Δεν είμαι του κυριακάτικου brunch. Είμαι του κυριακάτικου μεσημεριανού γεύματος. Άλλωστε γιατί παρακαλώ να συγχωνεύσω δυο γεύματα ενώ μπορώ να φάω πρωϊνό, μεσημεριανό και να τσιμπήσω και κάτι ενδιάμεσα; Καμιά φορά όμως προκειμένου να σπάσω τη ρουτίνα, βγαίνω έξω για brunch ή ετοιμάζω ένα περιποιημένο, μεγάλο πρωινό για να ξεκινήσει η μέρα σωστά. Και στις δυο περιπτώσεις, αυτό που δε λείπει ποτέ απ’ το τραπέζι είναι οι βάφλες.
Δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω την τρέλα που επικρατεί με τις περίπλοκες συνταγές για βάφλες και τα εξωφρενικά συνοδευτικά τους. Είμαι της άποψης πως όσο πιο απλές τόσο το καλύτερο και μάλιστα η συνταγή για κλασικές βάφλες που μοιράστηκα μαζί σας το 2011 παραμένει μέχρι σήμερα η αγαπημένη μου.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο χρησιμοποιώ όλο και πιο συχνά εναλλακτικά αλεύρια γιατί απολαμβάνω τη γεύση και την υφή που δίνουν στα γλυκά και στις ζύμες, κι έτσι σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να πειραματιστώ με αυτά σε συνταγές για βάφλες.
Δοκίμασα διάφορες συνταγές με φαγόπυρο, κανα-δυο με καμούτ και κριθαρένιο αλεύρι αλλά αυτή την οποία λάτρεψα κι ήθελα να φτιάξω ξανά και ξανά ήταν αυτή με αλεύρι spelt.
Είναι απλή, γρήγορη και νοστιμότατη με το spelt να χαρίζει στις βάφλες μια διακριτική γήινη γεύση που θυμίζει ξηρό καρπό. Είναι υπέροχα τραγανές στο εξωτερικό τους και αφού τις περιέχυσα με μπόλικο σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα και τις πασπάλισα με φυστίκι Αιγίνης, έγιναν ακόμα πιο απίθανες όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά.
Βάφλες με αλεύρι spelt σερβιρισμένες με σιρόπι από σαγκουίνι & ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς και φυστίκια Αιγίνης
Η βαφλιέρα μου είναι αντικολλητική οπότε δεν χρειάζεται να την λαδώσω πριν προσθέσω το μείγμα για τις βάφλες αλλά αν η δική σας δεν είναι αντικολλητική ή αν απλά δεν την εμπιστεύεστε, χρησιμοποιήστε λίγο ηλιέλαιο (ή αλλο σπορέλαιο) όταν την ζεστάνετε. Μπορείτε να διαβάσετε και τις οδηγίες χρήσης της βαφλιέρας σας για να σιγουρευτείτε.
Γίνονται 12-14 βάφλες (κανονικού μεγέθους)
Υλικά
325 γρ αλεύρι spelt (dinkel) λευκό (όχι ολικής άλεσης)
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
65 γρ. ζάχαρη ψιλή
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (αφήστε το να κρυώσει πριν τη χρήση)
2 μεγάλα αβγά
450 ml γάλα πλήρες
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
για το σερβίρισμα
Σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς (συνταγή εδώ)
Μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Ειδικά εργαλεία: βαφλιέρα
Προετοιμασία
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε μ’ ένα σύρμα το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Κάντε μια γούβα στη μέση των υλικών και προσθέστε τη ζάχαρη, τ’ αβγά και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε με το σύρμα για να διαλυθούν τ’ αβγά κι έπειτα ρίξτε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά με το σύρμα.
Όταν πια έχετε ρίξει όλο το γάλα, ανακατέψτε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε ένα λείο μείγμα με υφή αραιού χυλού.
Ζεστάνετε τη βαφλιέρα σας (και λαδώστε ελαφρά αν χρειάζεται).
Ανακατέψτε το μείγμα βάφλας με το σύρμα και προσθέστε ένα μέρος αυτού στη βαφλιέρα. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της βαφλιέρας σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα «αυλάκια» της βαφλιέρας έχουν γεμίσει με μείγμα και κλείστε το καπάκι. Μην το ανοίξετε για κανα-δυο λεπτά γιατί η βάφλα χρειάζεται λίγη ώρα για να δέσει και να δημιουργήσει κρούστα. Εάν ανοίξετε το καπάκι μπορεί να σας διαλυθεί.
Ψήστε τες για 4 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρέστε τες με τη βοήθεια μιας λαστιχένιας σπάτουλας, ακουμπήστε τες πάνω σε μια σχάρα και συνεχίστε να ψήνετε τις επόμενες.
Σερβίρετέ τες αμέσως περιχυμένες με το σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς και πασπαλισμένες με τα φυστίκια Αιγίνης.
