Τα σημάδια της άνοιξης είναι εμφανή ολόγυρά μου με τα ανθισμένα πολύχρωμα λουλούδια και τα καταπράσινα, φουντωτά δέντρα να έχουν κατακλύσει τα φαρδιά πεζοδρόμια της Χάγης και τα πάρκα της, τραβώντας την προσοχή μου σε κάθε μου περιπλάνηση στην πόλη.
Καταπράσινες είναι και οι λαϊκές αγορές, με κάθε λογής λαχανικά, φρούτα και βρώσιμα λουλούδια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και να με δελεάζουν τόσο πολύ που να μην ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω.
Τις προάλλες, χαζεύοντας στην κεντρική αγορά της πόλης, το μάτι μου έπεσε πάνω στο kale, το βαθύτερο πράσινο που υπάρχει, κι αμέσως άρπαξα ένα μάτσο πρώτον γιατί λατρεύω τη γεύση του και δεύτερον διότι το τέλος της εποχής του κοντοζυγώνει και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Είχα πολλές ιδέες για το πώς να το αξιοποιήσω αλλά ο Σ ήθελε ζυμαρικά. Αρχικά σκέφτηκα να το σωτάρω σε ελαιόλαδο μαζί με σκόρδο και λεμόνι αλλά μετά μου ήρθε στο νου το πέστο. Μπορεί ποτέ να μη φτιάχνω το κλασικό πέστο με βασιλικό αφού η γεύση του δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά ένα πέστο με kale ήταν εξαιρετική ιδέα.
Ένα απλό μα βαθιά ικανοποιητικό και ζωντανό πιάτο ετοιμάστηκε σε χρόνο μηδέν. Πέρα από τα συνήθη ύποπτα υλικά του πέστο —σκόρδο, κουκουνάρι, ελαιόλαδο— πρόσθεσα και δυόσμο μαζί με το kale που του προσέδωσε φρεσκάδα και δροσιά. Το τυρί που πρόσθεσα όχι μόνο στο πέστο αλλά και πάνω από τα ζυμαρικά ήταν ένα αιγοπρόβειο κεφαλοτύρι που έδωσε στο πιάτο κρεμώδη υφή και μια πικάντικη χροιά που του ταίριαξε πολύ.
Το πέστο ήταν μυρωδάτο και φρεσκότατο, αλμυρό με γλυκόπικρες νότες από το kale, και η προσθήκη στο τελικό πιάτο λίγης ψιλοκομμένης φλούδας από σπιτικό παστό λεμόνι χάρισε οξύτητα, ισορροπώντας έτσι τις γήινες και χορταρένιες γεύσεις του πέστο.
Fusilli με πέστο kale, κεφαλοτύρι και παστό λεμόνι
Δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ από το παστό λεμόνι, θέλει τόσο ώστε να χαρίσει ζωντάνια και επιπλέον γεύση στο πιάτο. Σε περίπτωση που δεν έχετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Αντί για κεφαλοτύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεκορίνο ρομάνο.
Μερίδες: 4
Υλικά
για το πέστο
70 γρ. (2 γεμάτες κούπες περίπου) φρέσκο kale χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένο
13-15 μικρά φύλλα δυόσμου
7 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
65 γρ. κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
45 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
για τα ζυμαρικά
500 γρ. fusilli
10 φέτες παστό λεμόνι (μόνο την φλούδα, κομμένη σε μικρά κομμάτια), εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Ειδικά εργαλεία: μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι), ψιλό τρίφτη, σουρωτήρι
Προετοιμασία
για το πέστο
Σ’ ένα μικρό τηγάνι προσθέστε το κουκουνάρι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε μέχρι ν’αρχίσει να βγάζει τ’ αρώματά του και να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει. Μεταφέρετε σ’ ένα μικρό μπωλ για να κρυώσει.
Στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το σκόρδο και το καβουρντισμένο κουκουνάρι και δουλέψτε τα μέχρι το μείγμα να έχει υφή τραχιάς πάστας. Προσθέστε το kale, τον δυόσμο και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο για να βοηθήσει να το μείγμα να γίνει πουρές και δουλέψτε το μέχρι να έχετε έναν τραχύ πουρέ. Έπειτα προσθέστε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και δουλέψτε λίγο μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέστε το τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο πιπέρι και πολτοποιήστε ώστε να έχετε ένα σχεδόν λείο πέστο. Δοκιμάστε το και προσθέστε αλάτι να χρειάζεται και δουλέψτε για 2-3 δευτερόλεπτα για να ενσωματωθεί.
