Sunday, November 20, 2016

Κολοκυθόσουπα με ταχίνι και ψητούς πικάντικους κολοκυθόσπορους με σουμάκι

Ξέρω, χάθηκα. Δεν το ήθελα, και θα’ ταν ψέματα αν έλεγα πως δεν μου έλειψε το να έρχομαι εδώ και να μοιράζομαι γεύσεις και σκέψεις μαζί σας.
Σας ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που μου γράψατε email και μηνύματα ρωτώντας αν είμαι καλά. Είμαι καλά. Είμαι πάρα πολύ καλά. Θα έλεγα καλύτερα από ό,τι έχω υπάρξει εδώ και καιρό.




Τί έκανα τους τελευταίους τρεις μήνες; Ολόκληρο τον Σεπτέμβριο τον πέρασα στην Ελλάδα κάνοντας διακοπές και γεμίζοντας τις μπαταρίες μου. Όταν γύρισα, τα μαλλιά μου μύριζαν θάλασσα, το πρόσωπό μου ήταν ζεστό από τον καυτό ελληνικό ήλιο, κι η κουζίνα μου μοσχοβολούσε ρίγανη, δυόσμο και γλυκό κυδώνι ενώ απολάμβανα κάθε πολύτιμη μπουκιά από τα καρύδια και το μέλι που έφερα μαζί μου από τα βουνά της Βόρειας Εύβοιας.




Επέστρεψα στην Ολλανδία νιώθοντας αναζωογονημένη και με όρεξη για όλα όσα η ζωή έχει να μου προσφέρει. Σ’το κάνουν αυτό οι διακοπές, ε; Σε κάνουν να βλέπεις πιο καθαρά τα πράγματα, να θέτεις στόχους, να ανακτάς δυνάμεις, να τολμάς.
Το διάστημα που πέρασα με την οικογένεια μου και τ’ αγαπημένα μου πρόσωπα στην Αθήνα ήταν αυτό ακριβώς που χρειαζόμουν. Χρειαζόμουν τα καλά τους λόγια, τη φροντίδα και την αγάπη τους. Χρειαζόμουν τη σοφία του λόγου τους, τη γνώση τους και την πίστη που έχουν σε μένα.




Πέρασα υπέροχα, αν και μη νομίζετε, υπήρχαν και σκαμπανεβάσματα, στιγμές πανικού, στενοχώριας, αγωνίας, λαχτάρας, αλλά έτσι δεν είναι η ζωή; Όλα τα έχει. Το θέμα είναι τί κάνεις με αυτά που σου τυχαίνουν. Τί επιλέγεις να κρατήσεις μέσα σου και τί να ξεσκαρτάρεις.
Εγώ επέλεξα να κρατήσω τα θετικά συναισθήματα και την χαλαρή διάθεση, τις απίθανες εικόνες από τη φύση και τα τοπία που είδα και αυτές των λατρεμένων μου προσώπων.




Κι ύστερα, εδώ στην Ολλανδία, ήρθε η ώρα της δουλειάς. Υπερβολική δουλειά για την ακρίβεια, αλλά από αυτή που σε κάνει να νιώθεις καλά για τον εαυτό σου, για τα επιτεύγματά σου και τις ικανότητές σου.
Τα συναισθήματά μου και οι σκέψεις μου όλο αυτό το διάστημα χαρακτηρίζονταν κι εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται μονάχα από αισιοδοξία και γλυκιά προσμονή για αυτά που θα έρθουν.




Όσο για τούτο το μπλογκ, το παραμέλησα, το γνωρίζω, αλλά η ζωή είναι σημαντικότερη από οποιοδήποτε μπλογκ. Το να ζω μια γεμάτη ζωή εκεί έξω είναι αυτό που θα κάνει το μπλογκ μου πιο ενδιαφέρον. Όχι το αντίστροφο. Οπότε δεν μετανιώνω που δεν ήμουν παρούσα εδώ αλλά σας υπόσχομαι ότι θα επιστρέφω όλο και συχνότερα για να μοιράζομαι μαζί σας τα νόστιμα φαγητά που φτιάχνω κι απολαμβάνω. Γιατί όπως έχω πει άπειρες φορές, το καλό πράγμα πρέπει να μοιράζεται.


Πολλές συνταγές λοιπόν είναι αυτές που έφτιαξα και φωτογράφισα τους τελευταίους μήνες που όμως δεν κατάφερα να καταγράψω στο μπλογκ. Σιγά-σιγά ωστόσο σκοπεύω να τις μοιραστώ όλες, μια προς μια, κι ελπίζω να τις ευχαριστηθείτε ομοίως κι εσείς.




Έχω φτιάξει περίπου τέσσερις εκδοχές αυτής της σούπας το φετινό φθινόπωρο και τώρα που ο χειμώνας κοντοζυγώνει, σκέφτηκα πως είναι καλή στιγμή για να την μοιραστώ μαζί σας· την τελική εκδοχή της σούπας, αυτή που εγώ θεωρώ ως την καλύτερη εκδοχή της κλασικής κολοκυθόσουπας με γεύσεις όμως πιο πλούσιες και βαθιές.




