Sunday, November 29, 2015

Έξι χρόνια, και blondies με καρύδια και κομμάτια σκούρας & λευκής σοκολάτας


Τις προάλλες, το blog μου έγινε έξι. Ναι, και τα blog έχουν γενέθλια.




Μπορεί να το λέω κάθε χρόνο αλλά πραγματικά δεν το περίμενα πως θα ασχολούμουν με τούτο το blog για τόσα χρόνια. Ποτέ δεν πίστευα πως θα ένιωθα τόσο περήφανη για τη δουλειά που κάνω εδώ ή ότι θα μου έδινε τόση χαρά να μοιράζομαι συνταγές, φωτογραφίες, ιστορίες και κομμάτια της ζωής μου με όλους εσάς. Απολαμβάνω το blogging σχεδόν όσο απολαμβάνω να τρώω τα φαγητά που μοιράζομαι μαζί σας. Σχεδόν, ας μην υπερβάλλουμε κιόλας.


Σκέφτηκα λοιπόν να φτιάξω κάτι γλυκό για να γιορτάσω την επέτειο αυτή, όπως κάνω κάθε χρόνο άλλωστε, και ιδού το αποτέλεσμα· blondies! Για όσους από εσάς δεν τα γνωρίζουν, τα blondies είναι σαν τα brownies αλλά χωρίς κακάο και με προσθήκη καστανής ζάχαρης.




Δεν είχα φτιάξει πολλές φορές blondies στο παρελθόν κι αυτό γιατί είχα προτίμηση στα brownies (η απόδειξη εδώ, εδώ κι εδώ). Μόλις όμως έφτιαξα αυτά τα blondies, ξετρελάθηκα. Είναι α-πί-θα-να. Το γεγονός ότι περιέχουν δυο είδη σοκολάτας, σκούρα και λευκή, ικανοποιεί στο έπακρο την σοκολατομανία μου, κι όταν μάλιστα είναι ζεστά κι η σοκολάτα ρέει νωχελικά από μέσα σαν καυτή, κολασμένη λάβα, τότε είναι αδύνατο να τους αντισταθείς.




Είναι fudgy (πυκνά), μαστιχωτά, με συνεκτική υφή στο εσωτερικό τους κι υπέροχα τραγανά απ’ έξω με μια λεπτή κρούστα στην κορυφή. Η μοναδική γεύση μελάσας της μαλακιάς καστανής ζάχαρης κι οι χαρακτηριστικές γεύσεις της λευκής και σκούρας σοκολάτας δημιουργούν έναν αρμονικό συνδυασμό ενώ τα καψαλισμένα, τραγανά καρύδια με τη γήινη χροιά τους συμπληρώνουν το γευστικό προφίλ των blondies και τους χαρίζουν μια ενδιαφέρουσα υφή.
Ο Σ, αφού καταβρόχθισε σχεδόν τα μισά, μου ανακοίνωσε πως είναι τα καλύτερα blondies που έχει φάει ποτέ. Δεν μπόρεσα παρά να συμφωνήσω. Ελπίζω να τα ευχαριστηθείτε κι εσείς, και σας ευχαριστώ μέσα απ’ την καρδιά μου που είσαστε εδώ μαζί μου σε αυτό το ταξίδι.




Υ.Γ. Όπως ανέφερα και στην προηγούμενη ανάρτηση, πέρα από την δική σας ψήφο για τα Food Blog Awards του Βήματος, υπάρχει και κριτική επιτροπή η οποία θα αξιολογήσει τους διαγωνιζόμενους βάσει συγκεκριμένων συνταγών που θα αναρτηθούν στα blog μας με προϊόντα των χορηγών του διαγωνισμού. Ένας από τους χορηγούς είναι το #Flora και πριν λίγο καιρό μου έστειλαν πολλά πακέτα βούτυρο για να χρησιμοποιήσω στις συνταγές μου για τον διαγωνισμό. Τα έχω τσακίσει στην κυριολεξία. Υποβάλλω λοιπόν αυτή τη συνταγή για την κατηγορία Best Sweet Treats στην οποία είμαι υποψήφια. Εσείς φυσικά μπορείτε, αν το επιθυμείτε, να με ψηφίσετε εδώ για Best Cooking Blog, εδώ για Best Sweet Treats κι εδώ για Best Food Photography & Styling κάνοντας like δίπλα στο “Like for Vote” σε κάθε κατηγορία. Θα μου δώσετε μεγάλη χαρά αν με στηρίξετε. Σας ευχαριστώ πολύ!!







