Monday, October 18, 2021

Πικάντικα μπιφτέκια με σπιτικό κουλούρι και τζατζίκι

Λίγων φαγητών τη μυρωδιά δεν μπορώ ναντισταθώ. Του αρνιού στο φούρνο με πατάτες που ύπουλα με ξύπναγε κάποιες Κυριακές ενώ ήθελα απεγνωσμένα να μείνω στο κρεβάτι και να χουζουρέψω, της τυρόπιτας, όποιας τυρόπιτας κι αν είναι, όπως κι αν ψήνεται, της βανίλιας και του κακάο στα κέικ που με οδηγεί, παρεμπιπτόντως, να τα τρώω ζεματιστά κι έπειτα να μετανιώνω την ώρα και τη στιγμή αφού με πιάνει το στομάχι μου, και του μπιφτεκιού. Εκείνου του αλήτικου, του ζουμερού και ζουμπουρλούδικου μπιφτεκιού με την τραγανή, καβουρντισμένη κρούστα και το τρυφερό, αρωματικό κρέας. Αν είναι δε σερβιρισμένο πάνω σ’ ένα σπιτικό, μπαμπάτσικο κουλούρι, κομμένο στη μέση σαν άλλο bagel, με μπόλικο τζατζίκι, λεμόνι και ντομάτα, ε, τότε πρόκειται για γεύμα ονείρων κι ουχί απατηλών.
 
 

 

Την περασμένη εβδομάδα βρήκα άγριο σκόρδο σ’ ένα μεγάλο σούπερ μάρκετ που φημίζεται για την ποικιλία του σε δυσεύρετα φρούτα και λαχανικά. Μα πώς είναι δυνατόν; Οκτώβριο μήνα άγριο σκόρδο; Ε ναι. Και φυσικά δεν άντεξα. Το πήρα, χωρίς πολλά πολλά. Το χρησιμοποίησα όχι μόνο στο τζατζίκι, η συνταγή του οποίου είναι εδώ, αλλά και στο μπιφτέκι. Αφού δεν είναι στην εποχή του τώρα, αντικαταστήστε με ξερό σκόρδο. 

 


 

 

Πικάντικα μπιφτέκια με άγριο σκόρδο* σερβιρισμένα με σπιτικό κουλούρι και τζατζίκι

Χρησιμοποιήστε κιμά καλής ποιότητας με λίπος, για γεύση, αλλά όχι πολύ λίπος, αλλιώς τα μπιφτέκια θα σας γίνουν βαριά. Επίσης, μην παραλείψετε να δουλέψετε αρκετά τον κιμά και να ακολουθήσετε τις οδηγίες για την παραμονή του στο ψυγείο πριν ψηθεί. Εκεί είναι και το μυστικό.

Φυσικά και μπορείτε να τα φτιάξετε μακρουλά, σαν κεμπάπ και να τα βάλετε μέσα σε πίτα ώστε να κάνετε σουβλάκι μαζί με όποιο άλλο υλικό προτιμάτε.

*Όπως ανέφερα παραπάνω, μπορείτε να αντικαταστήσετε το άγριο σκόρδο με κανονικό σκόρδο.

 

 

Γίνονται 9 μικρά μπιφτέκια ή 4 μεγάλα

Υλικά

για τα μπιφτέκια

500 γρ. μοσχαρίσιο κιμά

2 κόκκινα κρεμμύδια (γύρω στα 110 γρ. καθαρό βάρος)

1 γεμάτη χούφτα φρέσκο μαιντανό

3 φύλλα άγριο σκόρδο (μαζί με τα κοτσανάκια τους) ή 1 σκελίδα σκόρδο

1 κουταλάκι γλυκού pul biber ή μπούκοβο

1 κουταλάκι γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι

¼ κουταλάκι γλυκού ξερή ρίγανη

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, 20 γυρίσματα του μύλου

1 κουταλάκι γλυκού αλάτι

2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο, για το ψήσιμο

 

για το σερβίρισμα

τζατζίκι (μπορείτε να αντικαταστήσετε το άγριο σκόρδο στη συνταγή με 2 σκελίδες σκόρδο)

κουλούρια/σιμίτια

λεμόνι

ντομάτες/ντοματάκια

 

Προετοιμασία

Σ’ ένα μούλτι, προσθέστε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και τον μαιντανό και ψιλοκόψτε τα. Προσθέστε όλα τα υλικά για τα μπιφτέκια εκτός από το λάδι σ’ ένα μετρίου μεγέθους μπωλ που να χωράει στο ψυγείο σας και πλάστε καλά για 5- 6 λεπτά. Καλύψτε με πλαστική μεμβράνη και τοποθετήστε το μπωλ στο ψυγείο για 2 ώρες για να σμίξουν οι γεύσεις και τ’ αρώματα του κιμά.
Πλάστε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που τα θέλετε.

