Thursday, January 8, 2015

Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι με ζάχαρη demerara και σποράκια ροδιού


Καλή Χρονιά! Εύχομαι το 2015 να είναι ένας χρόνος γεμάτος χαρές, με υγεία και καλή τύχη για όλους, και φυσικά με καλό και νόστιμο φαγητό.




Ήθελα να ξεκινήσω το 2015 με ένα γλυκό που συνδυάζει σοκολάτα, την αιώνια αγάπη μου, και το ρόδι, ένα φρούτο που συμβολίζει την καλοτυχία κι ευημερία στην ελληνική παράδοση· αυτό το κέικ αποδείχθηκε το ιδανικό για την περίσταση.


Πρόκειται για ένα κέικ χωρίς αλεύρι, με την πλούσια και βαθιά γεύση της σκούρας σοκολάτας, λίγη πικράδα από την προσθήκη φρεσκοψημένου καφέ εσπρέσσο, μια υποψία βανίλιας και τη σχεδόν καραμελένια γεύση της χρυσοκίτρινης ζάχαρης demerara που το καθιστά ιδιαίτερα εύγεστο.




Χωρίς να είναι πολύ γλυκό, με ένα πασπάλισμα άχνης ζάχαρης να είναι ευπρόσδεκτο και να μετατρέπει τη ραγισμένη κορυφή του κέικ σε χιονισμένο τοπίο, γαρνίρεται με μπόλικα μικρά, κοκκινωπά και γυαλιστερά σα στολίδια σποράκια ροδιού, που του χαρίζουν μια επιπλέον γλύκα αλλά και μια όξινη χροιά.


Είναι συνεκτικό, θυμίζοντας αμυδρά brownie μα πολύ ελαφρύτερο κι όχι τόσο βαρύ και σφιχτό, με υγρή και μαλακιά υφή στο κέντρο, τραγανό στην κορυφή και τις άκρες, με τα παχουλά σποράκια ροδιού να προσδίδουν επιπλέον τραγανή υφή. Σερβιρισμένο με μια μεγάλη κουταλιά φρεσκοχτυπημένης, αφράτης σαντιγύ, είναι πραγματικά απίθανο.




Σοκολάτα-ρόδι είναι ένας πολύ επιτυχημένος συνδυασμός, όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά, και το ξεκίνημα του νέου έτους με αυτό εδώ το κέικ ήταν από τα πιο νόστιμα.




Ας είναι το 2015 μια χρονιά με περισσότερη καλοσύνη, γενναιοδωρία και αγάπη για τους εαυτούς μας και τους γύρω μας και μια χρονιά που τα όνειρά μας θα γίνουν πραγματικότητα.







Σοκολατένιο κέικ χωρίς αλεύρι με ζάχαρη demerara και σποράκια ροδιού (Χωρίς γλουτένη)

Η ζάχαρη demerara είναι ακατέργαστη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, είναι πιο υγιεινή από την λευκή, και δίνει στα γλυκά και κέικ μια πιο ενδιαφέρουσα γεύση.

Χρησιμοποιήστε σοκολάτα καλής ποιότητας (όχι με μικρότερο ποσοστό από 70% σε κακάο) καθώς θα παίξει ρόλο στην υφή και γεύση του κέικ. Επίσης, διαλέξτε μια σοκολάτα η γεύση της οποίας να σας αρέσει καθώς αυτή θα είναι η κυρίαρχη γεύση.

Αν δεν έχετε χύμα εσπρέσσο και μηχανή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ατομικό φακελάκι εσπρέσσο σε σκόνη, διαλυμένο σε 100 ml βραστό νερό.

Θα σας συνιστούσα να φτιάξετε κέικ μια πριν θέλετε να το σερβίρετε καθώς την επόμενη μέρα είναι πολύ πιο νόστιμο.




Μερίδες: 1 κέικ / 8-10 κομμάτια

Υλικά
250 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε μικρά κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
250 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (70% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
100 ml φρεσκοψημένο καφέ εσπρέσσο
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
1/8 κουταλάκι γλυκού αλάτι
180 γρ. καστανή ζάχαρη demerara
4 μεγάλα αβγά

Άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα του κέικ
Σπόρια ενός φρέσκου ροδιού

για τη σαντιγύ (ως συνοδευτικό του κέικ)
250 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά)
1 κουταλιά σούπας άχνη ζάχαρη

Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός, στρογγυλή φόρμα για κέικ 22-23 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, ταψί


Προετοιμασία
Τοποθετήστε το βούτυρο και τη σοκολάτα σ’ ένα μπωλ και τοποθετήστε το πάνω σε μια κατσαρόλα με νερό που σιγοβράζει (μπεν-μαρί). Προσέξτε να μην αγγίζει ο πάτος του μπωλ το νερό. Λιώστε τα υλικά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
Αφαιρέστε το μπωλ πάνω απ’ την κατσαρόλα και προσθέστε τον εσπρέσσο, τη βανίλια και το αλάτι και αναμείξτε με μια σπάτουλα. Αφήστε στην άκρη.

Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ), προσθέστε τη ζάχαρη και τ’ αβγά και χτυπήστε με το εξάρτημα ‘σύρμα’ (ή με ηλεκτρικό μίξερ χειρός) σε δυνατή ταχύτητα για 4-5 λεπτά, μέχρι το μείγμα να τριπλασιαστεί σε όγκο, να είναι πολύ αφράτο κι αεράτο και να είναι τόσο πηχτό ώστε όταν σηκώνετε το μίξερ και το μείγμα πέφτει μέσα στο μπωλ, να αφήνει σημάδια σαν κορδέλα και να μην εξαφανίζεται αμέσως μέσα στο υπόλοιπο μείγμα.


Εντωμεταξύ, προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της φόρμας και τοποθετήστε στον πάτο ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε).

Αδειάστε αργά το μείγμα σοκολάτας στο μείγμα των αβγών και με μια σπάτουλα διπλώστε το απαλά ώστε να μην ξεφουσκώσουν τ’ αβγά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ προσεκτικά μέσα στη φόρμα και ακουμπήστε τη φόρμα μέσα σε ένα ταψί για να αποφευχθούν ατυχήματα, όπως το να χυθεί υγρό από το κέικ (ή βούτυρο) και να γεμίσει το φούρνο σας (αν θέλετε βάλτε αλουμινόχαρτο στον πάτο του ταψιού).


Τοποθετήστε το ταψί στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε το κέικ για 30 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε τη φόρμα (μαζί με το ταψί) στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10-15 λεπτά ή έως ότου όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή.
Θα παρατηρήσετε ότι κατά το ψήσιμο το κέικ θα φουσκώσει αρκετά και μόλις το βγάλετε από το φούρνο θα ξεφουσκώσει και θα δημιουργηθούν ρωγμές στην κορυφή. Μην σας ανησυχήσει αυτό, είναι φυσιολογικό.

Βγάλτε το ταψί από το φούρνο και τοποθετήστε τη φόρμα πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς το κέικ. Μην αφαιρέσετε τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας όσο το κέικ είναι ζεστό γιατί μπορεί να σπάσει. Όταν κρυώσει εντελώς, περάστε το κέικ γύρω-γύρω με ένα μαχαίρι για να σιγουρευτείτε ότι δεν έχει κολλήσει στα τοιχώματα της φόρμας και ανοίξτε τη φόρμα προσεκτικά. Μπορείτε να το σερβίρετε πάνω στη βάση της φόρμας ή να το μετακινήσετε σε πιατέλα αλλά θα πρέπει να είσαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί μπορεί να σπάσει.


Ετοιμάστε τη σαντιγύ χτυπώντας την κρέμα και την άχνη ζάχαρη στο μίξερ βάσης ή με το μίξερ χειρός, μέχρι να έχετε μια σφιχτή σαντιγύ. Μπορείτε να την κρατήσετε καλυμμένη με πλαστική μεμβράνη στο ψυγείο για 2 μέρες.

Όταν θέλετε να σερβίρετε το κέικ, πασπαλίστε το με άχνη ζάχαρη και γαρνίρετε με τους σπόρους του ροδιού. Σερβίρετε σε κομμάτια μαζί με μια μεγάλη κουταλιά σαντιγύ.

Αν τυχόν σας μείνει κέικ, αφαιρέστε τα σποράκια ροδιού από πάνω γιατί θα το νοτίσουν. Βάλτε τα σε ένα μπωλ και διατηρήστε τα στο ψυγείο.
Μπορείτε να κρατήσετε το κέικ καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη για 3 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου.




46 comments:

  1. Καλή γλυκιά Χρονιά!!! Υπέροχη συνταγή και πολύ όμορφη παρουσίαση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά και σε σένα! Ευχαριστώ!

      Delete
  2. Υπέροχος συνδυασμός γεύσεων και χρωμάτων!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Πέπη μου. Ευχαριστώ!

      Delete
  3. Καλημέρα! Να έχεις μία γλυκιά χρονιά και να μας κάνεις πολλές σοκολατένιες αναρτήσεις το 2015!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Γιώτα! Να έχεις και εσύ μια καλή χρονιά με υγεία και χαρά!

      Delete
  4. Ε τι να πω... Η δίαιτα από Δευτέρα! Να το προγραμματίσω για ΣΚ. Καλή Χρονιά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. χαχα η δίατια μπορεί να περιμένει! Καλή χρονιά Βαγγελώ!

