Αυτό ήταν το χθεσινοβραδινό μας γεύμα. Αβγά ψημένα μέσα σε μια καυτερή σάλτσα ντομάτας με μπόλικο ελαιόλαδο και μερικές λεπτοκομμένες φέτες μπρι προστιθέμενες στο τηγάνι προς το τέλος ώστε να λιώσουν νωχελικά και βασανιστικά, δίνοντας την υπέρτατη ευχαρίστηση στον ουρανίσκο μας.
Είχα ψήσει ένα-δυο καρβέλια ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι την προηγούμενη κι έτσι είχαμε ήδη έτοιμο το κατάλληλο «εργαλείο» για τις παπάρες μας στον μελάτο και υπέροχα κατακίκτρινο κρόκο και στην πικάντικη σάλτσα.
Έβαλα μια φωτογραφία του πιάτου χθες στο instagram λίγο πριν το κατασπαράξουμε και πολλοί μου έστειλαν μήνυμα ζητώντας μου να μοιραστώ την συνταγή. Όσο πανεύκολη κι αν είναι, έκρινα πως αξίζει να μπει στο μπλογκ οπότε ιδού.
Ελπίζω να την φτιάξετε και να την ευχαριστηθείτε, κατά προτίμηση με ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένη μπύρα.
Αβγά σε καυτερή σάλτσα ντομάτας με μπρι
Τα έψησα σε δυο διαφορετικά σαγανάκια, ως ατομικές μερίδες, αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Οι οδηγίες είναι για ένα μεγάλο τηγάνι.
Μερίδες: 2
Υλικά
για τη σάλτσα
2 μεγάλες, ώριμες και ζουμερές ντομάτες (γύρω στα 400 γρ. συνολικά), (ή αν το φτιάξετε χειμώνα, μια κονσέρβα 400 γρ. ολόκληρες ντομάτες)
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι γλυκού pul biber ή μπούκοβο (λιγότερο αν δεν αντέχετε τα καυτερά)
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 5-6 γυρίσματα του μύλου
Μια πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη Demerara
4 (ή 6) μεγάλα αβγά
Τυρί μπρι (brie), κομμένο σε λεπτές φέτες (γύρω στις 8 φέτες)
Φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα garden cress, το οποίο είναι micro-herb)
Pul biber ή μπούκοβο
Αλάτι
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης, αντικολλητικό τηγάνι
Προετοιμασία
για τη σάλτσα
Τρίψτε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, αφήνοντας να πέσουν τα ζουμιά κι η ψίχα τους σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και πετώντας την φλούδα. Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες ντομάτες κονσέρβας, περάστε τες απ’ το μούλτι αλλά μην τις αλέσετε, αφήστε μερικά μικρά κομμάτια για υφή.
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ρίξτε το λάδι και βάλτε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το pul biber/μπούκοβο, το πιπέρι, λίγο αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι, αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση κι αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράστε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που και προσέχοντας μην κολλήσει στον πάτο, μέχρι να έχετε μια σάλτσα κάπως πηχτή (όχι ξερή αλλά ούτε και νερουλή, δείτε τις φωτογραφίες).
Δοκιμάστε, ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και σπάστε τ’ αβγά στο τηγάνι, μέσα τη σάλτσα. Ψήστε τ’ αβγά όπως εσείς προτιμάτε, εμείς τα τρώμε μελάτα, και 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα, προσθέστε ανάμεσα στα αβγά τις φέτες του μπρι.
Όταν τ’ αβγά έχουν ψηθεί και το μπρι έχει αρχίσει να λιώνει, αφαιρέστε το τηγάνι απ’ τη φωτιά, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε λίγο επιπλέον μπούκοβο, αλατίστε τ’ αβγά και προσθέστε τα μυρωδικά.
Σερβίρετε αμέσως είτε σε ατομικά πιάτα είτε απολαύστε κατευθείαν μέσα από το τηγάνι, όπως κάνουμε εμείς. Έχετε έτοιμο το ψωμί σας για παπάρες και καλή σας όρεξη!!
Είχα ψήσει ένα-δυο καρβέλια ζυμωτό ψωμί με ξινό προζύμι την προηγούμενη κι έτσι είχαμε ήδη έτοιμο το κατάλληλο «εργαλείο» για τις παπάρες μας στον μελάτο και υπέροχα κατακίκτρινο κρόκο και στην πικάντικη σάλτσα.
Έβαλα μια φωτογραφία του πιάτου χθες στο instagram λίγο πριν το κατασπαράξουμε και πολλοί μου έστειλαν μήνυμα ζητώντας μου να μοιραστώ την συνταγή. Όσο πανεύκολη κι αν είναι, έκρινα πως αξίζει να μπει στο μπλογκ οπότε ιδού.
Ελπίζω να την φτιάξετε και να την ευχαριστηθείτε, κατά προτίμηση με ένα μεγάλο ποτήρι παγωμένη μπύρα.
