Πριν λίγο καιρό, έφτιαξα αυτά τα brownies για πρώτη φορά. Λατερύω τα κάστανα και τα χρησιμοποιώ συχνά σε αλμυρά και γλυκά πιάτα, ιδίως το φθινόπωρο και τον χειμώνα, αλλά ποτέ δεν τα είχα χρησιμοποιήσει σε brownies. Ήταν αποκάλυψη.
Κάστανο και σοκολάτα είναι αναντίρρητα ένας απίθανος συνδυασμός κι αυτά τα brownies το επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά. Είναι fudgy και συνεκτικά μα συνάμα μαλακά κι ελαφρά. Έχουν την γεμάτη, έντονη γεύση της σκούρας σοκολάτας και του κακάου, με τη γλυκιά, γήινη γεύση του κάστανου και την αλμύρα του θαλασσινού αλατιού που ζωντανεύει όλες τις γεύσεις, ισορροπώντας παράλληλα τη γλύκα των brownies.
Οι λιμνούλες από την λιωμένη κρέμα κάστανου που ξεπροβάλλουν μέσα απ’ τα συνεκτικά brownies ή που κρύβονται μέσα σ’ αυτά, κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε κάθε μπουκιά, δημιουργώντας μια αντίθεση σε υφή και γεύση που λατρεύω.
Συνήθως δεν προτιμώ τα ακριανά αλλά τα κεντρικά κομμάτια των brownies, με αυτά ωστόσο τα brownies, εκεί όπου η κρέμα κάστανου συναντά τις άκρες τους, γίνεται κάπως μαστιχωτή και απίστευτα νόστιμη, καθιστώντας αυτές τις άκρες ακαταμάχητες για μένα. Ποιός ξέρει; Ίσως και για εσάς. Αν τα φτιάξετε πείτε μου.
Κι αν τραβάει η όρεξή σας περισσότερα κάστανα, δείτε τις παρακάτω γλυκιές και αλμυρές συνταγές:
Γλυκιά κρέμα κάστανου (Crème de Marrons)
Τρούφες σοκολάτας και κάστανου
Τρούφες κρέμας κάστανου
Τιραμισού κάστανο
Παγωτό κάστανο
Καστανόσουπα με Πόρτο
Κρέπες κάστανου με γέμιση άγριων μανιταριών
Brownies με σοκολάτα και κρέμα κάστανο
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ γι’ αυτά τα brownies, αλλά ομολογουμένως χρειάζεται δύναμη για να αναμειχθεί καλά το μείγμα. Αν τυχόν έχετε πρόβλημα με αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός αλλά προσέξτε να μην παραχτυπήσετε τ’ αβγά και το τελικό μείγμα των brownies, γιατί δεν πρέπει να γίνει αφράτο. Θέλουμε fudgy, συνεκτικά brownies, και όχι ανάλαφρα σαν κέικ brownies.
Έχω φτιάξει αυτά τα brownies αρκετές φορές, άλλες με σπιτική γλυκιά κρέμα κάστανου κι άλλες με έτοιμη. Και οι δυο εκδοχές μου αρέσουν πολύ. Η σπιτική κρέμα είναι κάπως πιο κρεμώδης και λιγότερο πηχτή/κολλώδης από αυτήν του εμπορίου. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη γλυκιά κρέμα κάστανου φροντίστε να είναι καλής ποιότητας διότι θα κάνει την διαφορά.
*Μην χρησιμοποιήσετε πουρέ κάστανου γιατί είναι διαφορετικός από την κρέμα κάστανου (crème de marrons) και σε υφή και σε γεύση. Η κρέμα κάστανου (κάποιοι την λένε και άλειμμα κάστανου) φτιάχνεται από ψημένα κάστανα, ζάχαρη και βανίλια και είναι γλυκιά με, προφανώς, κρεμώδη υφή, ενώ ο πουρές κάστανου φτιάχνεται από ψημένα και πολτοποιημένα κάστανα χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και έχει πολύ σφιχτή έως συμπαγή υφή.
