Saturday, June 18, 2022

Elderflower cordial – Σιρόπι elderflower

Βρεθήκαμε στην εξοχή πριν μια-δυο εβδομάδες και όπου κι αν κοιτάγαμε γύρω μας, βλέπαμε παντού elderflowers (κουφοξυλιά ή αφροξυλιά ή ζαμπούκος ή σαμπούκος, ελληνιστί – δέντρα με μικρά λευκά ή ροζ/μωβ λουλούδια). Ήταν ολάνθιστα και πανέμορφα.

Αν και επουδενί δεν με λέει κανείς forager, είμαι κορίτσι της πόλης και το μόνο foraging που κάνω είναι στις λαικές αγορές για λαχανικά και φρούτα, κι όμως αυτή τη φορά μάζεψα elderflowers με σκοπό να φτιάξω cordial, δηλάδη σιρόπι από τα άνθη αυτά το οποίο χρησιμοποιείται σε ποτά, αλκοολούχα ή μη, σε ροφήματα, σε γλυκά, σε παγωτά κλπ.

 

 

Καθώς μάζευα τα μπουκέτα με τα λευκά λουλουδάκια, με την άκρη του ματιού μου είδα ένα δέντρο με ροζ/μωβ elderflowers. Ενθουσιάστηκα! Δεν είχα ποτέ ξαναδεί αυτό το χρώμα κι αμέσως πήγα προς τα εκεί κι άρχισα να μαζεύω τα μωβ πλέον άνθη.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα εκπληκτικό σιρόπι με απίθανο κοραλλένιο χρώμα που γίνεται σχεδόν φωσφοριζέ όταν το διαπερνάει το φως του ήλιου.

Το αρωμάτισα με μέλι και λεμόνι, κι γεύση του ήταν συμπυκνωμένη, έντονη από τα elderflowers και υπέροχα εθιστική. 

 


 

Το πίνω διαλυμένο σε ανθρακούχο νερό, με παγάκια, σαν άλλη βυσσινάδα, για να με δροσίσει, ειδικά τώρα που άρχισαν για τα καλά οι ζέστες, το χρησιμοποίησα τις προάλλες σε ένα επιδόρπιο με ψητές φράουλες και μαρέγκα (θα το μοιραστώ λίαν συντόμως), κι αυτό το Σαββατοκύριακο σκοπεύω να φτιάξω ένα κέικ με αυτό.

Αν δεν έχετε ξαναφτιάξει τέτοιου είδους σιρόπια/cordial, να σας πω πως αυτό είναι από τα πιο εύκολα που υπάρχουν. Απλά βυθίζεις τα άνθη σε ένα απλό σιρόπι ζάχαρης αρωματισμένο με λεμόνι και μέλι και το αφήνεις να σταθεί για εικοσιτέσσερις ώρες. Έπειτα το σουρώνεις και είναι έτοιμο για χρήση.

 

 

 

 

 

Elderflower cordial – Σιρόπι elderflower

Θα πρέπει να μαζέψετε φρέσκα elderflowers μια ηλιόλουστη και ξηρή μέρα και να τα χρησιμοποιήσετε κατά προτίμηση λίγες ώρες αφού τα φέρετε σπίτι. Μην περιμένετε πολλή ώρα αλλιώς θα χάσουν το άρωμά τους.

Μπορείτε να τα βάλετε στο ψυγείο ή ακόμα και να καταψύξετε τα μπουκέτα των λουλουδιών (αποθηκεύονται σε πλαστική σακούλα), αν και προσωπικά δεν το έχω κάνει ποτέ.

Ανακινήστε τα απαλά ώστε αν υπάρχουν ζωύφια να φύγουν, και ακουμπήστε τα στον πάγκο της κουζίνας σας. Αν υπάρχουν κι άλλα ζωύφια, θα φύγουν μόνα τους. Μην ξεπλύνετε τα λουλούδια γιατί θα αφαιρέσετε την πολύτιμη γύρη που δίνει γεύση στο cordial.

Κόψτε όσο μπορείτε περισσότερο από τα χοντρά κοτσάνια.

 

 

Βγαίνει γύρω στα 2 λίτρα cordial

Υλικά

15-20 ροζ/μωβ μπουκέτα elderflower (τα δικά μου ήταν σχετικά μικρά) – διαβάστε παραπάνω πώς να τα χειριστείτε πριν τα χρησιμοποιήσετε στο cordial - αντικαταστήστε με λευκά/κρεμ αν δεν βρείτε ροζ/μωβ

1 λίτρο νερό

4 κουταλιές της σούπας λκεπτόρευστο μέλι (εγώ χρησιμοποίησα ελληνικό ανθόμελο)

500 γρ. ζάχαρη ψιλή, κρυσταλλική

2 βιολογικά, ακέρωτα λεμόνια (ξύσμα από 2 λεμόνια / χυμό από 1 λεμόνι / φέτες από 1 λεμόνι)

 

Ειδικά εργαλεία: κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους με καπάκι, μεγάλο λεπτό κόσκινο (σίτα), ύφασμα μουσελίνας ή φίλτρο καφέ ή χαρτί κουζίνας καλής ποιότητας, μεγάλα γυάλινα βάζα με καπάκι (τα οποία πρέπει να αποστειρώσετε – δείτε εδώ πώς να το κάνετε)

 

Προετοιμασία

Σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους, ρίξτε τη ζάχαρη, το νερό και το μέλι και αφήστε τα να βράσουν σε δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις πάρει βράση, κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και τρίψτε το ξύσμα από τα 2 λεμόνια κατευθείαν μέσα στην κατσαρόλα (με αυτόν τον τρόπο, τα ανεκτίμητα έλαια του λεμονιού καταλήγουν μέσα στο σιρόπι). Στη συνέχεια, προσθέστε τον χυμό από 1 λεμόνι. Κόψτε το δεύτερο λεμόνι και προσθέστε το στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε και μετά προσθέστε τα μπουκέτα elderflower, ανάποδα. Βυθίστε τα απαλά στο σιρόπι, ένα προς ένα, αφήνοντας τα κοτσάνια να σταθούν έξω από το σιρόπι, φροντίζοντας όμως τα άνθη να είναι πλήρως βυθισμένα μέσα σε αυτό. Βάλτε το καπάκι στην κατσαρόλα και αφήστε να εμποτιστεί το σιρόπι για 24 ώρες.

Την επόμενη μέρα, αφαιρέστε τα λουλούδια και τα λεμόνια από το cordial χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Τοποθετήστε την μουσελίνα (ή ένα φίλτρο καφέ ή χαρτί κουζίνας καλής ποιότητας) πάνω σε ένα λεπτό κόσκινο το οποίο έχετε ακουμπήσει πάνω σε ένα μεγάλο μπωλ και στραγγίξτε το cordial. Αφήστε το να στραγγίξει αργά μέσα στο μπωλ χωρίς να πιέσετε τα άνθη. Αν τα πιέσετε, το σιρόπι σας θα βγει θωλό. Μόλις είναι έτοιμο, μεταφέρετε το cordial σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα. Διατηρείται στο ψυγείο πριν και μετά την χρήση. Σε σφραγισμένα βαζάκια κρτάει μέχρι και 6 μήνες. Όταν ανοίξετε το βάζο, το cordial κρατάει στο ψυγείο για 1-2 μήνες. Μπορείτε επίσης να το καταψύξετε σε παγοθήκες και να το χρησιμοποιήσετε όποτε το χρειαστείτε.

 

 

0 comments:

Post a Comment