Δεν πολυμπαίνω στην κουζίνα το τελευταίο διάστημα και όποτε το τολμάω, φτιάχνω εύκολα και γρήγορα (πλην κάποιων εξαιρέσεων) φαγητά και γλυκά.
Με τόση ζέστη που έχει, το έχουμε ρίξει στα σπιτικά παγωτά, και παρόλο που προτιμώ τα κλασικά, δηλαδή αυτά που φτιάχνονται με αβγά, κρέμα γάλακτος και γάλα και χρειάζονται παγωτομηχανή, αυτό το καλοκαίρι έχω φτιάξει πολλά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.
Πέρα από αυτό το παγωτό φράουλα που είχα μοιραστεί μαζί σας πέρσι, έχω φτιάξει σοκολάτα, καραμέλα, και καφέ, με το τελευταίο να παραμένει σταθερά το αγαπημένο μου. Λατρεύω τη γεύση του καφέ σε κάθε είδους γλυκό, κάτι που είναι εξαιρετικά παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μου πολυαρέσει να πίνω καφέ.
Είναι βελούδινο, μαλακό και πλούσιο, με τη γεύση του καφέ να είναι έντονη αλλά όχι υπερβολική. Είναι γλυκό χωρίς ίχνος γαλατίλας που πολλοί, όπως κι εγώ, απεχθάνονται, και μου θυμίζει πολύ σε γεύση φραπουτσίνο.
Το μαγικό αυτού του παγωτού έγκειται στο ότι παραμένει μαλακό και κρεμώδες ακόμα κι αν μείνει στην κατάψυξη για μέρες κι αυτό οφείλεται πρώτον, στο ότι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, και δεύτερον στην προσθήκη αλκοόλ στο μείγμα υπό τη μορφή λικέρ καφέ.
Μπορεί να είναι κολασμένο και φουλ στις θερμίδες αλλά πού και πού χρειάζεται να ευχαριστιέσαι εκείνα τα φαγητά και γλυκά που σε κάνουν χαρούμενο. Κι αυτό το παγωτό με κάνει πολύυυυ χαρούμενη.
Υ.Γ. Αν προτιμάτε τα παραδοσιακά παγωτά, δοκιμάστε αυτό το παγωτό καφέ που το σερβίρω με biscotti φουντουκιού-πορτοκαλιού, ή αν προτιμάτε τις δροσιστικές γρανίτες, δοκιμάστε αυτή τη γρανίτα καφέ με σαντιγύ καρύδας.
Παγωτό καφέ χωρίς παγωτομηχανή
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Nigellissima της Nigella Lawson
Δεν χρειάζονται εξεξητημένοι κόκκοι καφέ γι’ αυτό το παγωτό. Ούτε κόκκοι, ούτε αλέσματα, ούτε τίποτα. Απλώς ένας καλός, δυνατός εσπρέσσο σε σκόνη.
Σκέτο είναι απίθανο, αλλά δοκιμάστε να το σερβίρετε με μια ζεστή σάλτσα σοκολάτας που παραμένει μαλακιά όταν πέσει πάνω στο παγωτό, ή με αυτή τη σάλτσα σοκολάτας που δημιουργεί ένα σκληρό σοκολατένιο περίβλημα και δεν θα το μετανιώσετε.
Γίνεται γύρω στα 850 γρ. παγωτό
Υλικά
300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά), κρύα
180 γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
8 γρ. (2 κουταλιές σούπας) στιγμιαίο εσπρέσσο σε σκόνη
30 ml (2 κουταλιές σούπας) λικέρ καφέ (χρησιμοποίησα Kahlua)
Μια πρέζα αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός
Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε και τα πέντε υλικά για το παγωτό και χτυπήστε με το εξάρτημα ‘σύρμα’ (ή με το μίξερ χειρός) σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα απαλό κι αφράτο μείγμα που να στέκεται (σαν απαλή σαντιγύ).
Αδειάστε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, καλύψτε το και βάλτε το στον καταψύκτη σας. Καταψύξτε το για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρετε.