Μερίδες: 16 κομμάτια
Υλικά
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένα σε κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
170 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (κουβερτούρα 55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
25 γρ. κακάο σε σκόνη
3 μεγάλα αβγά
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (όχι άγλυκο πουρέ κάστανου, *διαβάστε λεπτομέρειες πιο πάνω), σπιτική ή έτοιμη
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού για το πασπάλισμα (χρησιμοποιώ Maldon)
Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20 εκ., λαδόκολλα, μεγάλο σύρμα
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με λαδόκολλα, αφήνοντας γύρω-γύρω περίσσευμα ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τα brownies με ευκολία μετά το ψήσιμο.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ένα μεγάλο σύρμα. Μόλις λιώσει, προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε τ’ αβγά, ένα-ένα, χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά και γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα πριν προσθέσετε το επόμενο αβγό. Έπειτα προσθέστε τη ζάχαρη, την βανίλια και μια πρέζα αλάτι, και χτυπήστε με το σύρμα έντονα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά καλά στο μείγμα. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί στο μείγμα και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες απ’ το αλεύρι.
Αδειάστε την μισή ποσότητα του μείγματος brownie στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή. Από πάνω προσθέστε το 1/3 της κρέμας κάστανου σε κουταλιές διάσπαρτες πάνω στο μείγμα brownie και με ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι ανακατέψτε ελαφρά την κρέμα κάστανου μέσα στο μείγμα του brownie, κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Μην το παρακάνετε όμως γιατί θέλετε να υπάρχουν μέρη με ατόφια κρέμα κάστανου στα brownies. Από πάνω προσθέστε το υπολοιπο μείγμα brownie, ισιώστε την κορυφή και προσθέστε την υπόλοιπη κρέμα κάστανου σε κουταλιές. Ξανά, με ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι ανακατέψτε ελαφρά την κρέμα κάστανου μέσα στο μείγμα του brownie, κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Πασπαλίστε την κορυφή με 3 καλές πρέζες αλάτι σε νιφάδες, τρίβοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά σας καθώς πασπαλίζετε.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα brownies για 30 λεπτά περίπου. Θα πρέπει στο κέντρο να έχουν μόλις σφίξει ελαφρώς.
Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε μια σχάρα. Αφήστε να κρυώσουν τα brownies για 30 λεπτά κι έπειτα σηκώστε τα απ’ την λαδόκολλα κι ακουμπήστε τα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα, κόψτε τα με ένα μακρύ και λεπτό μαχαίρι σε 16 κομμάτια.
Κρατάνε άψογα για 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία, και για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Εγώ προτιμώ να τα κρατάω στο ψυγείο. Πιστεύω πως η γεύση τους και η υφή τους είναι άκρως εθιστική όταν είναι κρύα.
Κάστανο και σοκολάτα είναι αναντίρρητα ένας απίθανος συνδυασμός κι αυτά τα brownies το επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά. Είναι fudgy και συνεκτικά μα συνάμα μαλακά κι ελαφρά. Έχουν την γεμάτη, έντονη γεύση της σκούρας σοκολάτας και του κακάου, με τη γλυκιά, γήινη γεύση του κάστανου και την αλμύρα του θαλασσινού αλατιού που ζωντανεύει όλες τις γεύσεις, ισορροπώντας παράλληλα τη γλύκα των brownies.
Οι λιμνούλες από την λιωμένη κρέμα κάστανου που ξεπροβάλλουν μέσα απ’ τα συνεκτικά brownies ή που κρύβονται μέσα σ’ αυτά, κάνουν την παρουσία τους αισθητή σε κάθε μπουκιά, δημιουργώντας μια αντίθεση σε υφή και γεύση που λατρεύω.
Συνήθως δεν προτιμώ τα ακριανά αλλά τα κεντρικά κομμάτια των brownies, με αυτά ωστόσο τα brownies, εκεί όπου η κρέμα κάστανου συναντά τις άκρες τους, γίνεται κάπως μαστιχωτή και απίστευτα νόστιμη, καθιστώντας αυτές τις άκρες ακαταμάχητες για μένα. Ποιός ξέρει; Ίσως και για εσάς. Αν τα φτιάξετε πείτε μου.
