Tuesday, June 27, 2023

Παγωτό σμέουρο με γιαούρτι

Αν σου αρέσουν τα σμέουρα, η ξινούτσικη γεύση τους, η ιδιαίτερη γλύκα τους και το υπέροχο χρώμα τους, τότε αυτό το παγωτό είναι για σένα.

Είναι πανεύκολο και γρήγορο να το φτιάξεις, με μονάχα τρία υλικά και θα σε δροσίσει με τον πιο απολαυστικό τρόπο.

Χρειάζεσαι έναν ισχυρό επεξεργαστή τροφίμων ή πολύ δυνατό μπλέντερ για να το φτιάξεις και κατεψυγμένα σμέουρα, στραγγιστό γιαούρτι, μέλι και λίγη βανίλια αν θες.

 

 

 

Ιδανικά, τρώγεται αφότου μείνει δυο-τρεις ώρες στην κατάψυξη ώστε να σφίξει, αλλά όχι πολύ για να σερβίρεται εύκολα σε μπάλες. Αν μείνει στην κατάψυξη πολλές ώρες σκληραίνει και χρειάζεται να το μεταφέρεις στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να μαλακώσει και να μπορείς να το σερβίρεις σε μπάλες.

Ο λόγος που σκληραίνει τόσο πολύ είναι διότι αυτό το παγωτό κάνει πολλούς κρυστάλλους λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς του σε νερό από τα σμέουρα και την έλλειψη πολλών λιπαρών. Το γιαούρτι περιέχει μονάχα 10% λιπαρά εν αντιθέσει με τα κανονικά παγωτά που περιέχουν κρόκους αβγών και κρέμα γάλακτος, που περιέχει 35% λιπαρά, κάνοντάς τα πιο πλούσια και βελούδινα σε υφή. Αν αποζητάς λοιπόν τέτοιου είδους παγωτό μπορείς να κοιτάξεις εδώ και να φτιάξεις όποιο σου τραβήξει την προσοχή.

 

 

 

Αυτό εδώ το παγωτό είναι εκπληκτικά αναζωογονητικό και φρέσκο, με απίστευτα ζωηρή γεύση από το φρούτο, με μια απαλή γλύκα από το αρωματικό μέλι και έντονο χρώμα από τα σμέουρα. 

Το έχω φτιάξει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια και παρόλο που μου αρέσει να το τρώω σε ωραίες, ολοστρόγγυλες, παγωμένες μπάλες, ο Άρης μου το προτιμά σε ξυλάκι. Η επιλογή δική σου.

 

 

 

 

Παγωτό σμέουρο με γιαούρτι

Τα σμέουρα, ειδικά τα κατεψυγμένα, τείνουν να είναι κάπως ξινά, και το στραγγιστό γιαούρτι ως γνωστόν έχει κι αυτό λίγο όξινη γεύση, οπότε η παρουσία γλυκαντικής ουσίας είναι απαραίτητη. Προτιμώ το μέλι, αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης αν θέλετε, αν και το είδος και η ποσότητα γλύκας που προσδίσουν διαφέρει από αυτήν του μελιού.

Η ποσότητα του μελιού που δίνεται στη συνταγή είναι ενδεικτική, γιατί η ποσότητα θα εξαρτηθεί από το πόσο σας αρέσει η ξινή γεύση των σμέουρων, από το πόσο γλυκά επίσης μπορεί να είναι αυτά και από το πόσο γλυκά προτιμάτε τα παγωτά σας.

Μου αρέσει να περιχύνω το παγωτό με μια σάλτσα σοκολάτας (chocolate shell - ιδού η συνταγή) ή απλά να τρίβω λίγη μαύρη σοκολάτα από πάνω γιατί ο συνδυασμός σμέουρο-σοκολάτα είναι αγαπημένος μου, αλλά την τελευταία φορά που το έφτιαξα ήταν λίγο περισσότερο ξινό από όσο το ήθελα κι έτσι έριξα από πάνω μια γενναία κουταλιά μέλι. Ήταν όχι μόνο υπερνόστιμο αλλά η υφή του μελιού από πάνω ήταν εκπληκτική.

Χρησιμοποιήστε μέλι του οποίου η γεύση σας αρέσει γιατί θα είναι παρούσα στο παγωτό. Όσο ωστόσο πιο ήπια γεύση, τόσο το καλύτερο, ώστε να γεύεστε περισσότερο τα σμέουρα παρά το μέλι.

 


 

Γίνονται περίπου 450 ml 

Ειδικά εργαλεία: ισχυρός επεξεργαστής τροφίμων ή πολύ δυνατό μπλέντερ

 

Υλικά

200 γρ. κατεψυγμένα σμέουρα (raspberries)

180 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, 10% λιπαρά

100 γρ. λεπτόρρεστο μέλι, χρησιμοποιώ είτε λεβάντας είτε θυμαρίσιο μέλι (μπορείτε να αντικαταστήσετε με σιρόπι σφενδάμου ή αγαύης αλλά το επίπεδο γλύκας ποικίλλει)

1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας (προαιρετικά)

 

Προετοιμασία

Βάλτε όλα τα υλικά σε έναν ισχυρό επεξεργαστή τροφίμων ή πολύ δυνατό μπλέντερ και χτυπήστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.

Μπορείτε να το φάτε αμέσως αν θέλετε κι εφόσον η υφή του σε αυτό το σημείο είναι συμπαγής και είναι αρκετά παγωμένο. Αδειάστε το σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και αφήστε το για 2-3 ώρες ή μέχρι να σφίξει αρκετά ώστε να μπορείτε να το σερβίρετε σε μπάλες.

Σημείωση: Ιδανικά, τρώγεται αφότου σταθεί για 2-3 ώρες στην κατάψυξη ώστε να σφίξει αλλά να σερβίρεται εύκολα σε μπάλες. Αν μείνει στην κατάψυξη για πολλές ώρες σκληραίνει οπότε το μεταφέρετε στο ψυγείο για καμιά ώρα μέχρι να μαλακώσει και να μπορείτε να το σερβίρετε σε μπάλες.

Μπορείτε επίσης να φτιάξετε ξυλάκια ρίχνοντας το μείγμα σε ειδικές φόρμες.

Διατηρείται στην κατάψυξη για 2 μήνες.

 

 

 

0 comments:

Post a Comment