Sunday, August 1, 2010

Καρπούζι + Αλκοόλ x 2 = ?

Εντάξει λοιπόν, θα το πω καθαρά και ξάστερα. Λατρεύω τα κοκτέιλ. Λατρεύω την εμφάνισή τους, τη γεύση τους (όχι όλων), λατρεύω τον τρόπο που σερβίρονται—κομμάτια φρούτων να ταλαντεύονται πάνω στο χείλος του ποτηριού, πολύχρωμα καλαμάκια, άκρες ποτηριών να είναι καλυμμένες με αλμυρούς ή γλυκούς κόκκους δίνοντας στο στόμα μια πρόγευση για το τί θα επακολουθήσει. Αλλά περισσότερο απ' όλα, μου αρέσει η ιδέα του κοκτέιλ.





Με το άκουσμα και μόνο της λέξης κοκτέιλ, το μυαλό μου ταξιδεύει σε ζεστές νύχτες καλοκαιριού γεμάτες με μουσικές που παίζουν στο παρασκήνιο, ήχοι από παγάκια που μαλώνουν μέσα σε ψηλά ποτήρια, δυνατά γέλια, γλυκά συνωμοτικοί ψίθυροι, γυμνά πόδια που χτυπούν απαλά σε κρύα πατώματα και φίλοι να κάνουν πρόποση στις ωραίες τους στιγμές.





Οινοπνευματώδες ποτό αναμιγμένο με υλικά που του προσδίδουν ποικίλες γεύσεις—αυτός είναι ο επίσημος ορισμός της λέξης κοκτέιλ. Σ' αυτό λοιπόν μπορεί να προστεθούν τροπικά φρούτα, μέλι, βανίλια, ελιές, καφές, καραμέλα ή διάφορα βότανα. Αυτή είναι η ομορφιά του κοκτέιλ. Οι άπειροι συνδυασμοί που είναι δυνατόν να προκύψουν από την ανάμειξη διαφορετικών αλκοολούχων ποτών με γλυκά, ξινά, πικάντικα ή πικρά συστατικά καταλήγοντας στην επινόηση πρωτότυπων και απολαυστικών ποτών. Και αυτή είναι η τέχνη και επιστήμη της μιξολογίας.





Ο καθένας από εμάς έχει ένα ποτό ή κοκτέιλ που προτιμά κι εγώ αν και δε πίνω πολύ, συνήθως ένα ποτήρι κρασί με το φαγητό ή μια μπύρα, τα κοκτέιλ είναι η μοναδική μου αλκοολούχα αδυναμία. Τα φρουτώδη, γλυκά κοκτέιλ είναι ιδανικά για το γούστο μου δεδομένου ότι δε μου αρέσουν οι πολύ πικρές ή ξινές γεύσεις στα ποτά. Έτσι, η προσθήκη καρπουζιού σε ένα ντάκιρι (daiquiri) ή μια μαργαρίτα είναι για μένα τελειότητα.





Το καρπούζι είναι το αγαπημένο μου καλοκαιρινό φρούτο. Πάντα ήταν. Μέχρι τα έντεκα με δώδεκά μου χρόνια, περνούσα ένα μήνα περίπου κάθε καλοκαίρι στην Κρήτη, στο Καστέλι, ένα χωριό έξω απ' τα Χανιά. Από εκεί ήταν ο άντρας της θείας μου. Η Κρήτη είναι γνωστή, μεταξύ άλλων, και για τα καρπούζια της. Πελώρια, ζουμερά, αρωματικά, έντονα κόκκινα με κατάμαυρους σπόρους καρπούζια. Η μητέρα του θείου μου ήταν αγρότισσα που καλλιεργούσε αυτά τα μεγαλοπρεπή καρπούζια και πάντα μας περίμενε με ανυπομονησία να την επισκεφθούμε για να μας προσφέρει τα πανέμορφα φρούτα της. Ήταν πολύ περήφανη γι' αυτά.





