Tuesday, August 3, 2021

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και σουμάκι

Αυτή η σαλάτα φτιάχτηκε τις προάλλες, εντελώς αυθόρμητα, ενώ με είχε ξετρελάνει η μυρωδιά ενός φρεσκοκομμένου καρπουζιού. Θέλοντας διακαώς να το κατασπαράξω, όχι όμως πάλι έτσι σκέτο, βάλθηκα να το κάνω σαλάτα. Είχα την γιορτή μου εκείνη τη μέρα, κι ενώ δικαίως κάποιος θα πίστευε πως θα άρμοζε στην ημέρα κάτι πιο επίσημο, αυτό ήταν το μοναδικό πράγμα που ήθελα να φάω. 

 

 

 

Φρεσκότατο, τραγανό καρπούζι με ροδοκόκκινα ζουμιά να στάζουν παντού, αλμυρή φέτα, κόκκινο κρεμμύδι μέσα στην κάψα, εξωτικό χυμό λάιμ, πλούσιο, πηχτό ελαιόλαδο, δροσερό και φρέσκο δυόσμο, και μια ένωση μαγική, αυτή του θαλασσινού αλατιού σε χοντρές νιφάδες, τριμμένο στα δάχτυλα μαζί με το λεμονάτο και ξινούτσικο σουμάκι με το έντονο, βυσσινί του χρώμα.

Την φάγαμε με κρητικά κρίθινα παξιμάδια και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ευχαριστημένη και χορτασμένη την ημέρα της γιορτής μου. 

 

 

 

 

 

Σαλάτα με καρπούζι, φέτα και σουμάκι

Βάλτε την προσωπική σας πινελιά στην σαλάτα, όπως άλλωστε οφείλει κανείς με οποιαδήποτε σαλάτα, προσθέτοντας επιπλέον υλικά όπως στρουμπουλές πράσινες ελιές ή κάππαρη και γιατί όχι μερικά ώριμα ντοματίνια που θα της ταίριαζαν πολύ.

Ποσότητες δεν γράφω. Κάντε ό,τι νομίζετε. Ξέρετε εσείς.

 

Υλικά

Καρπούζι, τραγανό και ζουμερό, φρεσκοκομμένο

Φέτα, κομμένη με τα χέρια σε μικρά κομμάτια

Κόκκινο κρεμμύδι, λεπτοκομμένο

Χυμό λάιμ, φρεσκοστυμμένο

Εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

Φύλλα φρέσκου δυόσμου, κομμένα

Νιφάδες θαλασσινού αλατιού, χρησιμοποιώ Maldon

Τριμμένο σουμάκι

 

Προετοιμασία

Πάρτε μια πιατέλα και τακτοποιήστε τα κομμάτια του καρπουζιού. Στύψτε χυμό λάιμ πάνω από το φρούτο που αμέσως θα το κάνει πιο γλυκό. Μην ρωτήσεις γιατί γίνεται αυτό, πίστευε και μη ερεύνα, απλά γεύσου. Προσθέστε τη φέτα. Περιχύστε με ελαιόλαδο. Τρίψτε σ’ ένα μπωλάκι το αλάτι και το σουμάκι με τα δάχτυλα και πασπαλίστε μια γενναία ποσότητα πάνω απ’ τη σαλάτα. Προσθέστε επιπλέον σουμάκι αν χρειαστεί και τελειώστε με τον δυόσμο.

Απολαύστε αμέσως.

 

 

 

1 comment:

  1. Την έφτιαξα υπό συνθήκες κάμπινγκ σε δύο εκδοχές: μια δικιά μου, με ό,τι είχα που δεν ήταν καλός συνδυασμός (έβαλα πέστο να φανταστείς!) και μια την δικιά σου, χωρίς το σουμακι και τις νιφάδες Μαλντον, αλλά με απλό θαλασσινό αλάτι. Η εκδοχή σου ήταν πολύ καλή, ωραίος συνδυασμός! Έφαγε και ο εξάχρονος γιος μου... Και της βρήκαμε και όνομα, μόνο στα ελληνικά όμως:
    ΚΑΡΠΈΖΕ !!
    Από το συνδυασμό των λέξεων καρπούζι και caprese, στην οποία έχει αντικατασταθεί η ντομάτα με καρπούζι, η μοτσαρέλα με φέτα, ο βασιλικός με δυόσμο και το μπαλσαμικο με μοσχολέμονο!
    Ευχαριστούμε!
    ΥΓ: είχα δοκιμάσει και την συνταγή του Πετρετζίκη, με κόλιανδρο και μου άρεσε επίσης πολύ!! Και να φανταστείς ότι τον συνδυασμό φρούτο με φέτα δεν τον ήθελα καθόλου μικρή...

    ReplyDelete