Friday, April 14, 2017

Αργοψημένο αρνίσιο χεράκι στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά

Το αρνί στη σούβλα μπορεί να είναι από τους πιο παραδοσιακούς τρόπους για να ψήσει κανείς το πασχαλινό αρνί, αλλά όταν βρίσκεσαι στα ξένα, αρκείσαι στο να το μαγειρεύεις στο φούρνο, κάτι που προσωπικά δεν με ενοχλεί καθόλου αφού αυτός είναι κι από τους αγαπημένους μου τρόπους να το τρώω. Προσαρμόζοντας τις ποσότητες, μπορείς να ταΐσεις από δυο έως τριανταδύο (που λέει ο λόγος) άτομα και δεν χρειάζεται να περάσεις όλη σου τη μέρα κλεισμένη στην κουζίνα.




Για μένα, αυτό εδώ το αργοψημένο αρνίσιο χεράκι είναι μακράν από τα πιο νόστιμα. Πολλοί προτιμούν το αρνίσιο μπούτι αλλά αν το χεράκι μαγειρευτεί σωστά, είναι πολύ πιο εύγεστο και τρυφερό από ό,τι είναι το μπούτι.




Το αρνί μαζί με τις πατάτες σιγοψήνονται στο φούρνο για λίγο παραπάνω από τρεις ώρες και ρουφάνε όλες τις γεύσεις από τα υλικά που τα συνοδεύουν. Το δενδρολίβανο και το θυμάρι, το λεμόνι και την ρίγανη, το σκόρδο, την μουστάρδα και φυσικά το ελαιόλαδο.




Στο τέλος, το αρνάκι είναι τόσο μαλακό που λιώνει στο στόμα, είναι απίστευτα ζουμερό και μελωμένο, ενώ η πέτσα του υπέροχα τραγανή. Το ίδιο κι οι πατάτες, μαλακές και αφράτες με μια κριτσανιστή και λαχταριστή κρούστα. Και τα ζουμιά; Πωπωωωω αυτά τα ζουμιά. Να παίρνεις κομμάτια ψωμιού και να κάνεις ανελέητες παπάρες κατευθείαν μέσα στο ταψί. Όνειρο! Τί άλλο θέλει κανείς από ένα τέτοιο φαγητό;

Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα να έχετε με υγεία!!










Αργοψημένο αρνίσιο χεράκι στο φούρνο με πατάτες και μυρωδικά

Φροντίστε να κόψετε τις πατάτες χοτνρούτσικες ώστε να μη σας λιώσουν κατά το τρίωρο ψήσιμο.
Μην ξεπλύνετε το αρνί πριν το ψήσετε γιατί χάνει μέρος της γεύσης του.




Μερίδες: 4

Υλικά
1,5 - 2 κιλά ολόκληρο αρνίσιο χεράκι με το κόκκαλο
5-6 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες κυδωνάτες
1 κουταλιά σούπας μουστάρδα απαλή
6 ολόκληρες σκελίδες σκόρδο, με τη φλούδα
3 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες και κομμένες στα 4 κατά μήκος
3-4 κλωναράκια φρέσκου δεντρολίβανου
7-8 κλωναράκια φρέσκου θυμαριού
2 κουταλάκια γλυκού ρίγανη ξερή
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Χυμό από 2 λεμόνια, φρεσκοστυμμένα
150 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
250-300 ml νερό

Ειδικά εργαλεία: ταψί, αρκετά μεγάλο ώστε να χωράει το αρνί και τις πατάτες


Προετοιμασία
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180°C.

Βάλτε το αρνί μέσα στο ταψί και αλείψτε το παντού με την μουστάρδα. Κόψτε μ’ ένα μικρό μαχαίρι τη σάρκα του αρνιού σε 8-9 διαφορετικά σημεία (πάνω και κάτω), κάνοντας μικρές τομές που να χωράνε τα κομμάτια σκόρδου. Μπήξτε τα σε κάθε τομή και ρίξτε τα υπόλοιπα (μαζί με τις έξι ολόκληρες σκελίδες σκόρδο) στο ταψί, γύρω απ’ το αρνί.
Αραδιάστε γύρω από το αρνί τις πατάτες, σε μια στρώση. Πασπαλίστε τις πατάτες και το αρνί απ’ όλες τις πλευρές με αλάτι, φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και ρίγανη και περιχύστε με το ελαιόλαδο και τον χυμό λεμονιού. Προσθέστε το δενδρολίβανο και το θυμάρι κι έπειτα ρίξτε το νερό στο ταψί και ανακινήστε το καλά για να αναμειχθούν τα υγρά. Θα πρέπει τα υγρά να καλύπτουν τις πατάτες κατά τα 2/3.

Βάλτε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε για μισή ώρα. Έπειτα χαμηλώστε στους 150°C και ψήστε για 1 ώρα. Έπειτα δυναμώστε στους 165°C και ψήστε για 1 ώρα και 45 λεπτά μέχρι το αρνί να είναι τρυφερό και να ξεκολλάει με το άγγιγμα του πιρουνιού απ’ το κόκκαλο. Όσο ψήνεται το φαγητό, φροντίστε να γυρίσετε τις πατάτες (προσέχοντας να μην "σπάσουν") στα μέσα του συνολικού χρόνου, ελέγχοντας που και που μήπως χρειαστεί να προσθέσετε επιπλέον νερό, σε περίπτωση που το έχουν πιεί οι πατάτες. Δεν θέλετε επουδενί να σας ξεραθούν. Επίσης, κάτι που είναι πολύ σημαντικό είναι κάθε 1 ώρα να ρίχνετε ζουμί απ’ το ταψί πάνω στο αρνί με μια κουτάλα ώστε να παραμείνει ζουμερό και να πάρει επιπλέον γεύση. Ρίξτε 4-5 κουταλιές από το ζουμί κάθε φορά.

Βγάλτε το απ’ το φούρνο, αφήστε το να σταθεί για 10 λεπτά και σερβίρετε. Καλή όρεξη!!

Ααα κι αν είσαστε μανιακοί σκορδοφάγοι σαν κι εμένα, μετά από τις 3 αυτές ώρες, τα ολόκληρα σκόρδα με τη φλούδα τους θα έχουν γίνει σκέτη μαγεία. Πάρτε ένα ένα και πιέστε τη φλούδα να βγει από μέσα το πιο μελωμένο, γευστικό και γλυκό σκόρδο που θα φάτε ποτέ!




2 comments:

  1. Καλή Ανάσταση!!!!!!!!!!!
    Το πιο νόστιμο φαγητό!!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Μα δεν είναι;;; Καλή Ανάσταση Τατιάνα και Καλό Πάσχα!

      Delete