Αβγά σε καυτερή σάλτσα ντομάτας με μπρι
Τα έψησα σε δυο διαφορετικά σαγανάκια, ως ατομικές μερίδες, αλλά μπορείτε να τα φτιάξετε σε ένα μεγάλο τηγάνι. Οι οδηγίες είναι για ένα μεγάλο τηγάνι.
Μερίδες: 2
Υλικά
για τη σάλτσα
2 μεγάλες, ώριμες και ζουμερές ντομάτες (γύρω στα 400 γρ. συνολικά), (ή αν το φτιάξετε χειμώνα, μια κονσέρβα 400 γρ. ολόκληρες ντομάτες)
4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
1 κουταλάκι γλυκού πελτέ ντομάτας
½ κουταλάκι γλυκού pul biber ή μπούκοβο (λιγότερο αν δεν αντέχετε τα καυτερά)
Αλάτι, κατά βούληση
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 5-6 γυρίσματα του μύλου
Μια πρέζα ακατέργαστη ζάχαρη Demerara
4 (ή 6) μεγάλα αβγά
Τυρί μπρι (brie), κομμένο σε λεπτές φέτες (γύρω στις 8 φέτες)
Φρέσκο μυρωδικό της αρεσκείας σας (εγώ χρησιμοποίησα garden cress, το οποίο είναι micro-herb)
Pul biber ή μπούκοβο
Αλάτι
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης, αντικολλητικό τηγάνι
Προετοιμασία
για τη σάλτσα
Τρίψτε τις ντομάτες στον χοντρό τρίφτη, αφήνοντας να πέσουν τα ζουμιά κι η ψίχα τους σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους και πετώντας την φλούδα. Αν χρησιμοποιήσετε ολόκληρες ντομάτες κονσέρβας, περάστε τες απ’ το μούλτι αλλά μην τις αλέσετε, αφήστε μερικά μικρά κομμάτια για υφή.
Σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους, ρίξτε το λάδι και βάλτε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τις τριμμένες ντομάτες, τον πελτέ, το pul biber/μπούκοβο, το πιπέρι, λίγο αλάτι και την ζάχαρη. Ανακατέψτε καλά μ’ ένα κουτάλι, αφήστε τη σάλτσα να πάρει μια βράση κι αμέσως κατεβάστε τη φωτιά στο χαμηλό. Σιγοβράστε τη σάλτσα για 20 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας που και που και προσέχοντας μην κολλήσει στον πάτο, μέχρι να έχετε μια σάλτσα κάπως πηχτή (όχι ξερή αλλά ούτε και νερουλή, δείτε τις φωτογραφίες).
Δοκιμάστε, ελέγχοντας αν χρειάζεται επιπλέον αλάτι, ανεβάστε τη φωτιά στο μέτριο και σπάστε τ’ αβγά στο τηγάνι, μέσα τη σάλτσα. Ψήστε τ’ αβγά όπως εσείς προτιμάτε, εμείς τα τρώμε μελάτα, και 2 λεπτά πριν να είναι έτοιμα, προσθέστε ανάμεσα στα αβγά τις φέτες του μπρι.
Όταν τ’ αβγά έχουν ψηθεί και το μπρι έχει αρχίσει να λιώνει, αφαιρέστε το τηγάνι απ’ τη φωτιά, περιχύστε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίστε λίγο επιπλέον μπούκοβο, αλατίστε τ’ αβγά και προσθέστε τα μυρωδικά.
Σερβίρετε αμέσως είτε σε ατομικά πιάτα είτε απολαύστε κατευθείαν μέσα από το τηγάνι, όπως κάνουμε εμείς. Έχετε έτοιμο το ψωμί σας για παπάρες και καλή σας όρεξη!!
Νιαααααααααμμμμμμμμμμμμμμμμ!!!!!!!!!!!!!!
ReplyDeleteΑγαπώ τα αυγά και το καυτερό!!!!
Για το brie δεν είμαι σίγουρη χαχαχα
Μα είναι ωραίο τυρί το μπρι. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με άλλο αν θες.
DeleteΤώρα που οι ντομάτες είναι στα πολύ καλά τους θα το έχω στα υπόψιν.
ReplyDeleteΚαλή εβδομάδα.
Καλή εβδομάδα Ξανθή!
DeleteΦανταστικό Μάγδα ;)
ReplyDeleteΔεν υπάρχειο πιο ωραίο από την ντομάτα & το αυγό τώρα το καλοκαίρι.
Το brie εξτρα νοστιμιά.
Αχ..ζηλεύω και το ψωμάκι σου. Τέλειο είναι.
Φιλιά πολλά
Πολύ καλοκαιρινό πιάτο, με χρώματα εκτυφλωτικά που ξεσηκώνουν.
ReplyDeleteΜου αρέσει που είναι λιτό αλλά φοβερά νόστιμο και το ψωμάκι δείχνει επίσης φανταστικό!
Σε φιλώ