Νιώθω πως έχω πέσει σε τέλμα όσον αφορά στα μεσημεριανά μου γεύματα και σνακ. Αν και υπάρχουν αρκετές πηγές έμπνευσης τριγύρω, καταλήγω πάντα να τρώω τα ίδια και τα ίδια όπως ψωμί με αβοκάντο και αβγό, κάποιο τοστ, φρούτα με ξηρούς καρπούς κτλ. με αποτέλεσμα να έχω βαρεθεί τις ίδιες γεύσεις. Το παθαίνετε κι εσείς αυτό ή μόνο εγώ;
Όσο προσπαθώ λοιπόν να ανανεώσω τα μικρογεύματά μου, σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να τα μοιράζομαι εδώ, μαζί σας, σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς βρίσκετε στην ίδια κατάσταση με μένα. Τις περισσότερες φορές δεν θα πρόκειται για ακριβείς συνταγές αλλά για οδηγούς και συνδυασμούς υλικών για ένα ελαφρύ και (παν)εύκολο γεύμα ή σνακ με λίγα υλικά.
Έχω μοιραστεί ήδη στο παρελθόν μερικές τέτοιες ιδέες και συνταγές, όπως αυτές τις μπρουσκέτες με σπιτική πάστα ελιάς, ντομάτα και φέτα, ή αυτές με μασκαρπόνε, σύκα και προσούτο, και μπορείτε να βρείτε τις υπόλοιπες εδώ.
Ελπίζω να καταφέρω να βγω απ’ τη ρουτίνα των ίδιων γεύσεων και να ανανεώσω το ρεπερτόριο των απλών συνταγών μου, αλλά επίσης ελπίζω να εμπνεύσω κι εσάς. Θα ήθελα πολύ να μάθω αν σας αρέσει αυτή η ιδέα και αν σας ενδιαφέρουν γενικά τέτοιες εύκολες και γρήγορες συνταγές.
Ας ξεκινήσω λοιπόν με αυτά τα δυο ανοιχτά σάντουϊτς ή μπρουσκέτες ή tartines, όπως θέλετε πείτε τα, που έφτιαξα εχθές, με μαύρο πολύσπορο ψωμί, αγγούρι, λάδι άνηθου, ντομάτες, γιαούρτι, μυρωδικά και μια πικάντικη σάλτσα. Χρησιμοποιήσα harissa (καυτερή πάστα με τσίλι και μπαχαρικά από την Τυνησία) γιατί έχω τρέλα με την harissa εδώ και μερικά χρόνια—μάλιστα σκοπεύω επιτέλους να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη συνταγή με harissa σύντομα—αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες καυτερές σάλτσες όπως την ινδονησιακή sambal oelek, την σέρβικη ajvar ή την ταϊλανδέζικη sriracha.
Ντομάτες με γιαούρτι και harissa σε πολύσπορο ψωμί
Υλικά
Μαύρο πολύσπορο ψωμί, κομμένο σε φέτες
Στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χρησιμοποίησα 10% λιπαρά)
Ντομάτες ώριμες, οποιοδήποτε είδος (χρησιμοποίησα baby πομοντόρια), κομμένες σε φέτες ή στη μέση
Harissa (χαρίσα)
Φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένο
Παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Προετοιμασία
Αλείψτε τις φέτες ψωμμιού με δυο κουταλιές γιαούρτι και τακτοποιήστε από πάνω τις ντομάτες. Ρίξτε λίγη χαρίσα από πάνω, αναλόγως με το πόση κάψα αντέχετε, πασπαλίστε με τον μαϊντανό, αλατίστε και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο.
Αγγούρι με γιαούρτι και λάδι άνηθου σε πολύσπορο ψωμί
Υλικά
για το λάδι άνηθου
Ένα μεγάλο μάτσο φρέσκο άνηθο, γύρω στα 15 γρ.
150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Μια πρέζα αλάτι
Μαύρο πολύσπορο ψωμί, κομμένο σε φέτες
Στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χρησιμοποίησα 10% λιπαρά)
Αγγούρι, με τη φλούδα, λεπτοκομμένο σε ροδέλες
Φύλλα φρέσκου άνηθου, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Προετοιμασία
για το λάδι άνηθου
Κόψτε τα φύλλα του άνηθου και πετάξτε τα κοτσάνια. Τοποθετήστε τα φύλλα μέσα σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το ελαιόλαδο. Επεξεργαστείτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέστε το αλάτι.
Βγαίνει αρκετή ποσότητα οπότε μπορείτε να κρατήσετε το λάδι άνηθου στο ψυγείο, μέσα σ’ ένα γυάλινο βαζάκι μέχρι και 2 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, πάνω από ψητό ψάρι και φυσικά σε ανοιχτά σάντουιτς σαν κι αυτό.
Αλείψτε τις φέτες ψωμιού με δυο κουταλιές γιαούρτι και τακτοποιήστε από πάνω το αγγούρι. Περιχύστε με λίγο λάδι άνηθου, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και αλατίστε.