      Delete
  5. Μμμμ μας γλύκανες Μάγδα! Υπέροχη συνταγή και φωτογράφιση γλυκιά μου! Μπράβο σου!Σου εύχομαι Καλή Χρονιά με πολύ αγάπη και ευτυχία! Καλή συνέχεια!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ!! Καλή χρονιά να έχεις!!

      Delete
  6. Τι ομορφια, τι φωτο, τι τελειος συνδυασμος....μπραβο και παλι μπραβο βρε μαγδα, τελεια δουλεια!
    Καλη χρονια με οοολα τα καλα!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ Κική μου! Καλή χρονιά και ό,τι καλύτερο και σε σένα!!

      Delete
  7. Καλή και γλυκιά χρονιά! Απλο και υπέροχο.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Να' σαι καλά Τάνια! Καλή χρονιά και να χαίρεσαι την κορούλα σου!

      Delete
  8. Καλη χρονια Μαγδα!!
    Το κεικ σου ειναι απο αυτα που μου αρεσουν. Το δε ροδι ειναι αγαπημενο φρουτο ετσι κι αλλιως. Στο κεικ ταιριαζει οχι μονο οπτικα αλλα και για τη δροσια που δινει!!
    Καλη συνεχεια λοιπον!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά Χρυσαυγή μου! Έχεις απόλυτο δίκιο, η δροσιά και η φρεσκάδα που δίνει το ρόδο στο κέικ είναι το κάτι άλλο. Ευχαριστώ!

      Delete
  9. Καλή χρονιά γεμάτη Υγεία Αγάπη και πολλές νοστιμιές.
    Υπέροχος συνδυασμός η σοκολάτα και το ρόδι.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή μου Ξανθή σ' ευχαριστώ πολύ! Καλή χρονιά!!

      Delete
  10. Χρόνια πολλά και καλή χρονιά Μάγδα μου!
    Εύχομαι ότι καλύτερο!
    Μου αρέσει πάρα πολύ το κέικ σου, αλλά και όλο το concept που το συνοδεύει!
    Φιλιά πολλά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ερμιόνη μου καλή χρονιά!! Να χαίρεσαι την οικογένειά σου και σ' ευχαριστώ για τα πάντα γλυκά σχόλια που μου αφήνεις. Σε φιλώ πολύ!

      Delete
  11. Ρόδι και σοκολάτα! Ακούγεται τόσο ενδιαφέρον... Μετά από καμπόσο ρόδι που φάγαμε αυτά τα Χριστούγεννα στις σαλάτες, ήρθε η ώρα για κάτι πιο ριζοσπαστικό! Δε θα χαλάσω την παράδοση και θα φτιάξω ΚΑΙ αυτό το κέικ! Οι φωτογραφίες, όπως πάντα, σκέτη κόλαση!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλήμέρα Ελένη! Σ' ευχαριστώ πολύ, χαίρομαι που σου αρέσει σαν εικόνα κι ελπίζω να σου αρέσει και η γεύση του αν το φτιάξεις.

      Delete
  12. Καλη Χρονια Μαγδα! Με υγεια, δουλειες και πολλη αγαπη! Μας επιφυλαξες πολυ γλυκο ξεκινημα!
    Πολυ γευστικο φαινεται το κεικ! Οσο για τις φωτογραφιες..υπεροχες!
    φιλακια, ευη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά Εύη! Να είσαι καλά και ό,τι καλύτερο σου εύχομαι! Σ' ευχαριστώ πολύ :)

      Delete
  13. καλη χρονια!! με υγεια με τυχη1!!! τι ωραια χρωματικη αντιθεση το κοκκινο του ροδιου με την αχνη και το σοκολατενιο κεικ!! ενδιαφερον συνδυασμος!! υπεροχο!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Είναι πράγματι πολύ ωραίος συνδυασμός χρωματικά και γευστικά. Καλή χρονιά να έχεις με υγεία κι ευτυχία!!

      Delete
  14. Καλή χρονια με Υγεία!!!

    Συμβολικό το γλυκό σου και υπερλαχταριστό :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά με υγεία και ό,τι επιθυμείς! Σ' ευχαριστώ πολύ!!

      Delete
  15. Καλή και γλυκιά χρονιά, Μάγδα! Το 2015 να σου φέρει τα καλύτερα! Το κέρασμα για την έλευση του Νέου Χρόνου, ένα ιδιαίτερο και πολύ σοκολατένιο κέικ, με ενθουσίασε! Εύχομαι και φέτος να μας χαρίσεις πολλές τέτοιες λιχουδιές, δίνοντάς μας με τις φωτογραφίες σου παραστατικές στιγμές απόλαυσης!
    Χρόνια πολλά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά Ειρήνη μου! Και σε σένα να σου φέρει ό,τι ποθείς το 2015!

