Wednesday, March 8, 2017

Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά


Λάτρεις του χούμους ενωθείτε!




Έχω φτιάξει άπειρες εκδοχές του χούμους ανά τα χρόνια, προσθέτοντας διάφορα λαχανικά (όπως παντζάρι), μπαχαρικά και μυρωδικά στο κλασσικό χούμους ρεβυθιού και το αποτέλεσμα ποτέ δεν απογοητεύει. Το τελευταίο διάστημα έχω πειραματιστεί με ποικίλους συνδυασμούς οι οποίοι ήταν νοστιμότατοι και τους οποίους φυσικά σκοπεύω να μοιραστώ και μαζί σας.




Το χούμους είναι πολύ ευέλικτο κι εύκολο να φτιαχτεί, και ταιριάζει σχεδόν με τα πάντα. Κρεατικά, θαλασσινά, ψάρια, κάθε είδος λαχανικού, ψημένου ή ωμού, σε σάντουϊτς, σε burgers, σε σε σε. Το καλύτερό μου όμως είναι έτσι, σκέτο, με τραγανό, φρέσκο ψωμί, φρυγανισμένο ή μη, με πίτες ελληνικές ή αραβικές, με κριθαροκουλούρες, ακόμα και με φρυγανιές αν έχω ξεμείνει από τα παραπάνω.




Αυτή τη φορά επέλεξα να του προσθέσω κολοκύθα και φρέσκια, καυτερή πιπεριά τσίλι, όπως επίσης κανέλα και κύμινο που το έκανε πολύ αρωματικό. Το γαρνίρισα με ψητό κολοκυθόσπορο αρωματισμένο με σουμάκι που χάρισε την κριτσανιστή υφή του στον κρεμώδη, βελούδινο πουρέ και μερικά σποράκια ροδιού για το χρώμα τους, τη φρεσκάδα και την υπέροχα γλυκόξινη γεύση τους που συμπλήρωσε άψογα τις γεύσεις του χούμους.







Χούμους με κολοκύθα και καυτερή πιπεριά

Είναι από τα πιο ωραία μεζεδάκια για ένα τραπέζι, ένα πρώτης τάξεως σνακ για το γραφείο μαζί με μερικά κομμένα τραγανά λαχανικά (πιπεριές, καρότα, αγγούρι), κι είναι και νηστίσιμο για όσους από εσάς νηστεύετε αυτήν την περίοδο.

Αν είσαστε θαρραλέοι κι αντέχετε την κάψα του τσίλι, προσθέστε Ταϊλανδέζικο καυτερό τσίλι αντί για την κοινή κόκκινη πιπεριά τσίλι.
Χρησιμοποίησα την κλασική πορτοκαλιά κολοκύθα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και νεροκολοκύθα ή kabocha.




Μερίδες: 6 ως ορεκτικό

Υλικά
3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, συν έξτρα για το σερβίρισμα
1 κρεμμύδι εσαλότ, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη σε λεπτές φέτες
1 φρέσκια κόκκινη καυτερή πιπερία τσίλι, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού κύμινο σε σκόνη
150 γρ. καθαρισμένη φρέσκια κολοκύθα, κομμένη σε κομμάτια 2 εκ.
220 γρ. βρασμένα ρεβίθια (δείτε εδώ πώς να τα φτιάξετε), ή ρεβίθια κονσέρβα, ξεπλυμμένα καλά και στραγγισμένα (αλλά κρατήστε το ζουμί τους!!)
50 γρ. ταχίνι
3 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
Γύρω στα 100 ml (7 κουταλιές σούπας) ζουμί από τα ρεβύθια (από σπιτικά βρασμένα ρεβύθια ή κονσέρβας)
Αλάτι

Ψητούς κολοκυθόσπορους με σουμάκι, για το σερβίρισμα (δείτε εδώ τη συνταγή)
Σπόρους ροδιού, για το σερβίρισμα

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο επεξεργαστή τροφίμων


Προετοιμασία
Σ’ ένα φαρδύ τηγάνι, προσθέστε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα εσαλότ και σωτάρετε για 1 λεπτό μέχρι να μαλακώσουν. Έπειτα προσθέστε το σκόρδο, την καυτερή πιπεριά, την κανέλα και το κύμινο και σωτάρετε για 1 λεπτό, ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας μη σας καεί το σκόρδο γιατί το χούμους θα πικρίσει. Προσθέστε την κολοκύθα, λίγο αλάτι και 2 κουταλιές σούπας καυτό νερό και αφήστε να ψηθεί σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι η κολοκύθα να μαλακώσει. Μόλις είναι έτοιμη, μεταφέρετε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού σε ένα πιάτο κι αφήστε να κρυώσει.

Προσθέστε στον κάδο του επεξεργαστή τροφίμων σας τα ρεβύθια, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, λίγο άσπρο πιπέρι και το ζουμί απ’ τα ρεβύθια και αλέστε μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε την κρύα πια κολοκύθα και αλέστε και πάλι μέχρι να έχετε ένα λείο και κρεμώδες μείγμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον χυμό λεμονιού αν χρειάζεται, και αλάτι.

Σερβίρετε προσθέτοντας από πάνω τους ψητούς κολοκυθόσπορους, μερικά σποράκια ροδιού και περιχύστε με ελαιόλαδο.

Διατηρήστε το στο ψυγείο, μέσα σ’ ένα τάπερ, μέχρι και 5 μέρες. Βγάλτε το απ’ το ψυγείο μισή ώρα πριν το σερβίρετε κι ανακατέψτε το καλά με ένα κουτάλι ή σπάτουλα ώστε να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες.




2 comments:

  1. Για μια τούρτα έψαχνα στο blog σου (και τη βρήκα) αλλά πέτυχα και αυτό και δε μπορούσα να αντισταθώ. Το δοκιμάσαμε και είναι τέλειο! Λατρεύουμε τα ρεβύθια, το ταχίνι και την κολοκύθα. Ο συνδυασμός στις συγκεκριμένες αναλογίες και με τα μπαχαρικά που προτείνεις είναι απίθανος! Ευχαριστούμε για άλλη μια φορά!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Σ' ευχαριστώ πολύ Στέλλα! Χαίρομαι πολύ που σου άρεσε :) Ελπίζω να σου άρεσε και η τούρτα!

      Delete