ΥΓ. Λυπάμαι που δεν μπορείτε να δείτε το λάδι άνηθου στις φωτογραφίες γιατί αντί να το περιχύσω πάνω από τις φέτες αγγουριού το περίχυσα πάνω από το γιαούρτι. Το συνειδητοποίησα αφού τα είχα φάει. Είναι ίδιο με αυτό το λάδι δυόσμου που είχα φτιάξει γι’ αυτή την ντοματοσαλάτα.
Όσο προσπαθώ λοιπόν να ανανεώσω τα μικρογεύματά μου, σκέφτηκα πως θα ήταν καλή ιδέα να τα μοιράζομαι εδώ, μαζί σας, σε περίπτωση που κάποιοι από εσάς βρίσκετε στην ίδια κατάσταση με μένα. Τις περισσότερες φορές δεν θα πρόκειται για ακριβείς συνταγές αλλά για οδηγούς και συνδυασμούς υλικών για ένα ελαφρύ και (παν)εύκολο γεύμα ή σνακ με λίγα υλικά.
Έχω μοιραστεί ήδη στο παρελθόν μερικές τέτοιες ιδέες και συνταγές, όπως αυτές τις μπρουσκέτες με σπιτική πάστα ελιάς, ντομάτα και φέτα, ή αυτές με μασκαρπόνε, σύκα και προσούτο, και μπορείτε να βρείτε τις υπόλοιπες εδώ.
Ελπίζω να καταφέρω να βγω απ’ τη ρουτίνα των ίδιων γεύσεων και να ανανεώσω το ρεπερτόριο των απλών συνταγών μου, αλλά επίσης ελπίζω να εμπνεύσω κι εσάς. Θα ήθελα πολύ να μάθω αν σας αρέσει αυτή η ιδέα και αν σας ενδιαφέρουν γενικά τέτοιες εύκολες και γρήγορες συνταγές.
Ας ξεκινήσω λοιπόν με αυτά τα δυο ανοιχτά σάντουϊτς ή μπρουσκέτες ή tartines, όπως θέλετε πείτε τα, που έφτιαξα εχθές, με μαύρο πολύσπορο ψωμί, αγγούρι, λάδι άνηθου, ντομάτες, γιαούρτι, μυρωδικά και μια πικάντικη σάλτσα. Χρησιμοποιήσα harissa (καυτερή πάστα με τσίλι και μπαχαρικά από την Τυνησία) γιατί έχω τρέλα με την harissa εδώ και μερικά χρόνια—μάλιστα σκοπεύω επιτέλους να μοιραστώ μαζί σας μια αγαπημένη συνταγή με harissa σύντομα—αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλες καυτερές σάλτσες όπως την ινδονησιακή sambal oelek, την σέρβικη ajvar ή την ταϊλανδέζικη sriracha.
Ντομάτες με γιαούρτι και harissa σε πολύσπορο ψωμί
Υλικά
Μαύρο πολύσπορο ψωμί, κομμένο σε φέτες
Στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χρησιμοποίησα 10% λιπαρά)
Ντομάτες ώριμες, οποιοδήποτε είδος (χρησιμοποίησα baby πομοντόρια), κομμένες σε φέτες ή στη μέση
Harissa (χαρίσα)
Φύλλα φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένο
Παρθένο ελαιόλαδο
Αλάτι
Προετοιμασία
Αλείψτε τις φέτες ψωμμιού με δυο κουταλιές γιαούρτι και τακτοποιήστε από πάνω τις ντομάτες. Ρίξτε λίγη χαρίσα από πάνω, αναλόγως με το πόση κάψα αντέχετε, πασπαλίστε με τον μαϊντανό, αλατίστε και ρίξτε λίγο ελαιόλαδο.
Αγγούρι με γιαούρτι και λάδι άνηθου σε πολύσπορο ψωμί
Υλικά
για το λάδι άνηθου
Ένα μεγάλο μάτσο φρέσκο άνηθο, γύρω στα 15 γρ.
150 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Μια πρέζα αλάτι
Μαύρο πολύσπορο ψωμί, κομμένο σε φέτες
Στραγγιστό γιαούρτι, πλήρες (χρησιμοποίησα 10% λιπαρά)
Αγγούρι, με τη φλούδα, λεπτοκομμένο σε ροδέλες
Φύλλα φρέσκου άνηθου, ψιλοκομμένο
Αλάτι
Προετοιμασία
για το λάδι άνηθου
Κόψτε τα φύλλα του άνηθου και πετάξτε τα κοτσάνια. Τοποθετήστε τα φύλλα μέσα σ’ ένα μικρό επεξεργαστή τροφίμων μαζί με το ελαιόλαδο. Επεξεργαστείτε μέχρι να έχετε ένα ομοιογενές μείγμα και προσθέστε το αλάτι.
Βγαίνει αρκετή ποσότητα οπότε μπορείτε να κρατήσετε το λάδι άνηθου στο ψυγείο, μέσα σ’ ένα γυάλινο βαζάκι μέχρι και 2 εβδομάδες. Χρησιμοποιήστε το σε σαλάτες, πάνω από ψητό ψάρι και φυσικά σε ανοιχτά σάντουιτς σαν κι αυτό.
