Είμαστε όλοι διαφορετικοί όσον αφορά το φαγητό, και οι λόγοι για τους οποίους βρίσκουμε ένα πιάτο γευστικό ή μη είναι εντελώς υποκειμενικοί, όπως είναι όλα άλλωστε.
Ο καθένας από εμάς είναι μοναδκός, με συγκεκριμένα γούστα που δημιουργούνται ή καλλιεργούνται από μικρή ηλικία με τα φαγητά που μεγαλώνουμε, με το είδος διατροφής που αργότερα επιλέγουμε, με τα επίπεδα γλύκας, πίκρας, κλπ. που αντέχουμε ή έχουμε συνηθίσει, και φυσικά εξαρτώνται από το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι γευστικοί μας κάλυκες σε γεύσεις και πόσο δεκτικοί είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε στην εισαγωγή νέων υλικών, διαφορετικών τρόπων μαγειρικής και συνδυασμούς γεύσεων στη διατροφή μας.
Υπάρχουν φυσικά και όλοι αυτοί που έχουν διατροφικούς περιορισμούς, αυτοεπιβαλλόμενους ή λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών, που είναι σαφές ότι ο κάθε ένας από εμάς κρίνει το φαγητό και τους γευστικούς συνδυασμούς εντελώς διαφορετικά.
Εγώ δεν έχω κανέναν διατροφικό περιορισμό παρά στόχος μου είναι να έχω μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Προσπαθώ να τρώω τα πάντα με μέτρο αν και έχω μεγάλη αδυναμία στο ψωμί και στα γλυκά, ειδικά στα γλυκά, και μπορώ άνετα να πέσω με τα μούτρα στα πιο πλούσια επιδόρπια αν με αφήσουν ελεύθερη. Πού και πού λοιπόν προσπαθώ να διατηρήσω τις ισορροπίες φτιάχνοντας γλυκά που δεν έχουν πολλές θερμίδες και που θα τα έλεγε κανείς υγιεινά, αν και είμαι ενάντια στην «δαιμονοποίηση» (ή «θεοποίηση») υλικών και φαγητών εν γένει, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα για κάποια άλλη φορά.
Μ’ αρέσει να πειραματίζομαι με νέα υλικά, κάτι που με έχει πολλές φορές οδηγήσει σε γευστικές ανακαλύψεις, σε νέους γευστικούς δρόμους και συνδυασμούς, όπως ακριβώς έγινε με αυτά εδώ τα κουλουράκια. Είναι κουλουράκια carrot cake, με τις γεύσεις του κλασικού κέικ καρότου χωρίς όμως να σταματάει εκεί διότι είναι φτιαγμένα με αλεύρι καρύδας (οπότε είναι και χωρίς γλουτένη) και περιέχουν χουρμάδες, σιρόπι σφενδάμου και πολλά μπαχαρικά.
Τα κουλουράκια αυτά καρότου μπορεί να μην είναι και τα πιο ελκυστικά κουλουράκια που έχετε δει ποτέ, αλλά είναι νοστιμότατα. Είναι υπέροχα μαστιχωτά στις άκρες και μαλακά, σχεδόν σαν κέικ, στο κέντρο, δεν είναι πολύ γλυκά, έχοντας εκείνη την χαρακτηριστική καραμελένια γλύκα των χουρμάδων και του σιροπιού σφενδάμου, κι είναι πολύ αρωματικά από τα μπαχαρικά τα οποία έχουν απαλή γεύση. Το αλεύρι καρύδας, το οποίο είναι σαν πολύ λεπτοκομμένο ινδοκάρυδο και χαρίζει μια υφή στα κουλουράκια που προσωπικά λατρεύω, είναι διακριτικό στη γεύση του, ενώ τα καρότα χαρίζουν την γήινη γλύκα και την υγρασία τους στα κουλουράκια.