Κι αν τραβάει η όρεξή σας περισσότερα κάστανα, δείτε τις παρακάτω γλυκιές και αλμυρές συνταγές:
Γλυκιά κρέμα κάστανου (Crème de Marrons)
Τρούφες σοκολάτας και κάστανου
Τρούφες κρέμας κάστανου
Τιραμισού κάστανο
Παγωτό κάστανο
Καστανόσουπα με Πόρτο
Κρέπες κάστανου με γέμιση άγριων μανιταριών
Brownies με σοκολάτα και κρέμα κάστανο
Δεν είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μίξερ γι’ αυτά τα brownies, αλλά ομολογουμένως χρειάζεται δύναμη για να αναμειχθεί καλά το μείγμα. Αν τυχόν έχετε πρόβλημα με αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός αλλά προσέξτε να μην παραχτυπήσετε τ’ αβγά και το τελικό μείγμα των brownies, γιατί δεν πρέπει να γίνει αφράτο. Θέλουμε fudgy, συνεκτικά brownies, και όχι ανάλαφρα σαν κέικ brownies.
Έχω φτιάξει αυτά τα brownies αρκετές φορές, άλλες με σπιτική γλυκιά κρέμα κάστανου κι άλλες με έτοιμη. Και οι δυο εκδοχές μου αρέσουν πολύ. Η σπιτική κρέμα είναι κάπως πιο κρεμώδης και λιγότερο πηχτή/κολλώδης από αυτήν του εμπορίου. Αν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε έτοιμη γλυκιά κρέμα κάστανου φροντίστε να είναι καλής ποιότητας διότι θα κάνει την διαφορά.
*Μην χρησιμοποιήσετε πουρέ κάστανου γιατί είναι διαφορετικός από την κρέμα κάστανου (crème de marrons) και σε υφή και σε γεύση. Η κρέμα κάστανου (κάποιοι την λένε και άλειμμα κάστανου) φτιάχνεται από ψημένα κάστανα, ζάχαρη και βανίλια και είναι γλυκιά με, προφανώς, κρεμώδη υφή, ενώ ο πουρές κάστανου φτιάχνεται από ψημένα και πολτοποιημένα κάστανα χωρίς προσθήκη γλυκαντικών ουσιών και έχει πολύ σφιχτή έως συμπαγή υφή.
Μερίδες: 16 κομμάτια
Υλικά
115 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένα σε κομμάτια, συν έξτρα για το βουτύρωμα της φόρμας
170 γρ. καλής ποιότητας σκούρα σοκολάτα (κουβερτούρα 55-60% κακάο), κομμένη σε μικρά κομμάτια
25 γρ. κακάο σε σκόνη
3 μεγάλα αβγά
200 γρ. ψιλή ζάχαρη
1 κουταλάκι γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Μια πρέζα αλάτι
140 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. γλυκιά κρέμα κάστανου (όχι άγλυκο πουρέ κάστανου, *διαβάστε λεπτομέρειες πιο πάνω), σπιτική ή έτοιμη
Νιφάδες θαλασσινού αλατιού για το πασπάλισμα (χρησιμοποιώ Maldon)
Ειδικά εργαλεία: τετράγωνη φόρμα 20 εκ., λαδόκολλα, μεγάλο σύρμα
Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C.
Βουτυρώστε τον πάτο και τα πλαϊνά τοιχώματα της φόρμας και καλύψτε με λαδόκολλα, αφήνοντας γύρω-γύρω περίσσευμα ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε τα brownies με ευκολία μετά το ψήσιμο.
Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με βαρύ πάτο, προσθέστε το βούτυρο και λιώστε το σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας τακτικά με ένα μεγάλο σύρμα. Μόλις λιώσει, προσθέστε την σοκολάτα και ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να λιώσει. Αποσύρετε την κατσαρόλα απ’ τη φωτιά, προσθέστε το κακάο και ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθεί και να έχετε ένα λείο μείγμα. Προσθέστε τ’ αβγά, ένα-ένα, χτυπώντας με το σύρμα πολύ καλά και γρήγορα μέχρι να έχετε ένα λείο και γυαλιστερό μείγμα πριν προσθέσετε το επόμενο αβγό. Έπειτα προσθέστε τη ζάχαρη, την βανίλια και μια πρέζα αλάτι, και χτυπήστε με το σύρμα έντονα ώστε να αναμειχθούν τα υλικά καλά στο μείγμα. Τέλος, προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι μόλις να ενσωματωθεί στο μείγμα και να μην υπάρχουν ορατές ασπρίλες απ’ το αλεύρι.
