Monday, January 30, 2023

Σάντουιτς με τόνο, αβγό, αβοκάντο και σως ταχινιού, miso και μαύρου σκόρδου

Η κατασκευή ενός σάντουιτς είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις μου στην κουζίνα. Όσο απλό και να είναι ένα σάντουιτς, δεν σημαίνει πως πρέπει να είναι και βαρετό. 

 

 

Δεν μου αρέσει να το παρακάνω με τον αριθμό των υλικών που προσθέτω αφού είμαι της άποψης πως πρέπει να χρησιμοποιούνται λίγα και καλά υλικά, και θέλω να γεύομαι το κάθε ένα από αυτά δίχως να μπερδεύονται μεταξύ τους οι γεύσεις. Μιλώντας τώρα για υλικά, ένα ακαταμάχητο για μένα υλικό για σάντουιτς, είναι ο τόνος. 

 

 

Παρόλο που ο συνδυασμός τόνου-μαγιονέζας είναι αξεπέραστος, αυτή η σως με ταχίνι, miso και μαύρο σκόρδο είναι εκπληκτική και θα αντικαστήσει οποιαδήποτε άλλη σως φτιάχνατε μέχρι τώρα, όχι μόνο για σάντουιτς με τόνο αλλά και για οποιοδήποτε άλλο σάντουιτς. Διότι η σως κάνει την διαφορά σε ένα σάντουιτς, και μάλιστα οφείλει να είναι εξίσου καλή με το ψωμί που θα επιλέξετε όπως και με το κυρίως συστατικό του σάντουιτς, αν όχι καλύτερη. 

 

 

 

Σ’ αυτό εδώ λοιπόν το σάντουιτς έχουμε τόνο, ρόκα, βραστά αυγά και αβοκάντο πάνω σε φέτες καλού ζυμωτού, πολύσπορου ψωμιού, με την πιο απολαυστική, γήινη σως, γεμάτη ουμάμι γεύση. Πλούσια και κρεμώδης, με αλμυρό miso και βουτυρένιο ταχίνι, με την καραμελένια γεύση του μαύρου σκόρδου που θυμίζει κρέμα μπαλσάμικου, τη φρεσκάδα και την οξύτητα του λεμονιού και την φρουτώδη γεύση του ελαιόλαδου, είναι η απόλυτα λαχταριστή σως που θα την ευχαριστηθείτε σε κάθε λογής πιάτα.

 

 

 

 

Σάντουιτς με τόνο, αβγό, αβοκάντο και σως ταχινιού, miso και μαύρου σκόρδου

Η σως αυτή δεν είναι πολύ πηχτή, για να μπορεί να απλώνεται εύκολα και να χρησιμοποιείται σε κάθε είδους σάντουιτς. Φυσικά είναι ιδανική και για σαλάτες, και ταιριάζει άψογα με μοσχάρι, κοτόπουλο και λαχανικά, για να μη πω πόσο ταιριάζει με ένα κομμάτι φρέσκου ή και καπνιστού σολομού.

 

 

 

Μερίδες: 4 σάντουιτς

 

Υλικά

για την σως

90 γρ. ταχίνι

1 κουταλάκι γλυκού λευκό (shiro) miso

2 σκελίδες μαύρου σκόρδου, καθαρισμένες

4 κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού

¼ κουταλάκι γλυκού θαλασσινό αλάτι, συν έξτρα αν χρειάζεται

Μαύρο πιπέρι, 3-4 γυρίσματα του μύλου

4 κουταλιές σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Παγωμένο νερό, όσο χρειαστεί

για το σάντουιτς

8 φέτες ψωμί, όποιο είδος προτιμάτε, εγώ χρησιμοποιώ με ξινό προζύμι ή πολύσπορο

2 χούφτες φύλλα ρόκας

4 βραστά αβγά, κομμένα στη μέση ή σε φέτες

2 μικρά αβοκάντο, σε φέτες

1 κονσέρβα τόνου σε ελαιόλαδο, στραγγισμένη

Χυμό λεμονιού

Αλάτι & πιπέρι

Ελαιόλαδο

 

Ειδικά εργαλεία: ραβδομπλέντερ (ή κανονικό μπλέντερ)

 

Προετοιμασία

για την σως

Σ’ ένα μέτριο βαζάκι ή σ’ έναν μεγάλο δοσομετρητή για να αποφύγετε το πιτσίλισμα, προσθέστε το ταχίνι, το miso, το μαύρο σκόρδο, το λεμόνι και το αλάτι, και με το ραβδομπλέντερ, χτυπήστε τα μέχρι να έχετε ένα λείο μείγμα.

Έπειτα, προσθέστε το ελαιόλαδο, αργά και σταθερά, χτυπώντας παράλληλα με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως στο μείγμα. Προσθέστε παγωμένο νερό, 1 κουταλάκι τη φορά, χτυπώντας συνεχώς με το ραβδομπλέντερ μέχρι να έχετε ένα μείγμα που να μοιάζει με αραιή μαγιονέζα.

Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι αν χρειάζεται.

Μπορείτε να διατηρήσετε τη σάλτσα σο ψυγείο για 2 μέρες, σε αεροστεγή συσκευασία.

 

φτιάξτε το σάντουϊτς

Σ’ ένα μπωλ, αναμείξτε τον τόνο με 2-3 κουταλάκια του γλυκού σως.

Πάρτε μια φέτα ψωμί και προσθέστε από πάνω μερικές φέτες αβοκάντο, αλατίστε, και απλώστε τον τόνο. Στύψτε λίγο λεμόνι και προσθέστε μερικά φύλλα ρόκας. Αλατοπιπερώστε και προσθέστε λίγη ακόμα σως και λίγο ελαιόλαδο. Βάλτε από πάνω την άλλη φέτα ψωμί και απολαύστε!

 

 

 

0 comments:

Post a Comment