Τί κάνεις όταν το κέικ που ετοίμασες με περισσή φροντίδα και αγάπη καταλήγει να σου κολλήσει στη φόρμα τόσο πολύ που να χρειάζεται σκαπάνη για να το αφαιρέσεις και τελικά, έπειτα από ώρα, σου βγαίνει σε πάμπολλα, άμορφα κομμάτια; Το πετάς, το τρως όπως είναι αγνοώντας την κάθε άλλο παρά λαχταριστή εμφάνισή του, ή το χρησιμοποιείς για να φτιάξεις κάποιο άλλο γλυκό;
Αυτό μου συνέβει με ένα μαρμπρέ κέικ που έφτιαξα προχθές. Αγόρασα πρόσφατα μια καινούρια φόρμα με τρύπα και αφελώς πίστεψα πως θα είναι σαν τις άλλες φόρμες που έχω κι εμπιστεύομαι τυφλά, κι έτσι μόνο την βουτύρωσα χωρίς να την αλευρώσω και φυσικά την πάτησα, διότι αυτή η φόρμα ήθελε, προφανώς, ειδική μεταχείρηση.
Με εκδικήθηκε λοιπόν, κάνοντας το κέικ μου να κολλήσει σε κάθε σπιθαμή της. Αρχικά, θυμωμένη με την φόρμα, το κέικ και με τον ίδιο μου τον εαυτό, σκέφτηκα να το πετάξω αλλά μετά ήρθα στα συγκαλά μου και συνειδητοποίησα πως θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω κάποιο άλλο γλυκό. Έπειτα από τις συμβουλές κι ιδέες πολλών γλυκύτατων ανθρώπων στο instagram, εμπνεύστηκα κι έφτιαξα cake pops (τα οποία πήγα στη φίλη για την οποία προοριζόταν το κέικ) και με το περίσσευμα έφτιαξα αυτά εδώ τα trifles για εμάς.
Στρώσεις κέικ βανίλιας-κακάου, στραγγιστό γιαούρτι με freeze-dried σμέουρα, και τρίμματα σοκολάτας. Το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε αυτή η καταστροφή, κι αν κι εσείς βρεθείτε σε παρόμοια θέση, με ένα κέικ ή brownie που δεν σας βγήκε όπως το περιμένατε αλλά εξακολουθεί να είναι νόστιμο, φτιάξτε αυτά τα trifles και θα με θυμηθείτε. Θα είναι παρεμπιπτόντως και τέλεια για τις γιορτές.
Ατομικά trifles με κέικ μαρμπρέ (ή brownies) και στραγγιστό γιαούρτι με freeze-dried σμέουρα και σοκολάτα
Έψαχνα εδώ και πολύ καιρό freeze-dried φρούτα (σμέουρα και φράουλες) και τα βρήκα επιτέλους, και μάλιστα στο συνοικιακό μου σούπερ-μάρκετ Δεν κρατιόμουν να τα χρησιμοποιήσω! Ταίριαξαν τέλεια σε αυτά τα trifles αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε, χρησιμοποιήστε φρέσκα σμέουρα ή σπόρους ροδιού ανάμεσα στις στρώσεις που θα δώσουν γεύση και υφή στο γλυκό.
Τα freeze-dried φρούτα είναι ατόφια φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών κι έχουν την αυθεντική γεύση του εκάστοτε φρούτου. Αποξηραίνονται με έναν ειδκό τρόπο που τα κάνει να έχουν υφή τραγανής μαρέγκας και γίνονται σκόνη όταν τα τρίψεις.
Χρησιμοποίησα κέικ μαρμπρέ βανίλια-κακάο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο κέικ ή brownie (σπιτικό ή μη).