Την επόμενη μέρα μου αρέσουν ακόμα περισσότερο καθώς είναι πιο μαλακά και η γεύση των μπαχαρικών και των χουρμάδων είναι λίγο πιο έντονη, και είναι το ιδανικό συνοδευτικό του πρωϊνού ή του απογευματινού καφέ μου.
Μαλακά κουλουράκια με αλεύρι καρύδας, καρότο και χουρμάδες
Χρησιμοποίησα βασιλικούς χουρμάδες (Medjool) καθώς προτιμώ την καραμελένια γεύση τους και την μαλακιά και ζουμερή τους υφή αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος. Φροντίστε μονάχα να είναι ζουμεροί κι όχι ξεραμένοι.
Γίνονται περίπου 20 κουλουράκια
Υλικά
75 γρ. αλεύρι καρύδας
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού ξερό κορίανδρο σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
65 γρ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
1 αβγό μεσαίου μεγέθους, ελαφρά χτυπημένο με πιρούνι
95 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι, κομμένους σε κομματάκια
60 γρ. τριμμένο καρότο
Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης, ψιλό κόσκινο, ηλεκτρικό μίξερ χειρός, πλαστική μεμβράνη, λαμαρίνα ή ταψί, λαδόκολλα
Προετοιμασία
Σ’ ένα μπωλ, κοσκινίστε το αλεύρι καρύδας, το baking powder και όλα τα μπαχαρικά.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου και χτυπήστε με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να αφράτεψει και να γίνει κρεμώδες. Με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, ρίξτε σταδιακά το ελαφρώς χτυπημένο αβγό κι όταν το ρίξετε όλο, χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε στο μείγμα βουτύρου το μείγμα αλευριού, τους κομμένους χουρμάδες και το τριμμένο καρότο. Αναμείξτε τα υλικά καλά με μια σκληρή σπάτουλα σιλικόνης, φροντίζοντας τα κομμάτια των χουρμάδων να κατανεμηθούν σε όλο το μείγμα.
Καλύψτε το μπωλ καλά με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι η ζύμη να είναι τόσο σφιχτή ώστε να μπορείτε να την πλάσετε σε μπαλάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185°C.
Καλύψτε τον πάτο της λαμαρίνας/ταψιού με λαδόκολλα.
Βγάλτε το μπωλ με τη ζύμη απ’ το ψυγείο και χρησιμοποιώντας τον δοσομετρητή της 1 κουταλιάς σούπας, φτιάξτε μπαλάκια ζύμης. Ρολάρετε κάθε μπαλάκι σφιχτά ανάμεσα στα χέρια σας. Θα σας φανεί λίγο εύθρυπτο το μείγμα αλλά μην το φοβάστε, θα κρατήσει. Επίσης, φροντίστε κάθε μπαλάκι να περιέχει και κομματάκια χουρμά.
Τοποθετήστε τα μπαλάκια στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους, και με το χέρι σας πατήστε τα ελαφρά από πάνω ώστε να γίνουν πεπλατυσμένα με πάχος 1 εκ. Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα κουλουράκια για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για άλλα 3 λεπτά ή μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσέξτε μη σας αρπάξουν.
Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν πάνω στο ταψί.
Είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα και κρατάνε για 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένα αεροστεγώς.
Ο καθένας από εμάς είναι μοναδκός, με συγκεκριμένα γούστα που δημιουργούνται ή καλλιεργούνται από μικρή ηλικία με τα φαγητά που μεγαλώνουμε, με το είδος διατροφής που αργότερα επιλέγουμε, με τα επίπεδα γλύκας, πίκρας, κλπ. που αντέχουμε ή έχουμε συνηθίσει, και φυσικά εξαρτώνται από το πόσο εκπαιδευμένοι είναι οι γευστικοί μας κάλυκες σε γεύσεις και πόσο δεκτικοί είμαστε ή μπορούμε να γίνουμε στην εισαγωγή νέων υλικών, διαφορετικών τρόπων μαγειρικής και συνδυασμούς γεύσεων στη διατροφή μας.