Blondies με καρύδια και κομμάτια σκούρας και λευκής σοκολάτας
Ελαφρώς προσαρμοσμένη από το Hand Μade Βaking του Kamran Siddiqi

Προτιμήστε σκούρα και λευκή σοκολάτα καλής ποιότητας. Η λευκή σοκολάτα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 25% περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο. Η φθηνή λευκή σοκολάτα των super market είναι κατά γενική ομολογία άθλια. Η περιεκτικότητα σε βούτυρο κακάο είναι εξαιρετικά χαμηλή, αντικαθίσταται συνήθως με άλλα είδη (βλαβερών) λιπαρών ουσιών, και η γεύση της είναι επιεικώς χάλια. Δεν λέω ότι πρέπει να ξοδέψετε το μηνιάτικό σας σε σοκολάτα αλλά καλό είναι να είσαστε ενήμεροι για το τί ακριβώς χρησιμοποιείτε και αγοράζετε. Η ποιότητα της σοκολάτας κάνει τη διαφορά σε όποιο γλυκό χρησιμοποιείται.




Μερίδες: 16 μικρά τετράγωνα κομμάτια

Υλικά
85 γρ. ανάλατο βούτυρο, παγωμένο, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
200 γρ. μαλακιά καστανή ζάχαρη
1½ κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι (πάντα χρησιμοποιώ θαλασσινό αλάτι σε γλυκά κι αλμυρά πιάτα)
1 μεγάλο αβγό, σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
110 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
60 γρ. καλής ποιότητας άσπρη σοκολάτα (τουλάχιστον 25% βούτυρο κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
35 γρ. καθαρισμένα καρύδια

Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20 εκ., λαδόκολλα


Προετοιμασία
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε τον πάτο και τα τοιχώματα με ένα κομμάτι λαδόκολλας, αφήνοντας γύρω-γύρω περίσσευμα λαδόκολλας για να μπορείτε να αφαιρέσετε τα blondies με ευκολία μετά το ψήσιμο.

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Καψαλίστε τα καρύδια τοποθετώντας τα σ’ ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, χωρίς λάδι, και ψήνοντάς τα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά για να μην καούν, για 4-5 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να αναδίδουν μυρωδιά. Αδειάστε τα αμέσως σε ένα πιάτο κι αφήστε να κρυώσουν. Έπειτα χοντροκόψτε τα με ένα μαχαίρι.

Σ’ ένα κατασρολάκι, προσθέστε το βούτυρο και βάλτε σε χαμηλή φωτιά. Λιώστε το βούτυρο και αμέσως χύστε το μέσα σ’ ένα μεγάλο μπωλ. Προσθέστε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το αλάτι και αναμείξτε καλά με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα χωρίς σβώλους. Προσθέστε το αβγό κι αμέσως ανακατέψτε καλά με την κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε το αλεύρι, τα κομμάτια της σκούρας και άσπρης σοκολάτας και τα καψαλισμένα και κομμένα καρύδια κι ανακατέψτε μέχρι μόλις να ενσωματωθούν στο μείγμα και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες.


Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή με την πίσω πλευρά ενός κουταλιού. Τοποθετήστε στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για 25-30 λεπτά. Τα blondies είναι έτοιμα όταν έχουν πάρει χρυσαφί χρώμα, έχουν μια λεπτή ζαρωμένη κρούστα από πάνω, είναι ψημένα στο κέντρο και όταν εισάγετε μια οδοντογλυφίδα στη μέση, βγαίνει καθαρή ή με ελάχιστα ψίχουλα κολλημένα πάνω της.


Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και τοποθετήστε την σε μια σχάρα μέχρι να κρυώσουν λίγο τα blondies, για 15 λεπτά. Έπειτα, αφαιρέστε τα από τη φόρμα, σηκώνοντάς τα απ’ τη λαδόκολλα που προεξέχει γύρω-γύρω, και τοποθετήστε τα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Αν ωστόσο θέλετε να τα απολαύσετε όσο είναι ακόμα ζεστά, βάλτε τα σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε τα.

Κόψτε τα blondies σε 16 τετράγωνα.

Μπορούν να διατηρηθούν σε θερμοκρασία δωματίου, κλεισμένα αεροστεγώς, έως και 5 μέρες.


17 comments:

  1. Γλυκιά μου Μάγδα!
    Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά και δημιουργικά.
    Οι συνταγές σου είναι μοναδικές πραγματικές, οι φωτογραφίες σου χαρακτηριστικές και υπέροχες και τα κείμενα σου τόσο ευχάριστα στην ανάγνωση και ταξιδιάρικα.
    Πάντα απολαμβάνω να είμαι εδώ!
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ερμιόνη μου! Χαίρομαι πολύ που είσαι εδώ! Να' σαι καλά!

      Delete
  2. Τα blondies τα έχω αγαπήσει τελευταία!
    Χρόνια πολλά και δημιουργικά!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Αγγελική!! Εμένα αυτή η συνταγή με έκανε να τα αγαπήσω. Είναι τέλεια!

      Delete
  3. Χρόνια Πολλά με πολλές δημιουργίες.
    Καλή επιτυχία και πάλι στο διαγωνισμό.
    Σε φιλώ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Ξανθή μου για τις ευχές! Να' σαι καλά!

      Delete
  4. Σου ευχομαι ολοψυχα να δεις το μπλοκ σου εκει που επιθυμεις αλλα πανω απο ολα να περνάς καλά και να σου δινει κεφι ολο αυτό που κάνεις .

