Monday, December 23, 2013

Μπισκότα παρμεζάνας

Έπειτα από τα γλυκά μπισκότα και κουλουράκια που μοιράστηκα μαζί σας όλη την περασμένη εβδομάδα, νομίζω πως ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό ως τελευταία ανάρτηση του cookie week.






Τα αλμυρά μου αρέσουν πολύ περισσότερο από τα γλυκά κι έτσι αυτά τα μπισκότα παρμεζάνας ήταν για μένα ιδιαίτερα απολαυστικά.






Με τα τυριά έχω τρέλα και η παρμεζάνα είναι από τα αγαπημένα μου. Η ώριμη, έντονη και πικάντικη γεύση της είναι ασύγκριτη και όπου και αν προστεθεί, από βάσεις για τάρτες και κρέμες μέχρι σουφλέ, η επιτυχία είναι εγγυημένη και το αποτέλεσμα πεντανόστιμο.






Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο να σε περιμένει όταν φθάσεις στο σπίτι κάποιου για ένα γιορτινό γεύμα από ένα ένα ποτήρι σαμπάνιας κι ένα μικρό, τραγανό και βουτυρένιο μπισκότο με την γεμάτη, ουμάμι γεύση της παρμεζάνας.






Σερβιρισμένο με κάτι γλυκόξινο όπως λίγο cranberry chutney ή chutney με σμέουρο και κρεμμύδι, είναι ένα πολύ κομψό και εύγεστο ορεκτικό και η τέλεια εναλλακτική λύση στα τετριμμένα καναπεδάκια.


Καλά ψησίματα και εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα!!











Μπισκότα Παρμεζάνας

Σερβίρετέ τα επίσης με μαρμελάδα σύκο ή κυδωνόπαστο, και λευκό ξηρό κρασί.






Γίνονται 40 περίπου μπισκότα

Υλικά
180 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
115 γρ. βούτυρο ανάλατο, κρύο και κομμένο σε κύβους
125 γρ. παρμεζάνα, ψιλοτριμμένη
1 μεγάλο αβγό
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι
Μια πρέζα πιπέρι καγιέν
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

Ειδικά εργαλεία: τρίφτης, μεγάλος επεξεργαστής τροφίμων, πλαστική μεμβράνη, πλάστης, λαδόκολλα, 1-2 λαμαρίνες, κουπ-πατ στρογγυλό (5 εκ. διάμετρο)


Προετοιμασία
Στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το αλεύρι και το βούτυρο. Αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με ψίχουλα.


Προσθέστε την παρμεζάνα, το αβγό, το αλάτι, το καγιέν και το μαύρο πιπέρι και αναμείξτε μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με εύθρυπτη ζύμη. Δεν θα μαζευτεί σε μπάλα αλλά θα σφίξει.
Αδειάστε την σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας και δουλέψτε την λίγο με τα χέρια σας, ζυμώνοντας για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να έχετε μια λεία και σφιχτή ζύμη που θα έχει λίγες ρωγμές.


Σχηματίστε τη ζύμη σε πεπλατυσμένο δίσκο, τυλίξτε την με πλαστική μεμβράνη και βάλτε την στο ψυγείο για 1 ώρα.

Βγάλτε τη ζύμη από το ψυγείο, ξετυλίξτε την, τοποθετήστε την μεταξύ δυο κομματιών λαδόκολλας και ανοίξτε την με τη βοήθεια του πλάστη, σε πάχος 0,7-0,8 εκ. Η λαδόκολλα βοηθάει στο να μην κολλάει η ζύμη πάνω στον πλάστη.

Καλύψτε τις λαμαρίνες σας με λαδόκολλα.

Σ' ένα μικρό μπωλ προσθέστε αλεύρι. Θα το χρησιμοποιήσετε για να βυθίζετε μέσα το κουπ-πατ. Μ' αυτό τον τρόπο το κουπ-πατ δεν θα κολλάει στη ζύμη του μπισκότου.
Αφαιρέστε από την ανοιγμένη ζύμη το πάνω κομμάτι λαδόκολλας, κόψτε με το κουπ-πατ τα μπισκότα και τοποθετήστε τα στη λαμαρίνα.


Τοποθετήστε τη λαμαρίνα στο ψυγείο για 10 λεπτά για να σφίξει η ζύμη και προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σημείωση: Μαζέψτε τη ζύμη που περίσσεψε απ’ τα κοψίματα και ανοίξτε την ξανά. Βάλτε την στο ψυγείο για να σφίξει και χρησιμοποιήστε το κουπ-πατ για να κόψετε κι άλλα μπισκότα. Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλη τη ζύμη.

Βγάλτε τη λαμαρίνα απ’ το ψυγείο και τοποθετήστε την στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε τα μπισκότα για 15-17 λεπτά μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Προσέξτε μην αρπάξουν γιατί θα έχουν πικρή γεύση.