Το μείγμα για βάφλες διατηρείται στο ψυγείο για μια-δυο μέρες, καλυμμένο καλά με πλαστική μεμβράνη. Χτυπήστε το μείγμα καλά με το σύρμα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Δεν μπορώ με τίποτα να καταλάβω την τρέλα που επικρατεί με τις περίπλοκες συνταγές για βάφλες και τα εξωφρενικά συνοδευτικά τους. Είμαι της άποψης πως όσο πιο απλές τόσο το καλύτερο και μάλιστα η συνταγή για κλασικές βάφλες που μοιράστηκα μαζί σας το 2011 παραμένει μέχρι σήμερα η αγαπημένη μου.
Τα τελευταία χρόνια ωστόσο χρησιμοποιώ όλο και πιο συχνά εναλλακτικά αλεύρια γιατί απολαμβάνω τη γεύση και την υφή που δίνουν στα γλυκά και στις ζύμες, κι έτσι σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να πειραματιστώ με αυτά σε συνταγές για βάφλες.
Δοκίμασα διάφορες συνταγές με φαγόπυρο, κανα-δυο με καμούτ και κριθαρένιο αλεύρι αλλά αυτή την οποία λάτρεψα κι ήθελα να φτιάξω ξανά και ξανά ήταν αυτή με αλεύρι spelt.
Είναι απλή, γρήγορη και νοστιμότατη με το spelt να χαρίζει στις βάφλες μια διακριτική γήινη γεύση που θυμίζει ξηρό καρπό. Είναι υπέροχα τραγανές στο εξωτερικό τους και αφού τις περιέχυσα με μπόλικο σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς που έφτιαξα την περασμένη εβδομάδα και τις πασπάλισα με φυστίκι Αιγίνης, έγιναν ακόμα πιο απίθανες όχι μόνο γευστικά αλλά και οπτικά.
Βάφλες με αλεύρι spelt σερβιρισμένες με σιρόπι από σαγκουίνι & ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς και φυστίκια Αιγίνης
Η βαφλιέρα μου είναι αντικολλητική οπότε δεν χρειάζεται να την λαδώσω πριν προσθέσω το μείγμα για τις βάφλες αλλά αν η δική σας δεν είναι αντικολλητική ή αν απλά δεν την εμπιστεύεστε, χρησιμοποιήστε λίγο ηλιέλαιο (ή αλλο σπορέλαιο) όταν την ζεστάνετε. Μπορείτε να διαβάσετε και τις οδηγίες χρήσης της βαφλιέρας σας για να σιγουρευτείτε.
Γίνονται 12-14 βάφλες (κανονικού μεγέθους)
Υλικά
325 γρ αλεύρι spelt (dinkel) λευκό (όχι ολικής άλεσης)
2 κουταλάκια γλυκού baking powder
Μια πρέζα αλάτι
65 γρ. ζάχαρη ψιλή
100 γρ. ανάλατο βούτυρο, λιωμένο (αφήστε το να κρυώσει πριν τη χρήση)
2 μεγάλα αβγά
450 ml γάλα πλήρες
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
για το σερβίρισμα
Σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς (συνταγή εδώ)
Μια χούφτα φυστίκια Αιγίνης, ψιλοκομμένα
Ειδικά εργαλεία: βαφλιέρα
Προετοιμασία
Σ’ ένα μεγάλο μπωλ, ανακατέψτε μ’ ένα σύρμα το αλεύρι, το baking powder και το αλάτι. Κάντε μια γούβα στη μέση των υλικών και προσθέστε τη ζάχαρη, τ’ αβγά και το λιωμένο βούτυρο. Ανακατέψτε με το σύρμα για να διαλυθούν τ’ αβγά κι έπειτα ρίξτε σταδιακά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς τα υλικά με το σύρμα.
Όταν πια έχετε ρίξει όλο το γάλα, ανακατέψτε δυνατά ώστε να διαλυθούν τυχόν σβώλοι. Στο τέλος, θα πρέπει να έχετε ένα λείο μείγμα με υφή αραιού χυλού.
Ζεστάνετε τη βαφλιέρα σας (και λαδώστε ελαφρά αν χρειάζεται).
Ανακατέψτε το μείγμα βάφλας με το σύρμα και προσθέστε ένα μέρος αυτού στη βαφλιέρα. Η ποσότητα εξαρτάται από το μέγεθος της βαφλιέρας σας. Βεβαιωθείτε ότι όλα τα «αυλάκια» της βαφλιέρας έχουν γεμίσει με μείγμα και κλείστε το καπάκι. Μην το ανοίξετε για κανα-δυο λεπτά γιατί η βάφλα χρειάζεται λίγη ώρα για να δέσει και να δημιουργήσει κρούστα. Εάν ανοίξετε το καπάκι μπορεί να σας διαλυθεί.