Πιο πικάντικη, λίγο καυτερή, πολύ πιο γήινη και χουχουλιάρικη. Μια σούπα που την νιώθεις σαν αγκαλιά, στο σώμα και στην ψυχή. Με καρότα, πράσα, κρεμμύδια, σκόρδο, μερικά μανιτάρια για την ανυπέρβλητη ουμάμι γεύση τους και φρέσκο θυμάρι για τη γήινη, χορταρένια χροιά του. Με κρεμώδες ταχίνι που πήζει τη σούπα και της χαρίζει μια υπέροχα βελούδινη υφή και σουσαμένια γεύση. Με κουρκουμά, κορίανδρο και μπόλικο pul biber, το τούρκικο τσίλι που χαρίζει στη σούπα μια καυτερή γεύση που λατρεύω. Με σπιτικό, πικάντικο πασατέμπο φτιαγμένο με τα σπόρια της κολοκύθας, φρέσκα και στρουμπουλά, ψημένα στο φούρνο με κανέλα και σουμάκι που προσδίδουν στους κολοκυθόσπορους κι εν συνεχεία στη σούπα την γλυκόξινη και ανεπαίσθητα καπνιστή γεύση τους.

Ελπίζω να την ευχαριστηθείτε κι εσείς.
Καλό χειμώνα και καλώς σας ξαναβρήκα!









Κολοκυθόσουπα με ταχίνι και ψητούς, πικάντικους κολοκυθόσπορους (πασατέμπο) με σουμάκι

Χρησιμοποίησα την κλασική πορτοκαλιά κολοκύθα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νεροκολοκύθα ή και kabocha.

Οι ψητοί, πικάντικοι κολοκυθόσποροι μπορούν να φαγωθούν και σκέτοι ως σνακ.




Μερίδες: 6

Υλικά

για τη σούπα
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κόκκινο κρεμμύδι (150 γρ.), χοντροκομμένο
1 πράσο (150 γρ.), το άσπρο και ανοιχτό πράσινο μέρος μόνο, κομμένο σε χοντρές ροδέλες
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και χοντροκομμένες
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι (20 γυρίσματα του μύλου)
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένο κορίανδρο
½ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη ή ένα κομμάτι μήκους 1,5εκ. φρέσκο κουρκουμά, τριμμένο
½ κουταλάκι γλυκού pul biber (τούρκικο τσίλι, γνωστό και ως χαλέπικο πιπέρι / αν δεν το βρείτε χρησιμοποιήστε μπούκοβο)
600 γρ. καθαρισμένη κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια
2-3 καρότα (300 γρ.), καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες
100 γρ. φρέσκα λευκά μανιτάρια ή κρεμίνι, κομμένα σε φέτες
3 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
750 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
350 ml καυτό νερό
⅓ κούπας (90 γρ.) ταχίνι, καλά ανακατεμένο πριν το μετρήσετε/ζυγίσετε

Φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, για το σερβίρισμα
Ξύσμα λεμονιού, για το σερβίρισμα
Ψητούς κολοκυθόσπορους, γα το σερβίρισμα (δείτε παρακάτω)

για τους ψητούς κολοκυθόσπορους (πασατέμπος)
80 γρ. ολόκληρους κολοκυθόσπορους (από την κολοκύθα που χρησιμοποιείτε για τη σούπα)
1 κουταλιά σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
¼ κουταλάκι γλυκού σουμάκι
⅛ κουταλάκι γλυκού κανέλα
Αλάτι

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ ή απλό μπλέντερ, μεσαίο ταψί


Προετοιμασία

για τη σούπα
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και το πράσο και σωτάρετε για 2-3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, κορίανδρο, κουρκουμά και pul biber και σωτάρετε μέχρι το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του, περίπου 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς.
Προσθέστε τα κομμάτια κολοκύθας, τα καρότα, τα μανιτάρια και το θυμάρι και ανακατέψτε καλά. Ανακατεύετε συνεχώς για 2-3 λεπτά ούτως ώστε τα λαχανικά να καλυφυθούν καλά απ’ το λάδι και τα μπαχαρικά. Προσθέστε το ζωμό και το νερό και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά κι αμέσως βάλτε τη φωτιά στο χαμηλό και σιγοβράστε για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

Ενώ βράζει η σούπα, ψήστε τους κολοκυθόσπορους (δείτε οδηγίες παρακάτω).


