Το να έχει κανείς στη διάθεσή του μια καλή συνταγή για κέικ σοκολάτας είναι απαραίτητο, ειδικά για όσους είναι δηλωμένοι bakers, και αν και τα περισσότερα κλασικά σοκολατένια κέικ είναι μέσες-άκρες τα ίδια, αυτό εδώ διαφέρει.
Περιέχει ένα-δυο υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ τ’ άλλα, που το μεταμορφώνουν όχι μόνο γευστικά αλλά και ως προς την υφή του, κάνοντάς το πολύ πιο ενδιαφέρον από το μέσο σοκολατένιο κέικ. Ποιά είναι αυτά; Ολλανδική μπύρα stout και γιαούρτι.
Μ’ αρέσει να προσθέτω μπύρα, και δη μαύρη, σε επιδόρπια με βάση την σοκολάτα καθώς έχει την μαγική ικανότητα να αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ την γεύση της, με τρανή απόδειξη τούτο το κέικ. Ένα συνεκτικό (όχι όμως βαρύ) και υγρό κέικ, έντονα σοκολατένιο με μια αμυδρή πικράδα από την μπύρα που εξισορροπεί τη γλύκα της πλούσιας και κρεμώδους επικάλυψης (frosting).
Το κέικ μπορεί κάλλιστα να σερβριστεί σκέτο, χωρίς το frosting, αλλά το ταίριασμα του βαθιά σοκολατένιου κέικ με την λευκή σοκολάτα και το τυρί κρέμα της επικάλυψης είναι πραγματικά αξεπέραστος.
Είναι από τα κέικ εκείνα που δεν υπάρχει περίπτωση να τους αντισταθείς και να καταφέρεις να φας μονάχα ένα κομμάτι, κάτι που σημαίνει πως έχει και μια δόση επικινδυνότητας το όλο εγχείρημα. Όσοι αποφεύγετε τα γλυκά, λυπάμαι που σας δελεάζω. #sorrynotsorry
Δίχως να είναι δύσκολο στην ετοιμασία του, είναι ένα κέικ που ταιριάζει για κάθε περίσταση· για το Πασχαλινό σας τραπέζι, ώστε να κλείσει το εορταστικό τσιμπούσι με μια απίθανη σοκολατένια νοστιμιά, ως τούρτα για γενέθλια, γιορτές ή επετείους, αλλά ακόμα και για τις καθημερινές σας ανάγκες για κάτι γλυκό, κάτι που θέλετε να απολαύσετε με την οικογένειά σας ή τον σύντροφό σας, ή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ.
Σοκολατένιο κέικ με μπύρα stout και γιαούρτι & frosting λευκής σοκολάτας-κρέμας τυριού
Η γεύση του κέικ είναι καλύτερη την επόμενη μέρα οπότε σας προτείνω να το φτιάξετε μια μέρα πριν θέλετε να το σερβίρετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν σκοπεύετε να το φτιάξετε για κάποια γιορτή και έχετε κι άλλα φαγητά να προετοιμάσετε. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και διατηρήστε το αεροστεγώς κλεισμένο ή τυλιγμένο καλά με πλαστική μεμβράνη μέχρι την στιγμή που θα το καλύψετε με το frosting.
Η stout είναι μαύρη μπύρα με έντονη και αρκετά πικρή γεύση. Χρησιμοποίησα ολλανδική, ξηρή, extra stout, δηλαδή με ακόμα πιο δυνατή γεύση αλλά φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ξηρή, απλή stout, κατά προτίμηση ολλανδική.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σας προτείνω σοκολατένια τούρτα για το Πάσχα. Η πρώτη ήταν το 2011 με αυτήν την Πασχαλινή σοκολατένια τούρτα-φωλιά με γεμιστά σοκολατένια αβγά που ήταν υπέροχη!
Μερίδες: 10 κομμάτια (ή περισσότερα αν κοπούν λεπτά)
Υλικά
για το κέικ
300 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
100 γρ. ολλανδικό κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο αν έχει σβώλους)
150 ml μαύρη μπύρα ξηρή extra stout (ή ξηρή απλή stout), κατά προτίμηση ολλανδική, μετρημένη χωρίς αφρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
375 γρ. άσπρη ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. (2 κουταλάκια γλυκού) baking powder
Μια πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αβγά
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
15 ml (1 κουταλιά σούπας) καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
για το frosting
200 γρ. άσπρη σοκολάτα (τουλάχιστον 32% περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
225 γρ. τυρί κρέμα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο/σίτα, στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, ξύλινη κουτάλα, σκληρή λαστιχένια σπάτουλα
Προετοιμασία
για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της στρογγυλής φόρμας 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύψτε τον πάτο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε).