Υπάρχουν φυσικά και όλοι αυτοί που έχουν διατροφικούς περιορισμούς, αυτοεπιβαλλόμενους ή λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών, που είναι σαφές ότι ο κάθε ένας από εμάς κρίνει το φαγητό και τους γευστικούς συνδυασμούς εντελώς διαφορετικά.
Εγώ δεν έχω κανέναν διατροφικό περιορισμό παρά στόχος μου είναι να έχω μια ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων. Προσπαθώ να τρώω τα πάντα με μέτρο αν και έχω μεγάλη αδυναμία στο ψωμί και στα γλυκά, ειδικά στα γλυκά, και μπορώ άνετα να πέσω με τα μούτρα στα πιο πλούσια επιδόρπια αν με αφήσουν ελεύθερη. Πού και πού λοιπόν προσπαθώ να διατηρήσω τις ισορροπίες φτιάχνοντας γλυκά που δεν έχουν πολλές θερμίδες και που θα τα έλεγε κανείς υγιεινά, αν και είμαι ενάντια στην «δαιμονοποίηση» (ή «θεοποίηση») υλικών και φαγητών εν γένει, αλλά αυτή είναι άλλη κουβέντα για κάποια άλλη φορά.
Μ’ αρέσει να πειραματίζομαι με νέα υλικά, κάτι που με έχει πολλές φορές οδηγήσει σε γευστικές ανακαλύψεις, σε νέους γευστικούς δρόμους και συνδυασμούς, όπως ακριβώς έγινε με αυτά εδώ τα κουλουράκια. Είναι κουλουράκια carrot cake, με τις γεύσεις του κλασικού κέικ καρότου χωρίς όμως να σταματάει εκεί διότι είναι φτιαγμένα με αλεύρι καρύδας (οπότε είναι και χωρίς γλουτένη) και περιέχουν χουρμάδες, σιρόπι σφενδάμου και πολλά μπαχαρικά.
Τα κουλουράκια αυτά καρότου μπορεί να μην είναι και τα πιο ελκυστικά κουλουράκια που έχετε δει ποτέ, αλλά είναι νοστιμότατα. Είναι υπέροχα μαστιχωτά στις άκρες και μαλακά, σχεδόν σαν κέικ, στο κέντρο, δεν είναι πολύ γλυκά, έχοντας εκείνη την χαρακτηριστική καραμελένια γλύκα των χουρμάδων και του σιροπιού σφενδάμου, κι είναι πολύ αρωματικά από τα μπαχαρικά τα οποία έχουν απαλή γεύση. Το αλεύρι καρύδας, το οποίο είναι σαν πολύ λεπτοκομμένο ινδοκάρυδο και χαρίζει μια υφή στα κουλουράκια που προσωπικά λατρεύω, είναι διακριτικό στη γεύση του, ενώ τα καρότα χαρίζουν την γήινη γλύκα και την υγρασία τους στα κουλουράκια.
Την επόμενη μέρα μου αρέσουν ακόμα περισσότερο καθώς είναι πιο μαλακά και η γεύση των μπαχαρικών και των χουρμάδων είναι λίγο πιο έντονη, και είναι το ιδανικό συνοδευτικό του πρωϊνού ή του απογευματινού καφέ μου.
Μαλακά κουλουράκια με αλεύρι καρύδας, καρότο και χουρμάδες
Χρησιμοποίησα βασιλικούς χουρμάδες (Medjool) καθώς προτιμώ την καραμελένια γεύση τους και την μαλακιά και ζουμερή τους υφή αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και άλλο είδος. Φροντίστε μονάχα να είναι ζουμεροί κι όχι ξεραμένοι.