    Μπλοντις δεν έχω δοκιμάσει ποτέ μιας και οικογενειακώς εχουμε μεγαλη αγαπη για τα μπραουνις και την σοκολάτα . Με την πρωτη ευκαιρια ομως θα τα δοκιμάσω !

    Καλή επιτυχία σου ευχομαι !

    (συγκρατήθηκα και δεν ειπα τιποτα για την μαργαρινη με βουτυρο... Ξερω , ξερω , ειναι ολα μαρκετιγκ :( )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Λαμπρινή για τις ευχές σου κι ελπίζω να δοκιμάσεις τα blondies γιατί είναι πολύ νόστιμα. Κι εγώ του brownie είμαι αλλά αυτή η συνταγή μου άλλαξε άποψη!
      Όσο για το Flora, όπως αναφέρω μέσα στην ανάρτηση, είναι χορηγός του διαγωνισμού του Βήματος στον οποίο συμμετέχω με 3 υποψηφιότητες. Για να αξιολογηθεί η δουλειά μου είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσω τα προιόντα αυτά σε κάποιες συνταγές μου. Να ξέρεις ωστόσο ότι δεν θα υπήρχε περίπτωση να χρησιμοποιήσω ένα προϊόν ή να το πρότεινα στους αναγνώστες του blog μου, αν δεν ήμουν ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.
      Φυσικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις βούτυρο κανονικό στη συνταγή αν δε θες τη μαργαρίνη με βούτυρο. Σ' ευχαριστώ πολύ και πάλι!

      Delete
  5. Να τα 100στησει το πολυ ομορφο blog σου Μαγδα!! Χρονια του Πολλα!! Και εσυ να νιωθεις δημιουργικη, χαρουμενη και πληρης μεσα απο αυτο!! Δυστυχως blondies δεν εχω δοκιμασει ακομα..Φαινονται καταπληκτικα και οι φωτος σου υπεροχες!!
    Φιλικα, Ευη

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Εύη! Να' σαι καλά! Αν σου αρέσουν τέτοιου είδους γλυκά, να τα δοκιμάσεις, είναι υπέροχα!

      Delete
  6. Χρόνια πολλά, Μάγδα, στο τόσο όμορφο blog σου που μας ταξιδεύει μέσα από υπέροχες εικόνες και συνταγές. Σου εύχομαι κάθε επιτυχία και καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πάρα πολύ Νανά! Να' σαι καλά!

      Delete
  7. Δεν τρώμε συχνά γλυκά στο σπίτι, έτσι έχουμε αποφασίσει και δε μας λείπει η ζάχαρη... αλλά κάποτε μας έρχεται και μας, δηλαδή εμένα, να φάμε αυτό που διαβάζουμε... έτσι λοιπόν "έπεσα" πάνω στη συνταγή σου και την έκανα στη στιγμή, αφού είδα ότι είχα όλα τα υλικά... εκτός από καστανή ζάχαρη. Έβαλα όμως τη ζάχαρη που είχα, που λέγεται Vollrohrzucker unraffiniert (στα γερμανικά) και η οποία μοιάζει με την καφέ, αλλά είναι λίγο πιο λεπτή, σαν αλεύρι κάπως. Μια αποτυχία! το μίγμα δεν ανακατευόταν με το χέρι, έβαλα μίξερ. Δεν απλωνόταν στο ταψί, κολούσε φοβερά. Και στο ψήσιμο, ήταν τόσο μαλακό που φοβήθηκα και το έφησα λίγο παραπάνω (35 λεπτά). Έφαγα 2-3 κομμάτια όσο ήταν ζεστό, και μου φάνηκε στεγνό κάπως, αλλά μόλις κρύωσε ΔΕΝ τρωγόταν! Πέτρα σου λέω... Νομίζω ότι έφταιγε αυτή η ζάχαρη, διότι την άλλη μέρα, σήμερα δηλάδή, τα ξαναέφτιαξα (επιμονή η δικιά σου!) με κανονική καφέ ζάχαρη και δεν είχα τα χθεσινά προβλήματα... μάλιστα όσο γράφω αυτό το σχόλιο, έχω και ένα κομμάτι στο χέρι να καταβροχθίζω... τι σου κάνει όμως μια "λάθος" ζάχαρη... Δεν την ξαναπαίρνω!
    Φιλιά από Γερμανία ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική. Εννοείται πως παίζει ρόλο η ζάχαρη. Όλα τα υλικά παίζουν ρόλο στην ζαχαροπλαστική. Η ζάχαρη που αναγράφω στη συνταγή δεν είναι απλά καστανή ζάχαρη, είναι μαλακιά καστανή ζάχαρη η οποία δίνει ξεχωριστή υφή και γεύση στα blondies. Ελπίζω να χρησιμοποοίησες τη σωστή ζάχαρη τη δεύτερη φορά γιατί κάνει τη διαφορά.

      Delete