Μερίδες: 4 ατομικές / 4 ποτήρια των 200 ml
Υλικά
3-4 χοντρουλές φέτες κέικ (ή 3 brownies), σε μικρά κομμάτια ή/και θρυμματισμένες
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χύστε τυχόν περιττά υγρά που υπάρχουν στον κεσέ)
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
3-4 freeze-dried σμέουρα, σε σκόνη (μπορείτε να το κάνετε τρίβοντάς τα ανάμεσα στα χέρια σας)
Σοκολάτα κουβερτούρα (55-60% κακάο), τριμμένη
Προετοιμασία
Ανακατέψτε τη ζάχαρη μέσα στο γιαούρτι. Προσθέστε τη σκόνη των σμέουρων, κρατώντας λίγο για το πασπάλισμα στις κορυφές των trifle, και αναμείξτε την ελαφρά μέσα στο γιαούρτι. Δοκιμάστε το. Θα πρέπει να είναι κάπως γλυκό αλλά όχι πολύ ώστε να δώσει την αψιά γεύση του στο trifle και να φέρει την ισορροπία με τη γλύκα του κέικ. Προσθέστε επιπλέον ζάχαρη άχνη αν θεωρείτε πως χρειάζεται.
Καλύψτε τον πάτο των ποτηριών με μια στρώση κέικ, από πάνω καλύψτε με μια στρώση γιαουρτιού (αν είσαστε σοκολατομανείς μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τρίμμα σοκολάτας), προσθέστε άλλη μια στρώση κέικ και μια τελευταία στρώση γιαουρτιού. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη σκόνη σμέουρων και με τρίμματα σοκολάτας.
Αν δεν έχετε freeze-dried σμέουρα, προσθέστε μερικά φρέσκα σμέουρα ή σποράκια ροδιού ανάμεσα στις στρώσεις που θα δώσουν επιπλέον υφή και μια γλυκόξινη γεύση στα trifle σας.
Τρώγονται κατά προτίμηση την μέρα που θα τα φτιάξετε αλλά μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο, καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη για 1 μέρα.
Αυτό μου συνέβει με ένα μαρμπρέ κέικ που έφτιαξα προχθές. Αγόρασα πρόσφατα μια καινούρια φόρμα με τρύπα και αφελώς πίστεψα πως θα είναι σαν τις άλλες φόρμες που έχω κι εμπιστεύομαι τυφλά, κι έτσι μόνο την βουτύρωσα χωρίς να την αλευρώσω και φυσικά την πάτησα, διότι αυτή η φόρμα ήθελε, προφανώς, ειδική μεταχείρηση.
Με εκδικήθηκε λοιπόν, κάνοντας το κέικ μου να κολλήσει σε κάθε σπιθαμή της. Αρχικά, θυμωμένη με την φόρμα, το κέικ και με τον ίδιο μου τον εαυτό, σκέφτηκα να το πετάξω αλλά μετά ήρθα στα συγκαλά μου και συνειδητοποίησα πως θα μπορούσα να το χρησιμοποιήσω για να φτιάξω κάποιο άλλο γλυκό. Έπειτα από τις συμβουλές κι ιδέες πολλών γλυκύτατων ανθρώπων στο instagram, εμπνεύστηκα κι έφτιαξα cake pops (τα οποία πήγα στη φίλη για την οποία προοριζόταν το κέικ) και με το περίσσευμα έφτιαξα αυτά εδώ τα trifles για εμάς.
Στρώσεις κέικ βανίλιας-κακάου, στραγγιστό γιαούρτι με freeze-dried σμέουρα, και τρίμματα σοκολάτας. Το καλύτερο αποτέλεσμα που θα μπορούσε να είχε αυτή η καταστροφή, κι αν κι εσείς βρεθείτε σε παρόμοια θέση, με ένα κέικ ή brownie που δεν σας βγήκε όπως το περιμένατε αλλά εξακολουθεί να είναι νόστιμο, φτιάξτε αυτά τα trifles και θα με θυμηθείτε. Θα είναι παρεμπιπτόντως και τέλεια για τις γιορτές.