Μόλις η σούπα είναι έτοιμη, αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και αφήστε λίγο να κρυώσει. Έπειτα αφαιρέστε τα κλωναράκια θυμαριού και προσθέστε το ταχίνι. Πολτοποιήστε τη σούπα κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα χρησιμοποιώντας ένα ραβδομπλέντερ, ή σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κανονικό μπλέντερ, μεταφέρετε τη σούπα λίγη-λίγη με μια κουτάλα μέσα σ’ αυτό, πολτοποιώντας την σταδιακά μέχρι να έχει απαλή και κρεμώδη υφή. Επιστρέψτε την στην κατσαρόλα, δοκιμάστε και ελέγξτε αν χρειάζεται επιπλέον αλατοπίπερο.

Σερβίρετε σε βαθιά πιάτα και γαρνίρετε με τους ψητούς κολοκυθόσπορους, ξύσμα λεμονιού και προσθέστε φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού αν θέλετε.

Όπως με όλες τις σούπες, έτσι κι αυτή είναι καλύτερη την επόμενη μέρα.

για τους ψητούς κολοκυθόσπορους
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Χρησιμοποιήστε τους σπόρους της κολοκύθας που χρησιμοποιείτε για τη σούπα.
Αποξύστε τους κολοκυθόσπορους από το εσωτερικό της κολοκύθας με ένα κουτάλι και τραβήξτε με τα χέρια σας τις ίνες που τείνουν να κολλάνε πάνω τους. Ξεπλύντε καλά τους σπόρους κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό ώστε να καθαρίσουν εντελώς από υπολείμματα κολοκύθας και τοποθετήστε τους σ’ ένα μπωλ.


Πάρτε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους και αδειάστε μέσα τους κολοκυθόσπορους. Περιχύστε με το ελαιόλαδο και πασπαλίστε με το σουμάκι, την κανέλα και αλάτι. Η ποσότητα του αλατιού εξαρτάται από το γούστο σας αλλά γενικά χρειάζεται μπόλικο. Γι’ αυτή την ποσότητα κολοκυθόσπορων χρησιμοποιώ 1 κουταλάκι γλυκού. Με τα χέρια σας, αναμείξτε τους κολοκυθόσπορους με το λάδι και τα μπαχαρικά και απλώστε τους σε μια στρώση στο ταψί.
Ψήστε στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου για 6 λεπτά και έπειτα μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 6 λεπτά, ή μέχρι να πάρουν ένα απαλό χρυσοκάστανο χρώμα και να γίνουν τραγανοί. Προσέξτε να μην τους κάψετε.

Αφήστε τους να κρυώσουν εντελώς μέσα στο ταψί κι έπειτα μεταφέρετέ τους σε ένα καθαρό γυάλινο βαζάκι με καπάκι (ή άλλη αεροστεγή συσκευασία).
Μπορείτε να τους κρατήσετε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 εβδομάδα.




10 comments:

  1. Καλως σε... καλό Χειμώνα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ReplyDelete
  2. Καλώς ήρθες και πάλι. Εύχομαι από καρδιάς να κρατάς στην ψυχή σου τις καλύτερες αναμνήσεις από τις διακοπές σου και να είσαι πάντα ευτυχισμένη.
    Τα υπόλοιπα έπονται.
    Τη σούπα σύντομα ελπίζω να μου δοθεί η ευκαιρία να τη δοκιμάσω, στη βεράντα περιμένει μαι μεγάλη κολοκύθα για επεξεργασία.
    Πολλά φιλιά

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλώς σε βρήκα Ξανθή μου και σ' ευχαριστώ πολύ!
      Η τέλεια ευκαιρία λοιπόν να την δοκιμάσεις. Ελπίζω να σου αρέσει :) Φιλιά!!

      Delete
  3. Κι εγώ αναρωτιόμουν τι έγινες; θα βαρέθηκε σκέφτηκα η Μάγδα και με το δίκιο της, τόσα χρόνια χρειάζεται και μια παύση, σε κάνει να βλέπεις τα πράγματα με άλλο μάτι. Να ξέρεις μόλις μας πεθυμήσεις εμείς εδώ είμαστε, πάλι έτοιμοι για να μας ταξιδέψεις με τις γεύσεις, τα χρώματα και τ΄ αρώματά σου.
    Σου εύχομαι ό,τι περιμένεις για το μέλλον καλώς να ΄ρθει και να σε εκπλήξει όμορφα.
    Εύα

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαρισστώ πολύ Εύα για την υποστήριξη και το καλωσόρισμα. Να΄σαι καλά!!

      Delete
  4. Ημουν σίγουρη πως περασες καλά και γέμισες μπαταρίες.
    Ολα χρειάζονται, και η ξεκουραση, και η αποχή από κάποια πράγματα. Ο σκοπός είναι να επιστρέφουμε ανανεωμένοι.
    Κι εσύ γύρισες πολυυυυ ανανεωμένη με μια φανταστική κολοκυθόσουπα, που λατρεύω όπως και να είναι.
    Ωραία μυρωδικά και υφές. Οι κολοκυθόσποροι εβαλαν την δική τους νοστιμιά.

    Φιλιά πολλά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Μαρία μου! Σε φιλώ πολύ!

      Delete