Αφαιρέστε την λαμαρίνα απ’ το φούρνο και βάλτε την επόμενη.

Μεταφέρετε τα μπισκότα σε σχάρα για να κρυώσουν.

Είναι καλύτερο να φαγωθούν την ίδια ή την επόμενη μέρα όταν θα είναι πιο τραγανά, αλλά μπορείτε να τα κρατήσετε σε κουτί για μπισκότα για 4 μέρες.






13 comments:

  1. Να, τα μας!! Αυτά είναι για μένα!!
    Όχι τα γλυκά! Τα αλμυρά. Και επιλέγεις την παρμεζάνα σαν το κυρίαρχο υλικό? Με σκοτώνεις....
    Εντάξει, παραδέχομαι ότι τα άλλα είχαν το τέλειο σχήμα. Αφού νόμιζα ότι ήταν ψεύτικα. Ειδικά τα ελατάκια....
    Αλλά αυτά έχουν την δική μου προτίμηση. Εχουν την παρμεζάνα. Ε, δεν μπορώ να τους αντισταθώ. Καταλαβαίνεις.... Τι με νοιάζει αν είναι στρογγυλά και αδιάφορα στην όψη... αφού θα τα φάω και θα με στείλουν στα ουράνια? Υπέροχη βρήσκω την πρόταση με την μαρμελάδα ή το τσάτνευ. Επικροτώ!!

    ..Ox.... Ma to theo... kati epathe to pliktrologio kai gyrise sta agglika..... kai den epistrefei sta ellinika..... *&$%##$%$#@

    Telos panton, an kai den to thelo katholou, tha sou efxitho se greeklish,
    na perasete teleia tis giortes ton Xristougennon!! Xronia polla apo mena!! Polla filia Magda mou!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete
  2. Καλέ, ποια επόμενη μέρα; Εγώ όλα την ίδια μέρα θα τα τσάκιζα! Τέλεια μπισκοτάκια και ταιριάζουν με τα πάντα!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!! Με υγεία και αγάπη!!! :-)

    ReplyDelete
  3. Εμένα με έπεισες! Είναι όμορφα και δείχνουν πολύ νόστιμα. Σε ευχαριστώ πολύ! Καλά Χριστούγεννα ^^

    ReplyDelete
  4. Παίρνω το αλμυρό κέρασμά μου και σου εύχομαι να περάσεις όμορφα Χριστούγεννα με τον καλό σου και τους φίλους σας! Πολλά φιλιά και καλά μαγειρέματα!

    ReplyDelete
  5. μ αρέσουν!!! πωπωπω επιτελους κ μια συνταγη αλμυρη γαι μπισκότα!!! θα την δοκιμάσω σίγουρα!!

    ReplyDelete
  6. Θα τα τσακίσω...μόλις τα φτιάξω!!!
    Καλά Χριστούγεννα!!!

    ReplyDelete
  7. Εγώ αν και αθεράπευτη γλυκατζού, αυτά τα μπισκότα με την παρμεζάνα τα καλοδέχομαι ευχαρίστως σαν ορεκτικό, ειδικά μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί όπως λες! Και με τσάτνευ ή και απλή, γλυκιά μαρμελάδα θα είναι επίσης απίθανα.
    Να περάσεις όμορφα, ξεκούραστα και νόστιμα σου εύχομαι.
    Πολλά φιλιά και με το καλό να σε βρει και ο νέος χρόνος!

    ReplyDelete
  8. Με την παρμεζάνα έχω και εγώ τεράστιο έρωτα!
    Είναι τυράκι που χρησιμοποιώ ευρέως στα μαγειρέματα μου, οπότε και τα μπισκότα σου με συγκινούν ιδιαιτέρως!
    Να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα Μάγδα μου, με υγεία και χαρά!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  9. Υπερτέλεια!!!
    Χρόνια πολλά κ ευλογημένα!
    Φιλάκια!

    ReplyDelete
  10. Φανταστικά! Κι εγώ τρελαίνομαι για παρμεζάνα! Καλά Χριστούγεννα!

    ReplyDelete
  11. Χρόνια Πολλά Μάγδα!

    Τα μπισκότα σου τέλεια και θα δοκιμαστούν σίγουρα, αφού το συνοδευτικό -το cranberry chutney- το έχω ήδη, ευκαιρία να το εξοντώσω! :)

    Z.

    ReplyDelete
  12. Χρόνια πολλά Μάγδα μου, να περάσεις όμορφες γιορτές!!! Απίθανα τα αλμυρά σου μπισκοτάκια!!! ΧΟ

    ReplyDelete
  13. Σας ευχαριστώ πολύ όλους! Χρόνια Πολλά!!

    ReplyDelete