Βάλτε το βούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώστε το. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και προσθέστε το κακάο και την μπύρα. Μ’ ένα σύρμα ανακατέψτε για να αναμειχθύν τα υλικά και να έχετε ένα λείο μείγμα (δείτε την φωτογραφία ακριβώς από κάτω).
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το αλεύρι, την ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι, και αναμείξτε με μια ξύλινη σπάτουλα. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο με την κουτάλα και ρίξτε τ’ αβγά. Προσθέστε το γιαούρτι, το μείγμα βουτύρου-κακάο-μπύρας και την βανίλια, και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύρμα, αναμείξτε καλά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό μίξερ χειρός αν δεν θέλετε να το κάνετε με το χέρι. Σε αυτή την περίπτωση, χτυπήστε μονάχα για 1 λεπτό μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και τοποθετήστε στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 40 λεπτά, μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή. Θα σας πρότεινα να αρχίσετε να τσεκάρετε αν είναι έτοιμο το κέικ στα 45 λεπτά ψησίματος γιατί όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα κι αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν ξεφορμάρετε πολύ προσεκτικά (μην ξεκολλήσετε ακόμα την λαδόκολλα από τον πάτο του κέικ). Αφήστε το κέικ πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Θα πάρει γύρω στις 5 ώρες. Μην τυχόν προσθέσετε το frosting πριν κρυώσει το κέικ γιατί θα λιώσει.
για το frosting
Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το frosting. Λιώστε την άσπρη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας να μην καεί. Αφήστε την να κρυώσει.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το βούτυρο και το τυρί κρέμα, και χρησιμοποιώντας μια σκληρή λαστιχένια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα, χτυπήστε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες από το τυρί κρέμα μέσα στο μείγμα. Χύστε την λιωμένη άσπρη σοκολάτα από πάνω και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς καθόλου σβώλους. Χρειάζεται λίγη δύναμη κι επιμονή για να γίνει λείο το μείγμα. Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε μίξερ γι’ αυτή τη δουλειά γιατί το μείγμα θα μαλακώσει πολύ με αποτέλεσμα να έχετε ένα αραιό παρά αφράτο frosting. Τέλος, προσθέστε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου να έχετε ένα αφράτο, λείο και κρεμώδες μείγμα.
Μοντάρισμα
Αφού το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, αφαιρέστε το κομμάτι λαδόκολλας απ’ τον πάτο και μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Αν το κέικ σας έχει φουσκώσει στο κέντρο σχηματίζοντας μικρό «βουναλάκι» (συνήθως το κάνει - επίσης θα κάνει και ρωγμές), δεν είναι απαραίτητο να το κόψετε γιατί θα καλυφθεί από το frosting. Προσθέστε το frosting πάνω από το κέικ, κουταλιά-κουταλιά, απλώνοντάς το ως τις άκρες της κορυφής του κέικ. Με με μια μικρή σπάτουλα απλώστε την επικάλυψη με τέτοιο τρόπο ώστε να της δώσετε όγκο και να φαίνεται αφράτη, όχι πλακέ πάνω από το κέικ.
Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μια μέρα, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Το frosting θα σφίξει στο ψυγείο.
Σερβίρετε και απολαύστε!
• Προσαρμοσμένη από τον Donal Skehan
Περιέχει ένα-δυο υλικά που το κάνουν να ξεχωρίζει απ’ τ’ άλλα, που το μεταμορφώνουν όχι μόνο γευστικά αλλά και ως προς την υφή του, κάνοντάς το πολύ πιο ενδιαφέρον από το μέσο σοκολατένιο κέικ. Ποιά είναι αυτά; Ολλανδική μπύρα stout και γιαούρτι.
Μ’ αρέσει να προσθέτω μπύρα, και δη μαύρη, σε επιδόρπια με βάση την σοκολάτα καθώς έχει την μαγική ικανότητα να αναδεικνύει ακόμα πιο πολύ την γεύση της, με τρανή απόδειξη τούτο το κέικ. Ένα συνεκτικό (όχι όμως βαρύ) και υγρό κέικ, έντονα σοκολατένιο με μια αμυδρή πικράδα από την μπύρα που εξισορροπεί τη γλύκα της πλούσιας και κρεμώδους επικάλυψης (frosting).
Το κέικ μπορεί κάλλιστα να σερβριστεί σκέτο, χωρίς το frosting, αλλά το ταίριασμα του βαθιά σοκολατένιου κέικ με την λευκή σοκολάτα και το τυρί κρέμα της επικάλυψης είναι πραγματικά αξεπέραστος.