για τα ζυμαρικά
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τα fusilli. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που σας αρέσει.
Σουρώστε τα ζυμαρικά κρατώντας όμως προηγουμένως 2 κούπες από το νερό μέσα το οποίο έβρασαν. Το νερό αυτό είναι πολύτιμο για να επιτευχθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
Επιστρέψτε τα fusilli στην κατσαρόλα και προσθέστε τα ¾ του πέστο. Αν χρειάζεται περισσότερο, μπορείτε να προσθέσετε αργότερα, αλλά καλό είναι αρχικά να μην το ρίξετε όλο στα ζυμαρικά. Έπειτα προσθέστε όσο νερό χρειάζεται από τα ζυμαρικά ώστε να αραιώσει λίγο το πέστο και να επιτευχθεί μια γυαλιστερή και κρεμώδης αλλά πηχτή σάλτσα, προσθέστε και το παστό λεμόνι και ανακατέψτε απαλά με μια λαστιχένια σπάτουλα ώστε να μην σπάσουν τα ζυμαρικά. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πέστο ή νερό από τα ζυμαρικά αν νομίζετε πως χρειάζεται, όπως και λίγο επιπλέον πιπέρι.
Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα και τρίψτε μπόλικο τυρί από πάνω.
Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε το παστό λεμόνι και να προσθέστετε λίγο ξύσμα λεμονιού, ή μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα, χωρίς καθόλου λεμόνι αν και προσωπικά πιστεύω πως το λεμόνι φρεσκάρει πολύ το πιάτο.
Καταπράσινες είναι και οι λαϊκές αγορές, με κάθε λογής λαχανικά, φρούτα και βρώσιμα λουλούδια να έχουν κάνει την εμφάνισή τους και να με δελεάζουν τόσο πολύ που να μην ξέρω τί να πρωτοδιαλέξω.
Τις προάλλες, χαζεύοντας στην κεντρική αγορά της πόλης, το μάτι μου έπεσε πάνω στο kale, το βαθύτερο πράσινο που υπάρχει, κι αμέσως άρπαξα ένα μάτσο πρώτον γιατί λατρεύω τη γεύση του και δεύτερον διότι το τέλος της εποχής του κοντοζυγώνει και δεν υπάρχει καιρός για χάσιμο.
Είχα πολλές ιδέες για το πώς να το αξιοποιήσω αλλά ο Σ ήθελε ζυμαρικά. Αρχικά σκέφτηκα να το σωτάρω σε ελαιόλαδο μαζί με σκόρδο και λεμόνι αλλά μετά μου ήρθε στο νου το πέστο. Μπορεί ποτέ να μη φτιάχνω το κλασικό πέστο με βασιλικό αφού η γεύση του δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά ένα πέστο με kale ήταν εξαιρετική ιδέα.
Ένα απλό μα βαθιά ικανοποιητικό και ζωντανό πιάτο ετοιμάστηκε σε χρόνο μηδέν. Πέρα από τα συνήθη ύποπτα υλικά του πέστο —σκόρδο, κουκουνάρι, ελαιόλαδο— πρόσθεσα και δυόσμο μαζί με το kale που του προσέδωσε φρεσκάδα και δροσιά. Το τυρί που πρόσθεσα όχι μόνο στο πέστο αλλά και πάνω από τα ζυμαρικά ήταν ένα αιγοπρόβειο κεφαλοτύρι που έδωσε στο πιάτο κρεμώδη υφή και μια πικάντικη χροιά που του ταίριαξε πολύ.
Το πέστο ήταν μυρωδάτο και φρεσκότατο, αλμυρό με γλυκόπικρες νότες από το kale, και η προσθήκη στο τελικό πιάτο λίγης ψιλοκομμένης φλούδας από σπιτικό παστό λεμόνι χάρισε οξύτητα, ισορροπώντας έτσι τις γήινες και χορταρένιες γεύσεις του πέστο.
Fusilli με πέστο kale, κεφαλοτύρι και παστό λεμόνι
Δεν χρειάζεται να προσθέσετε πολύ από το παστό λεμόνι, θέλει τόσο ώστε να χαρίσει ζωντάνια και επιπλέον γεύση στο πιάτο. Σε περίπτωση που δεν έχετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγο ξύσμα λεμονιού.
Αντί για κεφαλοτύρι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πεκορίνο ρομάνο.
