Τί να φτιάξεις με παστά λεμόνια, σπιτικά ή αγοραστά; Μα φυσικά μαροκινό κοτόπουλο ταζίν.
Ναι, ίσως να είναι το πιο προβλέψιμο φαγητό που μπορεί κανείς να φτιάξει με παστά λεμόνια αλλά είναι τόσο νόστιμο και λαχταριστό, ποιός δεν θα ήθελε να το απολαύσει; Όταν έφτιαξα τα δικά μου σπιτικά παστά λεμόνια στα γρήγορα πριν λίγο καιρό, δεν κρατιόμουν να τα δοκιμάσω σε αυτό το πιάτο.
Ζουμερό κοτόπουλο που λιώνει στο στόμα, αλμυρές, παχουλές ελιές και παστά λεμόνια που χαρίζουν οξύτητα και μια υπέροχα λεμονάτη γεύση και άρωμα, γλύκα από το μέλι και πιπεράτες, πικάντικες, ζεστές χροιές από το φρέσκο τζίντζερ, την κανέλα και τον κορίανδρο.
Το συνόδευσα με άλλο ένα κλασικό μαροκινό πιάτο, το κους κους, προσθέτοντάς του μια ιδιαίτερη πινελιά, αμύγδαλα σωταρισμένα σε βούτυρο, κι ο συνδυασμός ήταν απίστευτα πετυχημένος. Η γλυκιά γεύση του βουτύρου κι η γήινη γεύση του τραγανού αμυγδάλου ταίριαξαν και συμπλήρωσαν άψογα το κοτόπουλο.
Ελπίζω να το απολαύσετε κι εσείς.
Μαροκινό κοτόπουλο ταζίν με ελιές και παστά λεμόνια, και κους κους με αμύγδαλα
Αν δεν έχετε το παραδοσιακό μαροκινό σκεύος ταζίν (tagine/tajine), χρησιμοποιήστε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο (αν έχετε μαντεμένια ακόμα καλύτερα) ή γάστρα.
Χρησιμοποίησα τα σπιτικά παστά λεμόνια μου που γίνονται γρήγορα αλλά στο παρελθόν έχω φτιάξει αυτό το πιάτο και με τα κλασικά μαροκινά λεμόνια. Μπορείτε να προσθέσετε όποιο είδος έχετε διαθέσιμο. Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι τα παστά λεμόνια στα γρήγορα έχουν λίγο πιο ξινή γεύση από τα παραδοσιακά παστά λεμόνια, και τα δυο ωστόσο χαρίζουν τη φρεσκάδα, τη γεύση και το άρωμα του λεμονιού.
Προτιμώ να χρησιμοποιώ φιλέτα μπούτι κοτόπουλου (είναι το πάνω μέρος του ποδιού χωρίς το κοπανάκι) με το κόκκαλο, διότι το κόκκαλο χαρίζει επιπλέον γεύση στο φαγητό. Μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και χωρίς κόκκαλο αν προτιμάτε.
Μερίδες: 4
Υλικά
για το κοτόπουλο ταζίν
για την μαρινάτα
8 φιλέτα μπούτι κοτόπουλου, με το κόκκαλο αλλά χωρίς πέτσα
1 κρεμμύδι (περίπου 150 γρ.), τριμμένο στον χοντρό τρίφτη ή στο μούλτι
3 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
25 γρ. φρέσκο τζίντζερ, καθαρισμένο και τριμμένο
Μια μεγάλη χούφτα φρέσκο, πλατύφυλλο μαϊντανό (φύλλα και στελέχη)
Μια πρέζα στίγματα σαφράν (κρόκο Κοζάνης)
1 κουταλιά σούπας λεπτόρρευστο μέλι (χρησιμοποίησα θυμαρίσιο)
1 κουταλάκι γλυκού τριμμένη κανέλα
¾ κουταλάκι γλυκού τριμμένο ξερό κορίανδρο
Χυμό 1 λεμονιού, φρεσκοστυμμένο
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
40 γρ. φλούδα από σπιτικά παστά λεμόνια στα γρήγορα (ή τη φλούδα από 2 ολόκληρα παραδοσιακά παστά λεμόνια), κομμένη σε λεπτές λωρίδες
20 ελιές Καλαμών, με το κουκούτσι (περίπου 100 γρ.)
½ κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη, συν έξτρα για το φινίρισμα
για το κους κους με αμύγδαλα
25 γρ. ανάλατο βούτυρο
3 κουταλιές σούπας ασπρισμένα μισά αμύγδαλα
2 κούπες κους κους
2 κούπες νερό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
Ειδικά εργαλεία: μικρό επεξεργαστή τροφίμων (όπως μούλτι), πλαστική μεμβράνη, μαροκινό σκεύος ταζίν (ή μεγάλη καταρόλα με βαρύ πάτο / γάστρα), κόσκινο
Προετοιμασία
για το κοτόπουλο ταζίν
Φτιαξτε την μαρινάτα προσθέτοντας σ’ ένα μικρό μπωλ το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τον μαϊντανό, το μέλι, την κανέλα, τον κορίανδρο, τον χυμό λεμονιού, τις 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι κι αναμειγνύοντας καλά.
Σε ένα ταψί ή πυρέξ, προσθέστε τα κομμάτια κοτόπουλου σε μια στρώση και περιχύστε με την μαρινάτα. Κάντε μασάζ με τα χέρια σας στο κοτόπουλο ώστε κάθε κομμάτι να καλυφθεί καλά με την μαρινάτα και καλύψτε το ταψί/πυρέξ με πλαστική μεμβράνη. Τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες.
Βγάλτε το κοτόπουλο απ’ το ψυγείο κι αφήστε το να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, γύρω στα 45 λεπτά.
Στο σκεύος ταζίν ή σε μια μεγάλη κατσαρόλα ή γάστρα με βαρύ πάτο, προσθέστε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και τοποθετήστε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις το λάδι αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε το κοτόπουλο (χωρίς τα ζουμιά από τη μαρινάτα) και τσιγαρίστε τα απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα. Έπειτα προσθέστε τη μαρινάτα που έχει παραμείνει στο ταψί και περιχύστε με τόσο νερό όσο να φτάσει μέχρι τα μέσα των κομματιών κοτόπουλου. Αφήστε να πάρει βράση κι έπειτα κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό, βάλτε το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για περίπου 45 λεπτά, γυρνώντας το κοτόπουλο πού και πού.
Προσθέστε τα παστά λεμόνια, τις ελιές και ½ κουταλάκι ρίγανη, βάλτε το καπάκι και σιγοβράστε για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κοτόπουλο να είναι πολύ τρυφερό.
Δοκιμάστε και προσθέστε αλατοπίπερο αν χρειάζεται. Πασπαλίστε με λίγη ακόμα ρίγανη και σερβίρετε με το κους κους με αμύγδαλα.
φτιάξτε το κους κους
Εντωμεταξύ, ετοιμάστε το κους κους.
Προσθέστε το βούτυρο σε ένα μικρό τηγάνι και βάλτε σε μέτρια φωτιά. Μόλις λιώσει κι αρχίσει ν’ αφρίζει, προσθέστε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ροδίσουν, προσέχοντας να μην σας αρπάξουν γιατί θα πικρίσουν.
Σουρώστε τα και κρατήστε το βούτυρο σ’ ένα μπωλ.
Τοποθετήστε το κους μους μέσα σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και περιχύστε το με το βούτυρο.
Σ’ ένα κατσαρολάκι, προσθέστε το νερό και βάλτε σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, ρίξτε το μέσα στο μπωλ με το κους κους, προσθέστε το αλάτι και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Αμέσως καλύψτε το μπωλ καλά με πλαστική μεμβράνη κι αφήστε το έτσι για 10 λεπτά περίπου μέχρι να ρουφήξει το νερό.
Αφαιρέστε την πλαστική μεμβράνη και δοκιμάστε. Αν είναι λιγάκι σκληρό, καλύψτε το ξανά και αφήστε το 2-3 λεπτά ακόμα. Όταν είναι έτοιμο, αφρατέψτε το κους κους με ένα πιρούνι. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρετε πασπαλισμένο με τα αμύγδαλα.
Καλησπέρα και καλή σου εβδομάδα, μου έχουν φέρει σπιτικά λεμόνια και προσπαθώ να βρω χρόνο προκειμένου να τα κάνω παστά. Ένα κίνητρο ακόμη για να φτιάξω μετά το κοτόπουλο.
ReplyDeleteΕίναι νοστιμότατο! Ελπίζω να σου αρέσει αν καταφέρεις να το φτιάξεις. Καλή εβδομάδα!
DeleteΚαταπληκτική συνταγη! Συγχαρητήρια!
ReplyDelete