Καθόμασταν όλοι κάτω από τη σκιά μιας τεράστιας συκιάς που βρισκόταν στη μέση της αυλής της. Λίγο πιο πέρα υπήρχε μια πελώρια στοίβα με καρπούζια κι εκείνη διάλεγε ένα προσεκτικά, το έκοβε στη μέση με ένα τεράστιο κουζινομάχαιρο, αφαιρώντας την καρδιά και δίνοντάς μας να την γευτούμε. Το υπόλοιπο, χωρίς δεύτερη σκέψη, το πέταγε στις κότες που έτρεχαν γύρω γύρω στην αυλή σαν τρελές, καταβροχθίζοντάς το στο λεπτό. Έπειτα συνέχιζε την ίδια διαδικασία με το επόμενο καρπούζι και με το επόμενο μέχρι που δεν αντέχαμε να φάμε άλλο.





Φυσικά δε μπορώ να βρω αυτά τα εύχυμα καρπούζια στην Ολλανδία, έτσι συμβιβάζομαι με ό,τι είναι διαθέσιμο. Οφείλω να ομολογήσω πως τα καρπούζια που βρίσκω δεν είναι και τόσο άσχημα κι αυτό που ανακάλυψα εδώ, είναι τα άσπορα καρπούζια. Ποτέ δε ήξερα την ύπαρξή τους, μέχρι που μετακόμισα στην Ολλανδία. Περιέχουν μερικά άσπρα κουκούτσια, τα οποία όμως είναι πολύ μικρά και μαλακά κι έτσι δεν είναι απαραίτητο να αφαιρούνται. Κι αυτό είναι που τα κάνει ιδανικά για κοκτέιλ.





Ντάκιρι και Μαργαρίτα αρωματισμένα με καρπούζι είναι δυο από τα αγαπημένα μου κοκτέιλ. Ok, είσαστε έτοιμοι να ζαλιστούμε; Αυτά τα κοκτέιλ μπορεί να σας φαίνονται λίγο κοριτσίστικα αλλά πιστέψτε με, αρέσουν και στον αντρικό πληθυσμό. Ξέρω τί σας λέω. Το ντάκιρι είναι ένα μείγμα από ρούμι, Triple Sec (λικέρ με γεύση πορτοκάλι), χυμό λάιμ, καρπούζι και ζάχαρη. Η μαργαρίτα είναι ένα μείγμα από τεκίλα, Triple Sec, χυμό λάιμ και καρπούζι. Δε θα μπορούσαν να είναι πιο απλά. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα μπλέντερ και μπόλικο πάγο κι είσαστε έτοιμοι να φτιάξετε μερικά κοκτέιλ.





Αυτά τα κοκτέιλ είναι ελαφρώς γλυκά, ιδίως το ντάκιρι το οποίο περιέχει λίγη ζάχαρη, και σφύζουν από έντονη γεύση καρπουζιού. Η γεύση της τεκίλας και του ρούμι είναι ευδιάκριτη, κάνοντας αυτά τα ποτά σχετικά δυνατά μα πάνω απ' όλα είναι δροσιστικά, εξαιρετικά απολαυστικά, καλοκαιρινά, εύγεστα και με υπέροχο χρώμα και άρωμα. Απολαύστε τα με φίλους, με το σύντροφό σας ή σερβίρετέ τα σε ένα πάρτυ μαζί με πιατέλες γεμάτες καλοκαιρινά φρούτα.











Ντάκιρι Καρπούζι

Τόσο με το ντάκιρι όσο και με τη μαργαρίτα, ξεκινάτε με το να κάνετε πουρέ το καρπούζι.
Αν χρησιμοποιήσετε κανονικό καρπούζι, θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσετε τα σπόρια του. Αν χρησιμοποιήσετε άσπορο καρπούζι τότε καλό είναι να αφαιρέσετε όποια σπόρια είναι λίγο μεγάλα (αν και έχει πολύ λίγα). Και στις δυο περιπτώσεις μπορείτε, αφού κάνετε πουρέ το καρπούζι στο μπλέντερ να τον σουρώσετε πριν τον αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ χρησιμοποίησα άσπορο καρπούζι και δεν μπήκα στον κόπο να σουρώσω τον πουρέ.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρπούζι με διάφορα είδη πεπονιών για αλλαγή.





