Friday, February 10, 2023

Χουρμάδες γεμιστοί με τυρί & αμύγδαλα, τυλιγμένοι με μπέικον

Αυτό είναι ένα πιάτο για σένα που θες να γευτείς κάτι γλυκό κι αλμυρό ταυτόχρονα. 

Για σένα που έχεις καλέσει φίλους το βράδυ σπίτι και θες κάτι πεντανόστιμο να συνοδεύσει το ποτό σας. 

Για σένα που έχεις τραπέζι ή μια γιορτή και θες να σερβίρεις κάτι εντυπωσιακά γευστικό ως ορεκτικό ή μεζέ.

 


Αν κάποιο από τα παραπάνω σενάρια ισχύει για σένα, τότε αυτό το πιάτο είναι φτιαγμένο στα μέτρα σου.

Έχει μπέικον, χουρμάδες, αμύγδαλα και τυρί. Έχει τραγανές, κριτσανιστές, μαλακιές και κρεμώδεις υφές. Έχει γλυκιές, αλμυρές, καπνιστές κι ουμάμι γεύσεις.

 


Τροφαντοί βασιλικοί χουρμάδες Medjool γεμισμένοι με ασπρισμένα αμύγδαλα και τυρί Ibérico Manchego), τυλιγμένα με καπνιστό μπέικον. Πες μου τώρα ότι η περιγραφή του και μόνο δεν σου ανοίγει την όρεξη.

Ποιός μπορεί ν’ αντισταθεί σε τόση γεύση;;

 


 

 

Βασιλικοί χουρμάδες Medjool γεμιστοί με τυρί Ibérico (ή Manchego) και ασπρισμένα αμύγδαλα, τυλιγμένοι με μπέικον

Το τυρί που κατά κύριο λόγο χρησιμοποιώ για να γεμίσω τους χουρμάδες είναι το Ibérico και κάποιες φορές το Manchego. Και το δυο είναι ισπανικά τυριά, κρεμώδη, βουτυρένια και με έντονη και χαρακτηριστκή γεύση. Το γευστικό τους προφίλ ωστόσο διαφέρει διότι είναι φτιαγμένα από διαφορετικά είδη γάλακτος. Ενώ το Manchego φτιάχνεται αποκλειστκά από πρόβειο γάλα, το Ibérico φτιάχνεται από πρόβειο, κατσικίσιο και αγελαδινό μαζί.

Επίσης, όταν θέλω πιο έντονη κι αψιά γεύση, είναι φορές που χρησιμοποιώ μπλε τυρί αντί του Ibérico ή Manchego για να γεμίσω τους χουρμάδες, κι άλλες φορές επιλέγω έναν συνδυασμό μπλε τυριού και Ibérico ή Manchego (κόβω μικρό κομμάτι απ’ το κάθε τυρί και γεμίζω τον χουρμά) για μεγαλύτερο βάθος γεύσης.

Η επιλογή είναι δική σας και εξαρτάται άμεσα από το πόσο έντονη θέλετε την γεύση του τυριού στο πιάτο σας. 

Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βρείτε κάποιο από τα δυο αυτά ισπανικά τυριά, χρησιμοποιήστε ένα ωραίο ελληνικό κασέρι ή γραβιέρα, ένα γαλλικό Comté, ή ένα ελβετικό Gruyère.

 


Μερίδες: 20

 

Υλικά

20 αποξηραμένους βασιλικούς χουρμάδες Medjool

1 μεγάλο κομμάτι τυρί Ibérico Manchego) – διαβάστε πιο πάνω πληροφορίες για άλλα είδη τυριού που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε

20 λωρίδες καπνιστού μπέικον, όχι πολύ λεπτοκομμένο

20 μισά ασπρισμένα αμύγδαλα, ανάλατα

 

Ειδικά εργαλεία: μεγάλο ταψί, λαδόκολλα, 20 οδοντογλυφίδες

 

Προετοιμασία

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C.

Βάλτε ένα κομμάτι λαδόκολλα σε ένα μεγαλο ταψί που να χωράει όλους τους γεμισμένους χουρμάδες.

Κόψτε τους χουρμάδες κατά μήκος από την μια πλευρά για να ανοίξουν αλλά προσέξτε μην τους κόψετε πολύ και κοπούν στη μέση. Αφαιρέστε το κουκούτσι.

Κόψτε το τυρί σε μικρά κομμάτια, λίγο πιο μικρά σε μέγεθος από το κενό στο εσωτερικό των χουρμάδων. Βάλτε μέσα το τυρί και προσθέστε ένα-δυο μισά κομμάτια ασπρισμένου αμυγδάλου, ανάλογα με το πόσα χωράει ο χουρμάς. Πιέστε τις άκρες του χουρμά για να κλείσουν λιγάκι.

Έπειτα, πάρτε μια λωρίδα μπέικον και τυλίξτε την γύρω από τον γεμισμένο χουρμά. Πρέπει το μπέικον να καλύψει τον χουρμά σε 2 στρώσεις οπότε αν τυχόν το μπέικον που έχετε είναι πολύ μακρύ, κόψτε το πριν το χρησιμοποιήσετε.

Ασφαλίστε το μπέικον γύρω από τον χουρμά με μια οδοντογλυφίδα και τοποθετήστε στο ταψί με την ένωση του μπέικον προς τα κάτω.

 

Ψήστε στον προθερμασμένο φούρνο για 10 λεπτά από την μια πλευρά, μετά αναποδογυρίστε τους χουρμάδες και ψήστε για άλλα 6-8 λεπτά, ανάλογα με το πόσο χοντρές είναι οι φέτες του  μπέικον. Θέλετε το μπέικον στο τέλος του ψησίματος να είναι καραμελωμένο και τραγανό, με βαθύ χρυσαφένιο χρώμα. Πρέπει ωστόσο να έχετε το νου σας όσο ψήνεται το μπέικον, μην τυχόν σας αρπάξει.

Αφαιρέστε το ταψί από τον φούρνο κι αφήστε τους χουρμάδες να κρυώσουν 5 λεπτά μέσα στο ταψί. Έπειτα μεταφέρετε σε χαρτί κουζίνας για να ρουφήξει το λίπος και σερβίρετε σε πιατέλα.

Απολαύστε τους ζεστούς ή σε θερμοκρασία δωματίου.

 


 

0 comments:

Post a Comment