Μερίδες: 4
Υλικά
για το πέστο
70 γρ. (2 γεμάτες κούπες περίπου) φρέσκο kale χωρίς κοτσάνια, ψιλοκομμένο
13-15 μικρά φύλλα δυόσμου
7 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
65 γρ. κουκουνάρι
2 σκελίδες σκόρδο
45 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
1 κουταλιά σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό πιπέρι
για τα ζυμαρικά
500 γρ. fusilli
10 φέτες παστό λεμόνι (μόνο την φλούδα, κομμένη σε μικρά κομμάτια), εγώ χρησιμοποίησα σπιτικό
Κεφαλοτύρι τριμμένο
Ειδικά εργαλεία: μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι), ψιλό τρίφτη, σουρωτήρι
Προετοιμασία
για το πέστο
Σ’ ένα μικρό τηγάνι προσθέστε το κουκουνάρι και τοποθετήστε σε μέτρια φωτιά. Καβουρντίστε μέχρι ν’αρχίσει να βγάζει τ’ αρώματά του και να πάρει χρώμα, ανακατεύοντας τακτικά για να μην αρπάξει. Μεταφέρετε σ’ ένα μικρό μπωλ για να κρυώσει.
Στον επεξεργαστή τροφίμων, προσθέστε το σκόρδο και το καβουρντισμένο κουκουνάρι και δουλέψτε τα μέχρι το μείγμα να έχει υφή τραχιάς πάστας. Προσθέστε το kale, τον δυόσμο και 2 κουταλιές από το ελαιόλαδο για να βοηθήσει να το μείγμα να γίνει πουρές και δουλέψτε το μέχρι να έχετε έναν τραχύ πουρέ. Έπειτα προσθέστε τις υπόλοιπες 5 κουταλιές ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού και δουλέψτε λίγο μέχρι να ενσωματωθούν. Τέλος προσθέστε το τριμμένο κεφαλοτύρι και λίγο πιπέρι και πολτοποιήστε ώστε να έχετε ένα σχεδόν λείο πέστο. Δοκιμάστε το και προσθέστε αλάτι να χρειάζεται και δουλέψτε για 2-3 δευτερόλεπτα για να ενσωματωθεί.
για τα ζυμαρικά
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε δυνατή φωτιά και μόλις πάρει βράση ρίξτε τα fusilli. Βράστε τα ώστε να έχουν υφή al dente (σφιχτά αλλά όχι σκληρά) ή μέχρι να έχουν την υφή που σας αρέσει.
Σουρώστε τα ζυμαρικά κρατώντας όμως προηγουμένως 2 κούπες από το νερό μέσα το οποίο έβρασαν. Το νερό αυτό είναι πολύτιμο για να επιτευχθεί μια κρεμώδης σάλτσα.
Επιστρέψτε τα fusilli στην κατσαρόλα και προσθέστε τα ¾ του πέστο. Αν χρειάζεται περισσότερο, μπορείτε να προσθέσετε αργότερα, αλλά καλό είναι αρχικά να μην το ρίξετε όλο στα ζυμαρικά. Έπειτα προσθέστε όσο νερό χρειάζεται από τα ζυμαρικά ώστε να αραιώσει λίγο το πέστο και να επιτευχθεί μια γυαλιστερή και κρεμώδης αλλά πηχτή σάλτσα, προσθέστε και το παστό λεμόνι και ανακατέψτε απαλά με μια λαστιχένια σπάτουλα ώστε να μην σπάσουν τα ζυμαρικά. Τώρα μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον πέστο ή νερό από τα ζυμαρικά αν νομίζετε πως χρειάζεται, όπως και λίγο επιπλέον πιπέρι.
Σερβίρετε αμέσως σε ατομικά πιάτα και τρίψτε μπόλικο τυρί από πάνω.
Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε το παστό λεμόνι και να προσθέστετε λίγο ξύσμα λεμονιού, ή μπορείτε να τα σερβίρετε σκέτα, χωρίς καθόλου λεμόνι αν και προσωπικά πιστεύω πως το λεμόνι φρεσκάρει πολύ το πιάτο.
Τι όμορφο και ανοιξιάτικο πιάτο Μάγδα!
ReplyDeleteΤο κλασικό πέστο βασιλικού επίσης το αποφεύγω, αλλά οποιαδήποτε άλλη πρόταση είναι καλοδεχούμενη!
Το λεμόνι πολύ ωραία προσθήκη, θα δροσίζει ευχάριστα το πιάτο!
Σε φιλώ