Tuesday, May 3, 2016

Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και φρέσκο δυόσμο


Τόσο απλά.

Διότι έπιασαν οι ζέστες και ονειρεύομαι σαλάτες.




Βραστά κόκκινα παντζάρια, μπόλικο ελαιόλαδο, καλό ξίδι από κόκκινο κρασί, αλμυρή, σκληρή βαρελίσια φέτα, φρέσκος δυόσμος.

Λίγο ψωμί στο πλάι, και οι μπλε ουρανοί να αντικατοπτρίζονται στα κρασοπότηρά μας.




Σαλάτα με παντζάρια, φέτα και φρέσκο δυόσμο

Μπορείτε να της προσθέσετε λεπτοκομμένες φέτες κόκκινου κρεμμυδιού, εσαλότ, ή φρέσκο κρεμμυδάκι ειδικά τώρα που είναι στην εποχή τους. Επίσης, λίγα χοντροκομμένα καρύδια ή αμύγδαλα καβουρντισμένα θα της ταίριαζαν πολύ. Αντί για δυόσμο, της πάει πολύ ο άνηθος και ο άγριος μάραθος.




Μερίδες: 2

Υλικά
2 μεγάλα παντζάρια, βρασμένα με τη φλούδα τους και καθαρισμένα, κομμένα σε λεπτές φέτες
100-120 γρ. φέτα βαρελίσια σκληρή
Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
Ξίδι από κόκκινο κρασί
Φύλλα φρέσκου δυόσμου
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο λευκό ή μαύρο πιπέρι


Προετοιμασία
Τακτοποιήστε σε ένα μεγάλο πιάτο ή πιατέλα τις φέτες του παντζαριού. Αλατίστε ελαφρά και ρίξτε λίγο πιπέρι. Θρυμματίστε με τα χέρια σας τη φέτα από πάνω. Περιχύστε με μπόλικο ελαιόλαδο και λίγο ξίδι, 1-2 κουταλάκια, αναλόγως με το γούστο σας. Εγώ ρίχνω αρκετό γιατί μου αρέσει η οξύτητά του που αντισταθμίζει τη γλύκα των παντζαριών. Προσθέστε τα φύλλα δυόσμου και σερβίρετε.


Για όσους αγαπούν τα παντζάρια όσο εγώ:
Σαλάτα με κοτόπουλο, παντζάρι, πορτοκάλι, φινόκιο και φέτα
Χούμους με παντζάρι και πικάντικα, τραγανά ψητά ρεβίθια (στραγάλια)
Τσιπς κόκκινων και κίτρινων παντζαριών με πικάντικο ντιπ ξινής κρέμας (ή γιαουρτιού)
Σαλάτα με παντζάρια Chioggia, κατσικίσιο τυρί και φυστίκια Αιγίνης
Πουρές παντζαριού με πατάτες και καρύδια


8 comments:

  1. Καλημερα!
    Εχω ανακαλύψει ενα ωραιο ψωμί με προζύμι και τραγανή κόρα, θα συνοδέψει τελεια την σαλάτα απο πάνω ;)

    ReplyDelete
  2. Χρόνια Πολλά και καλό μήνα.
    Πέρσι την Πρωτομαγιά είχα κάνει μια ανάλογη σαλάτα σε μορφή στεφανιού, αν θυμάμαι καλά με κάποια άλλο τυρί και δυόσμο που τον έψαχνα λόγω αργίας σε όλη τη γειτονιά, μιας και η γλάστρα μου είχε ξεραθεί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά Ξανθή! Τα παντζάρια μου αρέσουν πολύ και όποτε δεν έχω όρεξη ή χρόνο για πολλά-πολλά, φτιάχνω τέτοιες σαλάτες.

      Delete
  3. Χρόνια πολλά Μάγδα! Χριστός Ανέστη!
    Υπέροχη η φωτογράφιση της σαλάτας. Η ξύλινη επιφάνειά σου είναι πάντα τόσο ζεστή για να υποδεχθεί κάθε όμορφο πιάτο που θα της τοποθετήσεις επάνω. Δυστυχώς η σαλάτα με διχάζει, μιας και λατρεύω το πατζάρι αλλά όχι και τη φέτα.. Ετσι θα την σκεφτόμουν πολύ ωραία με ένα άλλο τυρί.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά Χρυσαυγή και σ' ευχαριστώ! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε άλλο λευκό τυρί αν δεν σου αρέσει η φέτα. Μανούρι, ανθότυρο, μυζήθρα, όλα καλές επιλογές.

      Delete
  4. Χρόνια πολλά Μαγδούλα :)

    Μάλλον εδώ θα ξαναγυρίσουμε στα comfort food μια και ο καιρος ξαναχάλασε (σήμερα βρέχει).
    Οι σαλάτες σου πάντα πολύ όμορφες οπτικά αλλά και γευστικά.
    Ωραία υλικά κι απλά!

    Φιλιά :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Χρόνια πολλά Μάριον!
      Εδώ έχει πάααρα πολύ ζέστη. Κανονικό καλοκαίρι αυτές τις μέρες και θα συνεχίσει έτσι για καμιά εβδομάδα. Αλλά για μένα τα comfort foods είναι παντός καιρού! :)

      Delete