Όπως προανέφερα στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης, αυτό το παγωτό παραμένει κρεμώδες κι απαλό ακόμα κι αν μείνει στην κατάψυξη για μέρες. Μπορείτε λοιπόν να το σερβίρετε κατευθείαν από την κατάψυξη.
Διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.
Με τόση ζέστη που έχει, το έχουμε ρίξει στα σπιτικά παγωτά, και παρόλο που προτιμώ τα κλασικά, δηλαδή αυτά που φτιάχνονται με αβγά, κρέμα γάλακτος και γάλα και χρειάζονται παγωτομηχανή, αυτό το καλοκαίρι έχω φτιάξει πολλά παγωτά χωρίς παγωτομηχανή.
Πέρα από αυτό το παγωτό φράουλα που είχα μοιραστεί μαζί σας πέρσι, έχω φτιάξει σοκολάτα, καραμέλα, και καφέ, με το τελευταίο να παραμένει σταθερά το αγαπημένο μου. Λατρεύω τη γεύση του καφέ σε κάθε είδους γλυκό, κάτι που είναι εξαιρετικά παράξενο αν σκεφτεί κανείς ότι δεν μου πολυαρέσει να πίνω καφέ.
Είναι βελούδινο, μαλακό και πλούσιο, με τη γεύση του καφέ να είναι έντονη αλλά όχι υπερβολική. Είναι γλυκό χωρίς ίχνος γαλατίλας που πολλοί, όπως κι εγώ, απεχθάνονται, και μου θυμίζει πολύ σε γεύση φραπουτσίνο.
Το μαγικό αυτού του παγωτού έγκειται στο ότι παραμένει μαλακό και κρεμώδες ακόμα κι αν μείνει στην κατάψυξη για μέρες κι αυτό οφείλεται πρώτον, στο ότι δεν περιέχει μεγάλη ποσότητα νερού, και δεύτερον στην προσθήκη αλκοόλ στο μείγμα υπό τη μορφή λικέρ καφέ.
Μπορεί να είναι κολασμένο και φουλ στις θερμίδες αλλά πού και πού χρειάζεται να ευχαριστιέσαι εκείνα τα φαγητά και γλυκά που σε κάνουν χαρούμενο. Κι αυτό το παγωτό με κάνει πολύυυυ χαρούμενη.
Υ.Γ. Αν προτιμάτε τα παραδοσιακά παγωτά, δοκιμάστε αυτό το παγωτό καφέ που το σερβίρω με biscotti φουντουκιού-πορτοκαλιού, ή αν προτιμάτε τις δροσιστικές γρανίτες, δοκιμάστε αυτή τη γρανίτα καφέ με σαντιγύ καρύδας.
Παγωτό καφέ χωρίς παγωτομηχανή
Ελαφρά προσαρμοσμένη από το Nigellissima της Nigella Lawson
Δεν χρειάζονται εξεξητημένοι κόκκοι καφέ γι’ αυτό το παγωτό. Ούτε κόκκοι, ούτε αλέσματα, ούτε τίποτα. Απλώς ένας καλός, δυνατός εσπρέσσο σε σκόνη.
Σκέτο είναι απίθανο, αλλά δοκιμάστε να το σερβίρετε με μια ζεστή σάλτσα σοκολάτας που παραμένει μαλακιά όταν πέσει πάνω στο παγωτό, ή με αυτή τη σάλτσα σοκολάτας που δημιουργεί ένα σκληρό σοκολατένιο περίβλημα και δεν θα το μετανιώσετε.
Γίνεται γύρω στα 850 γρ. παγωτό
Υλικά
300 ml κρέμα γάλακτος, πλήρης (35% λιπαρά), κρύα
180 γρ. ζαχαρούχο συμπυκνωμένο γάλα
8 γρ. (2 κουταλιές σούπας) στιγμιαίο εσπρέσσο σε σκόνη
30 ml (2 κουταλιές σούπας) λικέρ καφέ (χρησιμοποίησα Kahlua)
Μια πρέζα αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μίξερ βάσης ή χειρός
Προετοιμασία
Στο μπωλ του μίξερ βάσης (ή σ’ ένα μεγάλο μπωλ) προσθέστε και τα πέντε υλικά για το παγωτό και χτυπήστε με το εξάρτημα ‘σύρμα’ (ή με το μίξερ χειρός) σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να έχετε ένα απαλό κι αφράτο μείγμα που να στέκεται (σαν απαλή σαντιγύ).