      Delete
  16. Καλή χρονιά !! με πολύ αγάπη και τύχη !!
    Αχ , αυτή η " ... σχεδόν καραμελένια γεύση της χρυσοκίτρινης ζάχαρης damerara ... '' έχει κολλήσει στο μυαλό μου .... εδώ και μέρες :)
    Φιλιά RitaD.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλή χρονιά Ρίτα! Ό,τι επιθυμείς και όσο για το κέικ, πρέπει να το δοκιμάσεις. Αξίζει!!

      Delete
  17. Καλή χρονιά, με υγεία και χαρά!!! Απίθανο δείχνει το κέικ σου, Μάγδα, δεν έχω δοκιμάσει ποτέ τη demerara σε γλυκό και νομίζω ότι ήρθε η στιγμή... ΧΟΧΟ

    ReplyDelete
  18. Καλή Χρονιά Μάγδα!

    Συναρπαστικά γευστικό και απλό, Νομίζω πως οι σοκολατολάτρεις (τουλάχιστον στο δικό μου σπίτι) θα το καταναλώσουν χωρίς δεύτερη σκέψη :-))

    ReplyDelete
  19. Καλή Χρονιά Μαγδούλα, ότι καλύτερο εύχομαι για το 2015 καλότυχο και γλυκό

    Αρχισες πολύ ωραία τη χρονιά. Υπέροχο φαίνεται και χωρίς αλεύρι....
    ετσι καταλαβαίνεις καλύτερα τη γεύση της σοκολάτας ;)
    Και τα σποράκια ροδιού ολοκληρώνουν το υπέροχο πιάτο

    Φιλιά

    ReplyDelete
  20. Καλή χρονια, γλυκιά σα το κεικ σου! Υπέροχη φωτογραφιση

    ReplyDelete
  21. Μάγδα μου άργησα να έρθω να σου ευχηθώ μια Χρονιά πλούσια όπως η γεύση της σοκολάτας και γλυκεια σαν ζάχαρη άχνη.Μακάρι νάχεις Υγεία εσύ και τ αγαπημένα σου πρόσωπα και να κάνεις πράγματα που σταλάζουν γλύκα στην καρδούλα σου
    Φιλάκια πολλά κοριτσάκι μου.Δε σε ξεχνώ,κι ας φαίνεται έτσι

    ReplyDelete
  22. Καλή χρονιά σε όλες! Σας ευχαριστώ για τις ευχές σας και ανταποδίδω.

    ReplyDelete
  23. Άψογες φωτογραφίες και υπερλαχταριστό το κείκ !!! Άρης

    ReplyDelete
  24. !Kαλημέρα από μια επίσης expat! Κατά τύχη βρέθηκα εδώ και ρίχνοντας μια πολύ γρήγορη ματιά νομίζω ότι θα δοκιμάσω αρκέτες από τις δημιουργίες σου! αυτό το κεικ φαίνεται υπέροχο!!! και χωρίς αλεύρι! ακόμη καλύτερα!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλημέρα Georgia! Ελπίζω να σου αρέσει αν το δοκιμάσεις!

      Delete
  25. Μάγδα μου τώρα το ετοιμάζω!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Αααα τί ωραία! Θα περιμένω εντυπώσεις!

      Delete
    2. Μάγδα μου καλημέρα! Ένα εύθραυστο αλλά υπέροχο σοκολατένιο κέικ! Ακριβώς όπως το περιγράφεις, μοιάζει λίγο με brownie, έχει μία ελαφριά πικράδα, αλλά είναι πολύ νόστιμο και το πρωί κινδύνεψα να φάω παραπάνω από όσο έπρεπε. Χρειάστηκε μόνο τα πρώτα 30 λεπτά στον φούρνο μου. Φανταστικό, εύκολο και θα το ξανακάνω σίγουρα!

      Delete
    3. Καλησπέρα! Μόνο 30 λεπτά;; Σοβαρά; Περίεργο μου φαίνεται. Αντιστάσεις πάνω-κάτω και φόρμα με διάμετρο που αναφέρω;
      Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Γιώτα μου και πράγματι είναι πικρούτσικο γι' αυτό και του πάει τόσο πολύ το συνοδευτικό της σαντιγύς. Καλό ΣΚ!!

      Delete
    4. Το έψησα στον αέρα. Ήταν υπέροχο και κέρδισε το άλλο μου μισό που τα θέλει τύπου brownie. Την επόμενη φορά μου είπε θα το συνοδέψει με παγωτό βανίλια.

      Delete