Αλείψτε τις φέτες ψωμιού με δυο κουταλιές γιαούρτι και τακτοποιήστε από πάνω το αγγούρι. Περιχύστε με λίγο λάδι άνηθου, πασπαλίστε με τον ψιλοκομμένο άνηθο και αλατίστε.
ΥΓ. Λυπάμαι που δεν μπορείτε να δείτε το λάδι άνηθου στις φωτογραφίες γιατί αντί να το περιχύσω πάνω από τις φέτες αγγουριού το περίχυσα πάνω από το γιαούρτι. Το συνειδητοποίησα αφού τα είχα φάει. Είναι ίδιο με αυτό το λάδι δυόσμου που είχα φτιάξει γι’ αυτή την ντοματοσαλάτα.
Νομιζω οτι μετα το θεσπεσιο (πλην θερμιδοφόρο) φραουλο-γλυκό, ελαφρια τσιμπλογήματα οπως αυτα που μας προτείνεις, ειναι οτι πρέπει!
ReplyDeleteΚαλό βράδυ :)
Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν. Σ' ευχαριστώ!!
DeleteΌπως πάντα οι φωτογραφίες σου μου ανοίγουν την όρεξη και μου φτιάχνουν τη διάθεση να μπω στην κουζίνα. Τώρα μάλιστα που το έχω παρακάνει μερικές μέρες στο φαγητό, χρειάζομαι ιδέες για κάτι πιο ελαφρύ!
ReplyDeleteΚαλημέρα
Ελένη
https://myfortysomethingworld.wordpress.com
Σ' ευχαρισστώ πολύ Ελένη! Καλό ΣΚ!
DeleteΌτι καλύτερο!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ!
Deleteκαι γω το παθαινω!!!! οι φετες ψωμιου ειναι αντα η ευκολη λυση και οπταν εχεις ωραιο συνδυασμο ειναι κ χορταστικες!!
ReplyDeleteΑαα χαίρομαι που δεν είμαι μόνο εγώ!
DeleteΟ συνδυασμός είναι όλη η υπόθεση. Ευτυχώς υπάρχουν άπειροι!!
Αύριο το μεσημέρι φτιάχνω μπρουσκέτες....
ReplyDelete....πρώτα καίγεσαι με τη harissa και μετά δροσίζεσαι με το αγγουράκι και το λάδι άνηθου....σούπερ γεύμα!!!!! θα το καθιερώσω!
Deleteφανταστική η harissa....περιμένω συνταγή!
Καλησπέρα Πέπη μου. Χαίρομαι πολύ που σου άρεσαν! Άσε, η χαρίσα είναι φοβερή ειδικά αν έχεις τρέλα με τα καυτερά όπως εγώ. Η συνταγή θα έρθει σύντομα! Φιλιά!
DeleteΗ καλύτερη πρόταση...
ReplyDeleteΝα' σαι καλά!!
DeleteΟποιαδήποτε ιδέα για εύκολα και ελαφριά γεύματα είναι πάντα καλοδεχούμενη Μάγδα μου, ειδικά τώρα το καλοκαίρι :)
ReplyDeleteΚαι το καλό είναι ότι δε χρειάζεται ούτε κόπος, ούτε χρόνος προκειμένου να απολαύσουμε ένα τόσο νόστιμο και δροσερό γεύμα.
Την εκδοχή με το αγγούρι θα τη λατρέψουν και οι μικρές μου.
Σε φιλώ
Σ' ευχαριστώ Ερμιόνη μου. ΕΙδικά τώρα που έχουν πιάσει οι ζέστες, τα εύκολα και γρήγορα γεύματα είναι ό,τι καλύτερο. Φιλιά!
DeleteΕγω που ιμαι της συνήθειας μπορεί να τρώω το ίδιο ή παρεμφερές γέύμα/σνακ για μεγάλα διαστήματα και μετά να μην το ξαναφάω ποτε. Μου αρέσουν πολύ τα ανοιχτά σάντουιτς αλλά θα τα προτιμούσα για βραδυνό γεύμα, ιδίως τώρα το καλοκαίρι.
ReplyDeleteΑν δεν είχα να μαγειρέψω για την οικογένεια, θα τρεφόμουν αποκλειστικά με σαλάτες, σάντουιτς και φρούτα... Πολύ γευστικές οι προτάσεις σου, Μάγδα!!! Καλημέρα, ΧΟΧΟ
ReplyDeleteMα και αυτά τα σνακ χρειάζονται Μάγδα μου. Ευκολα και γρήγορα.
ReplyDeleteΤώρα το καλοκαίρι με τη ζέστη ειναι ιδανικά.
Είναι πολύ καυτερες αυτές οι σάλτσες που λες? Μ αρέσουν τα καυτερά δεν λέω αλλά όχι πολύ ;)
Θα ηθελα να τις δοκιμάσω πάντως. Περιμένω τη συνταγή με τη harissa.
Φιλιά