Είναι από τα κέικ εκείνα που δεν υπάρχει περίπτωση να τους αντισταθείς και να καταφέρεις να φας μονάχα ένα κομμάτι, κάτι που σημαίνει πως έχει και μια δόση επικινδυνότητας το όλο εγχείρημα. Όσοι αποφεύγετε τα γλυκά, λυπάμαι που σας δελεάζω. #sorrynotsorry
Δίχως να είναι δύσκολο στην ετοιμασία του, είναι ένα κέικ που ταιριάζει για κάθε περίσταση· για το Πασχαλινό σας τραπέζι, ώστε να κλείσει το εορταστικό τσιμπούσι με μια απίθανη σοκολατένια νοστιμιά, ως τούρτα για γενέθλια, γιορτές ή επετείους, αλλά ακόμα και για τις καθημερινές σας ανάγκες για κάτι γλυκό, κάτι που θέλετε να απολαύσετε με την οικογένειά σας ή τον σύντροφό σας, ή για να συνοδεύσετε τον απογευματινό σας καφέ.
Σοκολατένιο κέικ με μπύρα stout και γιαούρτι & frosting λευκής σοκολάτας-κρέμας τυριού
Η γεύση του κέικ είναι καλύτερη την επόμενη μέρα οπότε σας προτείνω να το φτιάξετε μια μέρα πριν θέλετε να το σερβίρετε. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν σκοπεύετε να το φτιάξετε για κάποια γιορτή και έχετε κι άλλα φαγητά να προετοιμάσετε. Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και διατηρήστε το αεροστεγώς κλεισμένο ή τυλιγμένο καλά με πλαστική μεμβράνη μέχρι την στιγμή που θα το καλύψετε με το frosting.
Η stout είναι μαύρη μπύρα με έντονη και αρκετά πικρή γεύση. Χρησιμοποίησα ολλανδική, ξηρή, extra stout, δηλαδή με ακόμα πιο δυνατή γεύση αλλά φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μια ξηρή, απλή stout, κατά προτίμηση ολλανδική.
Αυτή είναι η δεύτερη φορά που σας προτείνω σοκολατένια τούρτα για το Πάσχα. Η πρώτη ήταν το 2011 με αυτήν την Πασχαλινή σοκολατένια τούρτα-φωλιά με γεμιστά σοκολατένια αβγά που ήταν υπέροχη!
Μερίδες: 10 κομμάτια (ή περισσότερα αν κοπούν λεπτά)
Υλικά
για το κέικ
300 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
100 γρ. ολλανδικό κακάο σε σκόνη (κοσκινισμένο αν έχει σβώλους)
150 ml μαύρη μπύρα ξηρή extra stout (ή ξηρή απλή stout), κατά προτίμηση ολλανδική, μετρημένη χωρίς αφρό
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
375 γρ. άσπρη ζάχαρη κρυσταλλική
10 γρ. (2 κουταλάκια γλυκού) baking powder
Μια πρέζα αλάτι
3 μεγάλα αβγά
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες
15 ml (1 κουταλιά σούπας) καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
για το frosting
200 γρ. άσπρη σοκολάτα (τουλάχιστον 32% περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, κομμένο σε κύβους
225 γρ. τυρί κρέμα, πλήρες, σε θερμοκρασία δωματίου
225 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
Ειδικά εργαλεία: ψιλό κόσκινο/σίτα, στρογγυλή φόρμα 23 εκ. με αποσπώμενη βάση, λαδόκολλα, ξύλινη κουτάλα, σκληρή λαστιχένια σπάτουλα
Προετοιμασία
για το κέικ
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα τοιχώματα της στρογγυλής φόρμας 23 εκ. με αποσπώμενη βάση και καλύψτε τον πάτο με ένα στρογγυλό κομμάτι λαδόκολλας (δείτε εδώ πώς να το φτιάξετε).
Βάλτε το βούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και λιώστε το. Αποσύρετε απ’ τη φωτιά και προσθέστε το κακάο και την μπύρα. Μ’ ένα σύρμα ανακατέψτε για να αναμειχθύν τα υλικά και να έχετε ένα λείο μείγμα (δείτε την φωτογραφία ακριβώς από κάτω).
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, προσθέστε το αλεύρι, την ζάχαρη, το baking powder και το αλάτι, και αναμείξτε με μια ξύλινη σπάτουλα. Κάντε μια τρύπα στο κέντρο με την κουτάλα και ρίξτε τ’ αβγά. Προσθέστε το γιαούρτι, το μείγμα βουτύρου-κακάο-μπύρας και την βανίλια, και χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο σύρμα, αναμείξτε καλά, για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να έχετε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα. Θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε ηλεκτρικό μίξερ χειρός αν δεν θέλετε να το κάνετε με το χέρι. Σε αυτή την περίπτωση, χτυπήστε μονάχα για 1 λεπτό μέχρι τα υλικά να αναμειχθούν καλά.