Γίνονται 450 ml ντάκιρι / 2 μεγάλα ποτήρια κοκτέιλ

Υλικά
220 γρ. καρπούζι (1 ½ κούπα), κρύο, καθαρισμένο, ξεσποριασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
22 ml (1 ½ κουταλιά σούπας) χυμό λάιμ, φρεσκοστειμμένο
75 ml (1/4 κούπας και 1 κουταλιά σούπας) λευκό ρούμι
22 ml (1 ½ κουταλιά σούπας) Triple Sec (ή Cointreau)
13 γρ. (1 κουταλιά σούπας) ψιλή ζάχαρη
8 μεγάλα παγάκια

Τριγωνικές φέτες καρπουζιού μαζί με τη φλούδα για το γαρνίρισμα των ποτηριών

Ειδικά εργαλεία: μπλέντερ, ποτήρια για κοκτέιλ


Προετοιμασία
Ρίξτε τα κομμάτια καρπουζιού και το χυμό λάιμ μέσα στο μπλέντερ και κάντε τα πουρέ. Προσθέστε το ρούμι, το Triple Sec, τη ζάχαρη και τα παγάκια και αναμείξτε τα στο μπλέντερ για 1 λεπτό, μέχρι να έχετε ένα ομογενές μείγμα.

Ρίξτε το ντάκιρι σε ποτήρι για κοκτέιλ (καλό είναι να έχετε βάλει το ποτήρι στο ψυγείο για να είναι παγωμένο) και γαρνίρετε με μια τριγωνική φέτα καρπουζιού.

Αν το καρπούζι που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι αρκετά γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη παραπάνω ζάχαρη. Δοκιμάστε και κρίνετε.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε περισσότερο ρούμι αν προτιμάτε τα ποτά σας πολύ δυνατά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προετοιμάσετε το ντάκιρι χωρίς να προσθέσετε παγάκια στο μπλέντερ αλλά να βάλετε μερικά μέσα στο ποτήρι κατά το σερβίρισμα.










Μαργαρίτα Καρπούζι

Τόσο με το ντάκιρι όσο και με τη μαργαρίτα, ξεκινάτε με το να κάνετε πουρέ το καρπούζι.
Αν χρησιμοποιήσετε κανονικό καρπούζι, θα πρέπει αρχικά να αφαιρέσετε τα σπόρια του. Αν χρησιμοποιήσετε άσπορο καρπούζι τότε καλό είναι να αφαιρέσετε όποια σπόρια είναι λίγο μεγάλα (αν και έχει πολύ λίγα). Και στις δυο περιπτώσεις μπορείτε, αφού κάνετε πουρέ το καρπούζι στο μπλέντερ να τον σουρώσετε πριν τον αναμείξετε με τα υπόλοιπα υλικά. Εγώ χρησιμοποίησα άσπορο καρπούζι και δεν μπήκα στον κόπο να σουρώσω τον πουρέ.

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το καρπούζι με διάφορα είδη πεπονιών για αλλαγή.





Γίνονται 500 ml μαργαρίτα / 2-3 μεγάλα ποτήρια κοκτέιλ

Υλικά
220 γρ. καρπούζι (1 ½ κούπα), κρύο, καθαρισμένο, ξεσποριασμένο και κομμένο σε μικρά κομμάτια
60 ml (1/4 κούπας) χυμό λάιμ, φρεσκοστειμμένο
60 ml (1/4 κούπας) λευκή τεκίλα
60 ml (1/4 κούπας) Triple Sec (ή Cointreau)
8 μεγάλα παγάκια

Αλάτι χοντρό για το χείλος του ποτηριού
Φέτες λάιμ για το γαρνίρισμα των ποτηριών

Ειδικά εργαλεία: μπλέντερ, ποτήρια για κοκτέιλ


Προετοιμασία
Πάρτε ένα κομμάτι λάιμ και περάστε το γύρω γύρω στο χείλος του ποτηριού για να το υγράνετε ώστε να μπορέσει να κολλήσει πάνω το αλάτι. Βάλτε χοντρό αλάτι πάνω σε ένα πιάτο και απλώστε το. Το πιάτο θα πρέπει να είναι τόσο μεγάλο όσο να χωράει όλο το χείλος του ποτηριού. Βουτήξτε το ποτήρι μέσα στο αλάτι, γυρίζοντάς το γύρω γύρω για να κολλήσει σε όλο το χείλος του ποτηριού. Τινάξτε ελαφρά το ποτήρι για να φύγει το επιπλέον αλάτι.

Ρίξτε τα κομμάτια καρπουζιού και το χυμό λάιμ μέσα στο μπλέντερ και κάντε τα πουρέ. Προσθέστε την τεκίλα, το Triple Sec και τα παγάκια και αναμείξτε τα στο μπλέντερ για 1 λεπτό, μέχρι να έχετε ένα ομογενές μείγμα.