Ατομικά trifles με κέικ μαρμπρέ (ή brownies) και στραγγιστό γιαούρτι με freeze-dried σμέουρα και σοκολάτα
Έψαχνα εδώ και πολύ καιρό freeze-dried φρούτα (σμέουρα και φράουλες) και τα βρήκα επιτέλους, και μάλιστα στο συνοικιακό μου σούπερ-μάρκετ Δεν κρατιόμουν να τα χρησιμοποιήσω! Ταίριαξαν τέλεια σε αυτά τα trifles αλλά σε περίπτωση που δεν μπορείτε να τα βρείτε, χρησιμοποιήστε φρέσκα σμέουρα ή σπόρους ροδιού ανάμεσα στις στρώσεις που θα δώσουν γεύση και υφή στο γλυκό.
Τα freeze-dried φρούτα είναι ατόφια φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων συστατικών κι έχουν την αυθεντική γεύση του εκάστοτε φρούτου. Αποξηραίνονται με έναν ειδκό τρόπο που τα κάνει να έχουν υφή τραγανής μαρέγκας και γίνονται σκόνη όταν τα τρίψεις.
Χρησιμοποίησα κέικ μαρμπρέ βανίλια-κακάο αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο κέικ ή brownie (σπιτικό ή μη).
Μερίδες: 4 ατομικές / 4 ποτήρια των 200 ml
Υλικά
3-4 χοντρουλές φέτες κέικ (ή 3 brownies), σε μικρά κομμάτια ή/και θρυμματισμένες
500 γρ. στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χύστε τυχόν περιττά υγρά που υπάρχουν στον κεσέ)
3 κουταλιές σούπας ζάχαρη άχνη
3-4 freeze-dried σμέουρα, σε σκόνη (μπορείτε να το κάνετε τρίβοντάς τα ανάμεσα στα χέρια σας)
Σοκολάτα κουβερτούρα (55-60% κακάο), τριμμένη
Προετοιμασία
Ανακατέψτε τη ζάχαρη μέσα στο γιαούρτι. Προσθέστε τη σκόνη των σμέουρων, κρατώντας λίγο για το πασπάλισμα στις κορυφές των trifle, και αναμείξτε την ελαφρά μέσα στο γιαούρτι. Δοκιμάστε το. Θα πρέπει να είναι κάπως γλυκό αλλά όχι πολύ ώστε να δώσει την αψιά γεύση του στο trifle και να φέρει την ισορροπία με τη γλύκα του κέικ. Προσθέστε επιπλέον ζάχαρη άχνη αν θεωρείτε πως χρειάζεται.
Καλύψτε τον πάτο των ποτηριών με μια στρώση κέικ, από πάνω καλύψτε με μια στρώση γιαουρτιού (αν είσαστε σοκολατομανείς μπορείτε να προσθέσετε και λίγο τρίμμα σοκολάτας), προσθέστε άλλη μια στρώση κέικ και μια τελευταία στρώση γιαουρτιού. Πασπαλίστε με την υπόλοιπη σκόνη σμέουρων και με τρίμματα σοκολάτας.
Αν δεν έχετε freeze-dried σμέουρα, προσθέστε μερικά φρέσκα σμέουρα ή σποράκια ροδιού ανάμεσα στις στρώσεις που θα δώσουν επιπλέον υφή και μια γλυκόξινη γεύση στα trifle σας.
Τρώγονται κατά προτίμηση την μέρα που θα τα φτιάξετε αλλά μπορείτε να τα κρατήσετε στο ψυγείο, καλυμμένα με πλαστική μεμβράνη για 1 μέρα.
υπεροχα!!! να κ ενα καλο απ ολο το κακο!! αχ αυτο το συναισθημα που κολλάει το κεικ στη φορμα και θες μπουλντοζα να στο σκαψει!!.....
ReplyDeleteΜιά χαρά!!! Μη σου πω αυτά είναι καλλίτερα!!! χαχαχα
ReplyDeleteΧθες το πάθαμε και εμείς με μια ολοκαίνουρια φόρμα σιλικόνης... είχα τόση όρεξη για το κέικ σου με σοκολάτα και αμύγδαλο! Τα τριμματα όμως είναι πολύ νόστιμα, αν και για μένα ήταν πολύ σοκολατούχα.
ReplyDeleteΜιας που το κυρίως θέμα είναι οι φόρμες, μπορείς να αναφέρεις μερικές που έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη σου;