό δεν περιέχει ωμά αβγά, εφόσον ψήνονται και γίνονται custard (crème anglaise). Αν τρως κρέμα καραμελέ ή crème brûlée μπορείς να φας και αυτό το παγωτό. Σ' ευχαριστώ!
H καλύτερη επιβράβευση για την ταλαιπωρία που πέρασες. Ολα καλά λοιπόν.
ReplyDeleteΤώρα πως συνδύασες το παγωτό καφέ με τα biscotti μόνο εσύ θα μπορούσες Μαγδούλα :)
Για το παγωτό δεν υπόσχομαι τίποτα, αλλά τα biscotti σου μου κλείνουν το μάτι και δεν μπορώ να αντισταθώ.
Φιλιά πολλά :)
Τι να πω... Το παγωτό είναι από τα πράγματα στα οποία δεν μπορώ να αντισταθώ και τα παξιμαδάκια σου δείχνουν αρκούντως αφράτα. Κι όταν σκεφτώ ότι όλα αυτά μυρίζουν καφέ ξεχνώ και δίαιτες και καλές προθέσεις!
ReplyDeleteΜμμμ μια μπουκια την θελω!
ReplyDelete