Friday, December 27, 2013

Την δεύτερη μέρα


Χρόνια Πολλά! Ελπίζω να είχατε υπέροχα Χριστούγεννα με πεντανόστιμα φαγητά και αγαπημένους ανθρώπους.






Τα δικά μου Χριστούγεννα ήταν γευστικότατα, με ψητή γαλοπούλα και ρύζι με κάστανα, κουκουνάρι και σταφίδες, με πατάτες φούρνου ψημένες με λίπος πάπιας και μυρωδικά, και πολλά ελληνικά παραδοσιακά γλυκά.






Την δεύτερη μέρα των Χριστουγέννων έφτιαξα αυτό το κέικ. Δεν υπήρχε έλλειψη γλυκυσμάτων στο σπίτι, αλλά ήθελα να χρησιμοποιήσω τα φρέσκα cranberries που βρίσκονταν στο ψυγείο μου και που αν τα άφηνα λίγες μέρες ακόμη θα κατέληγαν στα σκουπίδια και δεν μ’ αρέσει καθόλου να πετάω τρόφιμα.






Αυτό το κέικ ήταν ιδανικό για την ημέρα. Εύκολο, γρήγορο και άκρως απολαυστικό. Ένα κέικ με τρεις στρώσεις. Μια λεπτή στρώση κέικ αρωματισμένου με Grand Marnier, μια στρώση φρέσκων, στρουμπουλών cranberries και μια στρώση crumble με ζάχαρη demerara, κανέλα και ασπρισμένα αμύγδαλα.






Όταν βγήκε απ’ το φούρνο ήταν εξαιρετικά δύσκολο να του αντισταθούμε και να μην το δοκιμάσουμε αμέσως. Τα αρώματα ήταν βασανιστικά αλλά έπρεπε να περιμένουμε να κρυώσει.






Τραγανό από τ’ αμύγδαλα και το βουτυρένιο, σχεδόν καραμελωμένο crumble, με νότες κανέλας και πορτοκαλένιου Grand Marnier, γλυκό από την ζάχαρη demerara με μια ευχάριστη όξινη γεύση απ’ τα cranberries να φέρνει ισορροπία, λίγη πηχτή crème fraîche στο πλάι και μόλις λεπτά αργότερα, είχε εξαφανιστεί.











Cranberry Crumble Cake (Κέικ με Cranberries και Crumble)
Προσαρμοσμένη από The Guardian

Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα φρέσκα cranberries με κατεψυγμένα και ξεπαγωμένα αλλά τα φρέσκα έχουν ανώτερη γεύση και υφή.






Μερίδες: 6-8

Υλικά

για το κέικ
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
1½ κουταλάκι γλυκού baking powder
60 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
2 κουταλιές σούπας Grand Marnier (ή Cointreau ή άλλο λικέρ με άρωμα πορτοκάλι)
1 μεγάλο αβγό

για το topping
150 γρ. φρέσκα cranberries, ξεπλυμμένα και σκουπισμένα
για το crumble
90 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
90 γρ. ζάχαρη demerara (ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο)
50 γρ. μισά ασπρισμένα αμύγδαλα
65 γρ. ανάλατο βούτυρο, κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
½ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη

Crème fraîche (ή σαντιγύ), για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: ηλεκτρικό μίξερ χειρός, στρογγυλή φόρμα για κέικ 18 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε και βάλτε λαδόκολλα στον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς Κελσίου.

φτιάξτε το κέικ
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε όλα τα υλικά για το κέικ και χτυπήστε με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε γρήγορη ταχύτητα για 1 λεπτό περίπου μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα το οποίο θα είναι κάπως σφιχτό.


Αδειάστε το μείγμα στην φόρμα και ισιώστε το με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού ή με μια σπάτουλα.

Σκορπίστε από πάνω τα cranberries σε μια στρώση.


φτιάξτε το crumble
Σε ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, ρίξτε όλα τα υλικά για το crumble και με τα ακροδάχτυλά σας τρίψτε το βούτυρο μέσα στα υπόλοιπα υλικά μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.

Αδειάστε το πάνω από τα cranberries απλώνοντάς το ομοιόμορφα.


Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε το κέικ για 45-50 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο της κάτω στρώσης του κέικ, να βγαίνει καθαρή.

Βγάλτε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε σχάρα μέχρι να κρυώσει λίγο. Έπειτα αφαιρέστε το κέικ απ’ τη φόρμα, προσεκτικά για να μην σας σπάσει. (Ή αν θέλετε μπορείτε να περιμένετε μέχρι να κρυώσει εντελώς πριν το βγάλετε από τη φόρμα.)