Αδειάστε την μισή ποσότητα του μείγματος brownie στη φόρμα και ισιώστε την κορυφή. Από πάνω προσθέστε το 1/3 της κρέμας κάστανου σε κουταλιές διάσπαρτες πάνω στο μείγμα brownie και με ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι ανακατέψτε ελαφρά την κρέμα κάστανου μέσα στο μείγμα του brownie, κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Μην το παρακάνετε όμως γιατί θέλετε να υπάρχουν μέρη με ατόφια κρέμα κάστανου στα brownies. Από πάνω προσθέστε το υπολοιπο μείγμα brownie, ισιώστε την κορυφή και προσθέστε την υπόλοιπη κρέμα κάστανου σε κουταλιές. Ξανά, με ένα μαχαίρι ή ξύλινο καλαμάκι ανακατέψτε ελαφρά την κρέμα κάστανου μέσα στο μείγμα του brownie, κάνοντας κυκλικές κινήσεις ώστε να δημιουργηθούν νερά. Πασπαλίστε την κορυφή με 3 καλές πρέζες αλάτι σε νιφάδες, τρίβοντάς το ανάμεσα στα δάχτυλά σας καθώς πασπαλίζετε.
Τοποθετήστε τη φόρμα στο μεσαίο ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα brownies για 30 λεπτά περίπου. Θα πρέπει στο κέντρο να έχουν μόλις σφίξει ελαφρώς.
Αφαιρέστε τη φόρμα απ’ το φούρνο και ακουμπήστε την σε μια σχάρα. Αφήστε να κρυώσουν τα brownies για 30 λεπτά κι έπειτα σηκώστε τα απ’ την λαδόκολλα κι ακουμπήστε τα πάνω στη σχάρα μέχρι να κρυώσουν εντελώς. Έπειτα, κόψτε τα με ένα μακρύ και λεπτό μαχαίρι σε 16 κομμάτια.
Κρατάνε άψογα για 5 μέρες σε θερμοκρασία δωματίου, σε αεροστεγή συσκευασία, και για 1 εβδομάδα στο ψυγείο. Εγώ προτιμώ να τα κρατάω στο ψυγείο. Πιστεύω πως η γεύση τους και η υφή τους είναι άκρως εθιστική όταν είναι κρύα.
Η συνταγή ήρθε πάνω στην ώρα μιας που βρήκα στον ΑΒ έτοιμο πατέ κάστανο. Δεν υπάρχει κάτι που να βαριέμαι περισσότερο από το να καθαρίζω κάστανα (εκτός ίσως από το σιδέρωμα).
ReplyDeleteKeep up the great work
Καλησπέρα. Δεν θέλει πουρέ κάστανο αλλά γλυκιά κρέμα κάστανο. Είναι διαφορετικά προιόντα. Ο πουρές είναι άγλυκος και πάρα πολύ πηχτός ενώ η κρέμα κάστανου είναι κρεμώδης και γλυκιά.
DeleteΌσο πάντως για τα κάστανα που λες, υπάρχουν και τα έτοιμα βρασμένα που συσκευάζονται αεροστεγώς, οπότε δεν χρειάζεται να καθαρίσεις ούτε ένα αν χρειαστεί ;)
Ο συνδυασμός καστανου-σοκολατας είναι από τους κορυφαίους! Ανυπομονώ να την δοκιμάσω!
ReplyDeleteΕίναι πράγματι φοβερός συνδυασμός! Θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκαν Σοφία όταν τα δοκιμάσεις.
DeleteΑπό τις φωτογραφίες και μόνο ζήλεψα αυτό το γλυκό. Θα το βάλω στο πρόγραμμα μας.Φιλιά.
ReplyDeleteΕίμαι σίγουρη πως θα σας αρέσει Ξανθή μου. Είναι πολύ νόστιμα! Φιλιά πολλά!
DeleteΤι περιγραφή και τι εικόνες! πεθαίνω από την επιθυμία να τα δοκιμάσω, τόσο προκλητική η συνταγή και τόσο καλοπαρουσιασμένη. Μπράβο!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ πολύ! Να την δοκιμάσεις, είμαι βέβαιη πως θα σου αρέσει :)
DeleteΔεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός κάστανο-σοκολάτα.
ReplyDeleteΚαι το κάστανο το λατρεύω όπως και να είναι.
Θα το δοκιμάσω με την πρώτη ευκαιρία
Πάντως αυτό πως κρατάει 5 μέρες, δεν νομίζω να ισχύει..χιχι.. δεν θα προλάβει να μείνει τόσο !!
Φιλιά πολλά Μαγδούλα :)