Ρίξτε τη μαργαρίτα σε ποτήρι για κοκτέιλ του οποίου έχετε αλατίσει το χείλος και γαρνίρετε με μια φέτα λάιμ.

Αν το καρπούζι που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι αρκετά γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε λίγη ζάχαρη αν θέλετε.

Μπορείτε επίσης να προσθέσετε περισσότερη τεκίλα αν προτιμάτε τα ποτά σας πολύ δυνατά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προετοιμάσετε τη μαργαρίτα χωρίς να προσθέσετε παγάκια στο μπλέντερ αλλά να βάλετε μερικά μέσα στο ποτήρι κατά το σερβίρισμα.




14 comments:

  1. Εις Υγείαν και καλό μήνα!!
    Προτιμώ να μου τα σερβίρουν από το να τα φτιάχνω.
    Θα αρκεστώ για σήμερα το βράδυ με ένα λικέρ βύσσινου που σήμερα τελείωσα.
    Πολλά φιλιά.

    ReplyDelete
  2. Στην υγειά σου Ξανθή μου και καλό μήνα!

    ReplyDelete
  3. Το θέμα κοκτέιλ το βλέπουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο! Είμαι κι εγώ μεγάλη φαν και το καλοκαίρι ειδικά, έχουν την τιμητική τους!
    Όσο γι' αυτά τα "κοριτσίστικα" το μόνο αρνητικό, είναι ότι η φρουτώδης και γλυκιά τους γεύση, σε κάνουν να τα πίνεις μονορούφι (εμένα τουλάχιστον:Ρ) με αποτέλεσμα να ζαλίζεσαι λίγο, αλλά ε, καλοκαίρι είναι, αυτά συγχωρούνται :))
    Καλό μήνα λοιπόν και από μένα και άσπρο πάτο!

    ReplyDelete
  4. Αγαπημένο το καρπούζι! Αλλά και το Καστέλι!
    Καλό μήνα και στην υγειά σου!

    ReplyDelete
  5. Αχ, δροσίστικα!!!
    Καλό μήνα και στην υγειά μας:)

    ReplyDelete
  6. ευχαρίστως τα πίνω και τα δυο, τόσο δροσιστικά και το χρώμα τους τόσο όμορφο, εις υγείαν!!!!!

    ReplyDelete
  7. Έφτιαξα 2 διαφορετικά λικέρ καρπούζι φέτος και θεωρώ ότι είναι καλύτερα για κοκτέιλ, παρά να τα πιεις σκέτα. Οι φωτό σου και οι συνταγες, δελεαστικότατες ως συνήθως!

    ReplyDelete
  8. Καλά το Ντάκιρι καρπούζι δεν παίζεται! Το μόνο πρόβλημα είναι πως πολύ γρήγπορα γίνατι κανείς χώμα... :-)

    ReplyDelete
  9. Γαστεροπλήξ — εις υγείαν!

    Κική — το λικέρ καρπούζι ακούγεται τέλειο!

    Foodjunkie — αυτό είναι αλήθεια ;)

    ReplyDelete
  10. κοκτέιλ με φρούτα το καλοκαίρι ειναι φοβερά!!!

    ReplyDelete
  11. Είναι τα άτιμα ;)

    ReplyDelete
  12. Tι καταπληκτικό χρώμα!!
    Γειά στα χέρια σου.. Να είχα ένα να δροσιστώ τωρα..

    ReplyDelete
  13. Καλώς σε βρήκα, κοίτα τώρα πως έφτασα εδώ. Κυκλοφορεί μια καινούργια διαφήμιση που λέει "εδώ θα έπινε το Ντακιρί του ο .... " Και αναρωτιέμαι η άσχετη... τι ειναι καλέ αυτό το Ντακιρί?

    Γουγλιάζω και πέφτω πάνω σου.... Πριν 2 χρόνια έκανα το ίδιο για τα μανιτάρια μορέλια και κατέληξα να γίνω blogger.

    Η συνταγούλα Ντακιρί με καρπούζι καταχωρείται και το καλοκαιράκι την δοκιμάζω επαξάπαντως. Σ'ευχαριστώωωωωωωωω

    ReplyDelete