Αδειάστε το μείγμα παγωτού σε ένα δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη, καλύψτε το και βάλτε το στον καταψύκτη σας. Καταψύξτε το για τουλάχιστον 6 ώρες πριν το σερβίρετε.
Όπως προανέφερα στο κυρίως κείμενο της ανάρτησης, αυτό το παγωτό παραμένει κρεμώδες κι απαλό ακόμα κι αν μείνει στην κατάψυξη για μέρες. Μπορείτε λοιπόν να το σερβίρετε κατευθείαν από την κατάψυξη.
Διατηρείται στην κατάψυξη για μια εβδομάδα.
Είχα μια διαίσθηση οτι θα βάλεις παγωτό μόκα!!! Δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή είχα έντονα στο μυαλό μου τη γρανίτα καφέ με σαντιγύ καρύδας....θέλω να τη φτιάξω!
ReplyDeleteΑλλά αυτό το παγωτό είναι ακόμα πιο εύκολο, σχεδόν παγωτό στιγμής κι ότι πρέπει για αύριο που περιμένω φίλους!!
Φιλιά!
χαχαχ έχεις κληρονομικό χάρισμα;; Και η γρανίτα και αυτό είναι τέλεια! Όποιο κι αν δοκιμάσεις ελπίζω εσύ κι οι φίλοι σου να το ευχαριστηθείτε!! Φιλιά πολλά!!
Deleteφανταστικό ήταν!! το κράτησα για μένα γιατί βγήκε λίγο....χαχα
DeleteΧαχα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε Πέπη. Καλή Κυριακή να έχεις!
DeleteΚαλημερα!
ReplyDeleteΝαι, πολύ ζέστη.
Παρ οτι κι έγω ειμαι του τσαγιού (καφέ θα πιώ 2-3 φορές τον μηνα οταν βγω έξω με φίλους), μου αρεσουν τα γλυκά που το περιέχουν πχ τιραμισού ;)
Μια μπάλα απο το παγωτό σου θα ηταν τέλεια μέσα σε ένα φρέντο καπουτσίνο!
http://beautyfollower.blogspot.gr/2015/07/giveaway-evil-eyetote-bag.html
Εγώ εκεί που μίλαγα για ζέστη, σήμερα έχει μια δροσιάααα, έως κρύο την λες. Και τα σύννεφα μαζεύονται για βροχή, άσε. Ναι, το τιραμισού είναι άλλο ένα λαμπρό παράδειγμα γλυκού με καφέ που μ' αρέσει. Καλό απόγευμα!
DeleteΑχ να ερθω να ξαπλωθω σε μια γωνίτσα εκει στην δροσια σας!
DeleteΚαλή, χρυση η Ελλάδα, αλλά την ζέστη της, δεν την αντέχω. Ειμαι κατασκευασμένη για θερμοκρασιες εως 30οC lol :)
Το εφτιαξα χτες για τα γεννέθλια του μπαμπά μου, χτες! Αρεσε πολύ!
DeleteΣυνειδητοποιησα τελευταια στιγμή πως δεν ειχα εσπρέσο
και πήρα την απόφαση να φτιάξω βαρύ ελληνικό και να βάλω. Μια χαρά έδεσε ;)
Φυσικά έφτιαξα και την σος σοκολάτας που κοκαλώνει (την λατρευω)... μισές δουλειές θα κάνουμε!
Καλή εβδομάδα :)
Ελληνικό;;; Μα γιατί;; Αφού δεν θέλει ψημένο καφέ αλλά σκόνη καφέ. Αν με ρωτούσες θα σου έλεγα να αντικαταστήσεις τη σκόνη εσπρέσσο με σκόνη νες καφέ. Αφού όμως σας άρεσε, αυτό έχει σημασία. Όσο για τη σάλτσα, ναι! Αυτή προτιμώ κι εγώ ;) Καλή Κυριακή!