Σερβίρετε το κέικ χλιαρό μαζί με λίγη crème fraîche ή σαντιγύ.
Μπορείτε να το σερβίρετε και σε θερμοκρασία δωματίου.

Κρατήστε το κέικ καλυμμένο σε θερμοκρασία δωματίου για 2-3 μέρες.





14 comments:

  1. Τελειο φαινετα! Θα το δοκιμασω! Μεχρι στιγμης εφτιαχνα τη συνταγη που εχει πανω η σακουλα των κρανμπεριζ, και γινοταν πολυ καλο με ευχαριστα ξινη γευση.

    ReplyDelete
  2. Χρόνια πολλά Μαγδα!Κατάλαβα ότι είχες ευχάριστες γιορταστικές μέρες και το κυριότερο γευστικές
    Πολύ λαχταριστό το γλυκό με τα φρέσκα κράνμπερις!Δεν ξέρω αν το συγκεκριμένο γλυκό θα έχει την ίδια γευστική δύναμη,σε περίπτωση που χρησιμοποιηθούν κατεψυγμένα φρούτα ....το κράμπλ δείχνει εξαιρετικό!Λάτρεψα το βαθιά καστανό χρώμα του και την ξεροψημένη όψη του!
    Με το καλό να υποδεχτείς τον καινούργιο χρόνο και να ευχηθώ κάθε ευτυχία,πολλή τύχη και απεριόριστη αγάπη!

    ReplyDelete
  3. Γεια στα χέρια σου Μάγδα μου! Μυρίζει ως εδώ πέρα βασανιστικά επίσης!

    ReplyDelete
  4. Χρόνια πολλά και καλά Μάγδα μου!
    Χαίρομαι που περάσατε όμορφα αυτές τις ημέρες!
    Το κέικ σου άψογο και απολύτως του γούστου μου. Τα cranberries τα συμπαθώ ιδιαιτέρως και τα θεωρώ must των Χριστουγέννων και αυτό το χρυσαφένιο κραμπλ με ενθουσιάζει!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
  5. Δεν έχω ξαναδοκιμάσει κάτι τέτοιο και θα ήθελα να δω πως είναι. Δείχνει να είναι γευστικό και μου αρέσει και η παρουσίαση του.ΟΙ φωτογραφίες σου πολύ καλές, όπως πάντα. Καλή Χρονιά Μάγδα μου, να είσαι καλά!

    ReplyDelete
  6. Πολύ όμορφο και γιορτινό!
    Χρόνια πολλά και καλή χρονιά να έχουμε!

    ReplyDelete
  7. Καλησπέρα σε όλους! Σας ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Χρόνια πολλά και Καλή Χρονιά να έχετε!!

    ReplyDelete
  8. Το κέικ σου ψήνεται αλλά λόγω έλλειψης κράνμπερις έβαλα μήλα. Ελπίζω να μην την καταστρέψω την συνταγή σου. Καλή χρονιά εύχομαι!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Γειά σου Νοτούλα, Καλή Χρονιά! Τί καταστροφή βρε, οι πειραματισμοί οδηγούν πολλές φορές σε ωραίες ανακαλύψεις. Ελπίζω να σου άρεσε τελικά με τα μήλα.

      Delete
    2. Ήταν πεντανόστιμο το κέικ με τα μήλα!!!

      Delete
  9. Το εφτιαξα αντι για Βασιλόπιτα ανήμερα των Φώτων (ήμασταν λίγοι αλλα αύξησα την δόση κατα 20% καλου κακου!) και δεν έμεινε ψίχουλο. Έκανα και εγώ κάποιες αλλαγές λόγω έλλειψης υλικων πχ. αντικατέστησα τα κρανμπερις με μια σάλτσα κρανμπερυ με πόρτο και με αποξηραμενα βερυκοκα και πρόσθεσα φουντούκια και κάρδαμο στο κραμπλ και έγινε μια πολλη πρωτότυπη και μυροωδάτη βασιλόπιτα. Πολύ ωραία συνταγή, ευχαριστώ!
    Υ.Γ θα βοηθούσε μια φωτογραφία αφού έχει κοπει το κεικ για να φαίνεται η υφή του

    ReplyDelete
  10. Άκυρο το Υ.Γ τώρα είδα την φωτο. Δεν ξέρω γιατι την προσπερασα πριν :-P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χαίρομαι που το δοκίμασες και σου άρεσε με όποια αλλαγή έκανες. Ωραία ιδέα για Βασιλόπιτα. Υπάρχουν 3 φωτογραφίες με το εσωτερικό του κέικ.

      Delete