Γίνονται περίπου 20 κουλουράκια
Υλικά
75 γρ. αλεύρι καρύδας
1 κουταλάκι γλυκού baking powder
¼ κουταλάκι γλυκού κανέλα σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού τριμμένο μοσχοκάρυδο
¼ κουταλάκι γλυκού μπαχάρι σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού καρδάμωμο (κακουλέ) σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού ξερό κορίανδρο σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού τζίντζερ σε σκόνη
125 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
65 γρ. σιρόπι σφενδάμου (maple syrup)
1 αβγό μεσαίου μεγέθους, ελαφρά χτυπημένο με πιρούνι
95 γρ. χουρμάδες χωρίς το κουκούτσι, κομμένους σε κομματάκια
60 γρ. τριμμένο καρότο
Ειδικά εργαλεία: χοντρός τρίφτης, ψιλό κόσκινο, ηλεκτρικό μίξερ χειρός, πλαστική μεμβράνη, λαμαρίνα ή ταψί, λαδόκολλα
Προετοιμασία
Σ’ ένα μπωλ, κοσκινίστε το αλεύρι καρύδας, το baking powder και όλα τα μπαχαρικά.
Σ’ ένα μπωλ μεσαίου μεγέθους, προσθέστε το βούτυρο και το σιρόπι σφενδάμου και χτυπήστε με το ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει, να αφράτεψει και να γίνει κρεμώδες. Με το μίξερ να δουλεύει σε μέτρια προς χαμηλή ταχύτητα, ρίξτε σταδιακά το ελαφρώς χτυπημένο αβγό κι όταν το ρίξετε όλο, χτυπήστε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως και να έχετε ένα αφράτο μείγμα. Προσθέστε στο μείγμα βουτύρου το μείγμα αλευριού, τους κομμένους χουρμάδες και το τριμμένο καρότο. Αναμείξτε τα υλικά καλά με μια σκληρή σπάτουλα σιλικόνης, φροντίζοντας τα κομμάτια των χουρμάδων να κατανεμηθούν σε όλο το μείγμα.
Καλύψτε το μπωλ καλά με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το στο ψυγείο για 2 ώρες ή μέχρι η ζύμη να είναι τόσο σφιχτή ώστε να μπορείτε να την πλάσετε σε μπαλάκια.
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 185°C.
Καλύψτε τον πάτο της λαμαρίνας/ταψιού με λαδόκολλα.
Βγάλτε το μπωλ με τη ζύμη απ’ το ψυγείο και χρησιμοποιώντας τον δοσομετρητή της 1 κουταλιάς σούπας, φτιάξτε μπαλάκια ζύμης. Ρολάρετε κάθε μπαλάκι σφιχτά ανάμεσα στα χέρια σας. Θα σας φανεί λίγο εύθρυπτο το μείγμα αλλά μην το φοβάστε, θα κρατήσει. Επίσης, φροντίστε κάθε μπαλάκι να περιέχει και κομματάκια χουρμά.
Τοποθετήστε τα μπαλάκια στο ταψί αφήνοντας κενό μεταξύ τους, και με το χέρι σας πατήστε τα ελαφρά από πάνω ώστε να γίνουν πεπλατυσμένα με πάχος 1 εκ. Τοποθετήστε το ταψί στο κάτω ράφι του προθερμασμένου φούρνου και ψήστε τα κουλουράκια για 10 λεπτά. Έπειτα μεταφέρετε το ταψί στο μεσαίο ράφι του φούρνου και ψήστε για άλλα 3 λεπτά ή μέχρι οι άκρες τους να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσέξτε μη σας αρπάξουν.
Αφαιρέστε το ταψί απ’ το φούρνο κι αφήστε τα κουλουράκια να κρυώσουν πάνω στο ταψί.
Είναι ακόμα πιο νόστιμα την επόμενη μέρα και κρατάνε για 4 ημέρες σε θερμοκρασία δωματίου κλεισμένα αεροστεγώς.
τι ωραια!!! πρωτοτυπη συνταγη και σιγουρα νοστιμη!!
ReplyDelete