DeleteΔεν ειχα ουτε Νες... δεν τον πίνω χα χα!
DeleteΧωρίς πλάκα, είχε πολύ ωραια γευση.
Σημερα μου εδωσε ο γειτονας μια κάψουλα Νεσπρεσο... αυτο κάνει (για την επόμενη φορα ;)
Kαλό μεσημέρι!
Νομίζω πως κάνει. Δεν το έχω όμως δοκιμάσει. Καλό βράδυ!!
DeleteNoμίζω πως με τέτοια ζέστη (από σήμερα θα πάει 40+ στην Αθήνα) αυτές οι συνταγές είναι ότι πρέπει.
ReplyDeleteΠαγωτό από το πρωί, για μεσημεριανό και βραδυνό ;)
Κι εμένα μου αρέσει το άρωμα του καφέ κι αυτό το παγωτό φαίνεται φινετσάτο πολύ.
Ευχαριστούμε Μαγδα :)
Φιλιά
Ωχ καλό κουράγιο με τη ζέστη! Φιλιά!!
Deleteκαι μένα θα με έκανε πολύ χαρούμενη!! ;)
ReplyDeleteλατρεύω τη γεύση του καφέ στα γλυκά. φαίνεται θεϊκό!!
φιλιά!!
Σ' ευχαριστώ πολύ Εύη!
DeleteΕνώ παλιά δε μου άρεσε καθόλου η μόκα, τα τελευταία χρόνια την έχω λατρέψει!
ReplyDeleteΣτα Γιάννενα υπάρχει ένα κλασικό και παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο, το Διεθνές. Εκεί φτιάχνουν το Μόκα2, το οποίο σερβίρεται σε ψιλό ποτήρι και αποτελείται από 1 μπάλα παγωτό μόκα, σαντιγί, σιρόπι βύσσινο και τριμμένο καβουρδισμένο αμύγδαλο και άλλη μια φορά τα ίδια, εξ'ου και το όνομα. Εκεί να δεις θερμίδες...
Σε φιλώ, καλό κουράγιο με τη ζέστη!
Πω πω φοβερό ακούγεται! Εγώ μια μπάλα από αυτό τρώω και νιώθω τύψεις, φαντάσου αυτό που περιγράφεις! Θάνατος by ice cream ;)
Deleteυπεροχο!!!! το φανταζομαι με σιροπι σοκολατας η καρμελωμενα φουντουκια!! 1 βδομαδα χλωμο το βλεπω να μενει καταψυξη χαχαχαχαχα
ReplyDeleteΧαχχαχα εννοείται!!
Deleteαντι για λικερ καφε που δεν εχουμε,θα πηγαινε καποιο αλλο λικερ η αλλο ποτο?
ReplyDeleteΚαλησπέρα Ρούλα. Θα του ταίριαζε ένα Frangelico (λικέρ φουντουκιού) αν έχεις. Αλλά και να μη βάλεις καθόλου αλκοόλ δεν πειράζει.
DeleteΚαλησπερα. Αντι για λικερ θα μπορουσα να χρησιμοποιησω εκχυλισμα καφε; Ευχαριστω.
ReplyDeleteΕίναι δυο διαφορετικά υλικά. Απλώς παραλείψτε το.
DeleteΚαλησπέρα. Έφτιαξα σήμερα το παγωτό. Αντί για λικέρ καφέ χρησιμοποίησα τεντούρα (ένα παραδοσιακό αρωματικό λικέρ της Πάτρας με κανέλα και γαρύφαλο)που κατά τη γνώμη μου του ταίριαξε πολύ. Το άφησα να παγώσει δύο ώρες και μετά πρόσθεσα θρυμματισμένα μπισκότα κανέλας. Βγήκε γευστικότατο κι απαλό στην υφή του, χωρίς κρυστάλους. Σας ευχαριστώ για την συνταγή.
Delete