Αδειάστε το μείγμα του κέικ στη φόρμα και τοποθετήστε στο χαμηλό ράφι του προθερμασμένου φούρνου. Ψήστε για 40 λεπτά, μεταφέρετε στο μεσαίο ράφι και ψήστε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση του κέικ, να βγαίνει καθαρή. Θα σας πρότεινα να αρχίσετε να τσεκάρετε αν είναι έτοιμο το κέικ στα 45 λεπτά ψησίματος γιατί όλοι οι φούρνοι δεν είναι ίδιοι. Μεταφέρετε το κέικ σε μια σχάρα κι αφήστε να κρυώσει για 30 λεπτά πριν ξεφορμάρετε πολύ προσεκτικά (μην ξεκολλήσετε ακόμα την λαδόκολλα από τον πάτο του κέικ). Αφήστε το κέικ πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσει εντελώς. Θα πάρει γύρω στις 5 ώρες. Μην τυχόν προσθέσετε το frosting πριν κρυώσει το κέικ γιατί θα λιώσει.
για το frosting
Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το frosting. Λιώστε την άσπρη σοκολάτα στον φούρνο μικροκυμάτων, προσέχοντας να μην καεί. Αφήστε την να κρυώσει.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το βούτυρο και το τυρί κρέμα, και χρησιμοποιώντας μια σκληρή λαστιχένια σπάτουλα ή μια ξύλινη κουτάλα, χτυπήστε μέχρι τα υλικά να ενωθούν και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες από το τυρί κρέμα μέσα στο μείγμα. Χύστε την λιωμένη άσπρη σοκολάτα από πάνω και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς καθόλου σβώλους. Χρειάζεται λίγη δύναμη κι επιμονή για να γίνει λείο το μείγμα. Μην μπείτε στον πειρασμό να χρησιμοποιήσετε μίξερ γι’ αυτή τη δουλειά γιατί το μείγμα θα μαλακώσει πολύ με αποτέλεσμα να έχετε ένα αραιό παρά αφράτο frosting. Τέλος, προσθέστε την κοσκινισμένη άχνη ζάχαρη και συνεχίστε το χτύπημα έως ότου να έχετε ένα αφράτο, λείο και κρεμώδες μείγμα.
Μοντάρισμα
Αφού το κέικ έχει κρυώσει εντελώς, αφαιρέστε το κομμάτι λαδόκολλας απ’ τον πάτο και μεταφέρετε σε μια πιατέλα. Αν το κέικ σας έχει φουσκώσει στο κέντρο σχηματίζοντας μικρό «βουναλάκι» (συνήθως το κάνει - επίσης θα κάνει και ρωγμές), δεν είναι απαραίτητο να το κόψετε γιατί θα καλυφθεί από το frosting. Προσθέστε το frosting πάνω από το κέικ, κουταλιά-κουταλιά, απλώνοντάς το ως τις άκρες της κορυφής του κέικ. Με με μια μικρή σπάτουλα απλώστε την επικάλυψη με τέτοιο τρόπο ώστε να της δώσετε όγκο και να φαίνεται αφράτη, όχι πλακέ πάνω από το κέικ.
Μπορείτε να το διατηρήσετε στο ψυγείο για μια μέρα, καλυμμένο με πλαστική μεμβράνη. Το frosting θα σφίξει στο ψυγείο.
Σερβίρετε και απολαύστε!
• Προσαρμοσμένη από τον Donal Skehan
ουοαου!!!! τι συνδυασμοι ειναι αυτη και μπυρα κ σοκολατα κ τυρι κρεμα!! το κεικ τα σπασει αυτη η αντιθεση σοκολατενιο κεικ λευκη κρεμα ειναι υπεροχη στο κοκκινο φοντο! σιγουρα κ παο γευση θα σκιζει. την κρεμα θα την τσακιζα κ σκετη
ReplyDeleteΕίναι πολύ ωραίο πράγματι! Σ' ευχαρισιτώ πολύ Αναστασία μου!
DeleteΦαίνεται πολύ ωραίος συνδυασμός! Ευχαριστούμε για την συνταγή! Μια ερώτηση θα θελα να κάνω! Νομίζεις η κρέμα μπορεί να σταθεί και μόνη της σαν γέμιση σε τούρτα; (να μπει η τούρτα σε τσέρκι με αποσπόμενη βάση στο ψυγείο να σφίξει;)
ReplyDeleteΑν και δεν το έχω δοκιμάσει, νομίζω πως ναι.
DeleteΚαλησπέρα, πως να το διατηρήσω όλο το κεικ για μερικες μερες?
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ειρήνη. Μπορείς να διατηρήσεις μόνο το κέικ στην κατάψυξη μέχρι 1 μήνα. Αφού κρυώσει εντελώς, το καλύπτεις με πλαστική μεμβράνη (πολλές φορές). Το frosting διατηρείται 1 μέρα στο ψυγείο.
Delete