Ψήστε τες για 4 λεπτά ή έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Αφαιρέστε τες με τη βοήθεια μιας λαστιχένιας σπάτουλας, ακουμπήστε τες πάνω σε μια σχάρα και συνεχίστε να ψήνετε τις επόμενες.
Σερβίρετέ τες αμέσως περιχυμένες με το σιρόπι από σαγκουίνι και ανθόνερο από άνθη πορτοκαλιάς και πασπαλισμένες με τα φυστίκια Αιγίνης.
Το μείγμα για βάφλες διατηρείται στο ψυγείο για μια-δυο μέρες, καλυμμένο καλά με πλαστική μεμβράνη. Χτυπήστε το μείγμα καλά με το σύρμα πριν το χρησιμοποιήσετε.
Τα πλούσια και χορταστικά πρωινά του σαββατοκύριακου είναι υπεραγαπημένα!
ReplyDeleteΤο να μαζευόμαστε οικογενειακώς γύρω από το τραπέζι, να κουβεντιάζουμε και να γελάμε με την ησυχία μας, με γεμίζει δυνάμεις και με κάνει να νιώθω όμορφα και ζεστά.
Οι βάφλες σου δείχνουν φοβερές Μάγδα!
Το σιρόπι και το φιστίκι Αιγίνης πρέπει να τις κάνουν πραγματικά πεντανόστιμες.
Αλεύρι spelt δεν έχω δοκιμάσει ακόμα, είναι στα υπόψη.
Σε φιλώ
Αν και είμαι πιο πολύ του κυριακάτικου μεσημεριανού γεύματος, ένα πρωϊνό σαν κι αυτό τις Κυριακές μου φτιάχνει τη διάθεση. Καλή Κυριακή!
DeleteΕντυπωσιακές φωτογραφίες!!
ReplyDeleteΤο spelt δεν το έχω δοκιμάσει ακόμα, οι βάφλες σου όμως είναι λαχταριστές!!!
Ωραία πιάτα χαχα!
Ευχαριστώ! ;)
DeleteΕντυπωσιακές, ζήλεψα, δεν έχω την κατάλληλη συσκευή και δεν θέλω να αγοράσω γιατί υπάρχει πλέον το αδιαχώρητο στο σπίτι επιπλέον τα κιλά μου θα πολλαπλασιαστούν και δεν πρέπει.
ReplyDeleteΣε φιλώ, καλή εβδομάδα.
Σ' ευχαριστώ Ξανθή μου! Πάντως δεν είναι τόσο παχυντικές όσο νομίζεις. Αλλά για το χώρο θα συμφωνήσω. Άσε, το σπίτι μου έχει κατακλυστεί από κουζινικά παντός είδους, οπότε σε καταλαβαίνω απόλυτα. :) Φιλιά!!
DeleteΔεν έχω βαφλιέρα και όταν βλέπω τέτοιες συνταγές είμαι έτοιμη να τρέξω στο πρώτο κατάστημα με ηλεκτρικά είδη και να αγοράσω. Αλλά σκέφτομαι, όπως και η κα. Ξανθή, τα κιλά μου.
ReplyDeleteΒέβαια συμφωνώ με αυτό που λες, περί των περίπλοκων συνταγών και συνοδευτικών! Με την σωστή συνταγή αποφεύγεις τις περιττές θερμίδες και κρατάς μόνο την απόλαυση.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!!
Καλημέρα Αγγελική! Μια βάφλα έχει πολύ λιγότερες θερμίδες από ένα κομμάτι κέικ οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείς για θερμίδες. Αναφέρομαι βέβαια στη δική μου συνταγή γιατί πράγματι υπάρχουν άλλες με πολύ περισσότερες θερμίδες. Τα συνοδευτικά κάνουν τη διαφορά στη βάφλα κι είναι θέμα προτίμησης οπότε κι εκεί ελέγχεται το θέμα θερμίδων.
DeleteΒαφλιέρα κι' εγώ δεν διαθέτω...και πραγματικά δεν θέλω όπως και η Ξανθή άλλα τσάτσαλα μες στην κουζίνα μου. Γιατί όλο ψάχνω να δω που θα τα βάλω και που θα τα βολέψω...
ReplyDeleteΌμως νομίζω πως η πρότασή σου μπορεί να αξιοποιηθεί θαυμάσια πάνω σε pan cakes ή και αγνές ελληνικές τηγανίτες, καλή μου Μάγδα.
Καλή σου εβδομάδα και χαιρετισμούς
Καλημέρα Πηνελόπη! Άσε, όσοι αγαπάμε την μαγειρική έχουμε πρόβλημα χώρου τελικά. Πάντως, μπορείς κάλλιστα να χρησιμοποιήσεις τη συνταγή αυτή για να φτιάξεις τηγανίτες ή pancakes αντί για βάφλες. Μυστικό. ;)
Delete