Ζεστάνετε καλά το τηγάνι σας σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τώρα εδώ βέβαια οφείλω να πω το εξής. Καλώς ή κακώς, όλα τα τηγάνια δεν είναι ίδια. Τα αντικολλητικά κάθε είδους, όπως το Tefal, αν και τα χρησιμοποιώ, τα αποφεύγω όχι μόνο γιατί είναι βλαβερά στην υγεία μας αλλά και γιατί  όσον αφορά το κρέας (μπριζόλες, κοτόπουλο, μπιφτέκια, συκώτι) αλλά και μανιτάρια και τόφου, δεν τα ψήνουν καλά. Το υλικό από το οποίο φτιάχνεται ένα τηγάνι είναι σημαντικό στην αγωγιμότητα και διατήρηση της θερμότητας και φυσικά επηρεάζει άμεσα το ψήσιμο. Τα χάλκινα σκεύη ζεσταίνονται πάρα πολύ γρήγορα και κρυώνουν επίσης γρήγορα αφότου αποσυρθούν απ' την φωτιά. Τα σιδερένια/μαντεμένια σκεύη θέλουν χρόνο για να ζεσταθούν και χρόνο για να κρυώσουν. Τα ατσάλινα σκεύη ζεσταίνονται γρήγορα αλλά κρυώνουν αργά. Επίσης, η δημιουργία φυσικής αντικολλητικής επίστρωσης με τον χρόνο και την χρήση, όπως κάνουν τα σιδερένια/μαντεμένια και κάποια ατσάλινα τηγάνια, κάνει τεράααααστια διαφορά στην γεύση και στην κρούστα που μπορεί να δημιουργηθεί στο εξωτερικό του εκάστοτε φαγητού. Γνωρίζετε φυσικά περί Maillard reaction σωστά; Αν όχι, σας παραπέμπω εδώ.

Εγώ λοιπόν χρησιμοποιώ τηγάνι από ατσάλι, της μάρκας De Buyer (μοντέλο Mineral b) το οποίο αποκτά με την χρήση αντικολλητικές ιδιότητες και ψήνει καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο τηγάνι έχω χρησιμοποιήσει, ακόμα κι από το άλλο μου αγαπημένο αλλά εδώ και χρόνια πολύ λιγότερο χρησιμοποιημένο le Creuset από χυτοσίδηρο (μαντέμι). Επίσης, το μεγάλο, μακρόστενο, μαντεμένιο γκριλ le Creuset, που το έχω χιλιοχρησιμοποιήσει, ειδικά για σουβλάκια καλαμάκια, είναι απίθανο για μπιφτέκια. Προτιμώ ωστόσο το de Buyer γιατί είναι πιο ελαφρύ (στο μικρό μέγεθός του, γιατί αυτό με μεγαλύτερη διάμετρο είναι απίστευτα βαρύ κι αυτό). Ουφ. Συνεχίζουμε με την συνταγή. Μόλις ζεσταθεί το τηγάνι, χαμηλώστε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέστε το ελαιόλαδο. Μόλις αρχίσει να λαμπυρίζει, προσθέστε τα πλασμένα μπιφτέκια σας. Ψήστε όσο εσείς επιθυμείτε. Εγώ τα ψήνω καλά, 7 λεπτά από κάθε πλευρά για μικρά σχετικά μπιφτέκια.

σερβίρετε το πιάτο

Κόψτε τα κουλούρια στη μέση, τοποθετήστε από πάνω τα μπιφτέκια ώστε να ρουφήξει το κουλούρι τα ζουμιά και να γίνει ακόμα πιο νόστιμο, βάλτε το τζατζίκι και τις ντομάτες δίπλα και ρίξτε μπόλικο λεμόνι στα μπιφτέκια σας.

Καλή όρεξη!!!

 


 

 

3 comments:

  1. Πολλά μπράβο για τη συνταγή, αλλά κυρίως για τις πληροφορίες για τα τηγάνια! Έχω τόσες απορίες για όλα τα κουζινικά σκεύη και το μαγείρεμα, και αυτές οι πληροφορίες με γεμίζουν γνώση, Μάγδα! Μια ερώτηση πάνω σε αυτό: σε τί φωτιά βάζεις το de Buyer σου, στο γκάζι ή σε μάτια κουζίνας (κεραμικά);
    Προχθές έκανα γιουβέτσι και χρησιμοποίησα το αντικολλητικό μου βαθύ τηγάνι για το ψήσιμο του κρέατος. Δυστυχώς, για πολλοστή φορά, απέτυχαν οι Maillard, και χάθηκαν πολύτιμα ζουμια από το noix. Μου έρχεται να το πετάξω και είμαι στο ψάξιμο, όπως καταλαβαίνεις!
    Ευχαριστούμε!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Καλησπέρα Αγγελική! Είμαι εδώ για να σου απαντήσω ό,τι θες. :) Αν και δεν είμαι ειδικός, απλά από την πείρα μου μιλάω.
      Από τότε που ήρθα Ολλανδία, μόνο γκάζι έχω, που θεωρώ πως είναι και το καλύτερο.
      Θα σου πρότεινα ανεπιφύλακτα να πάρειες de Buyer. Μάλιστα το μοντέλο που χρησιμοποιώ είναι για όλα τα "μάτια". Κι είναι και φθηνό.

      Delete
  2. Ευχαριστώ! Θα το σκεφτώ σοβαρά τότε λοιπόν! Όσο για το γκάζι, άκουσα μια ιστορία από μια ταβερνιάρισσα στις Αφίδνες που όταν πια μεγάλωσε και έκλεισε η ταβέρνα, πήγε στην Αθήνα στην κόρη της να μείνει. Της ζήτησε να της μαγειρεύει, αλλά δεν είχε γκάζι. Η μάνα δέχτηκε με την προϋπόθεση να της πάρει γκάζι! Η γιαγιά αυτή πέθανε σε μεγάλη ηλικία έμαθα, πριν 2-3 χρόνια. Η ταβέρνα της κυρά Κατίνας δίπλα στο σταθμό του τρένου ήταν παιδική μου ανάμνηση. Μου φαίνεται θα πάρω και εγώ γκάζι! Μόνο που δεν έχω πολύ χώρο στην κουζίνα μου για αυτό. Φιλιά!

    ReplyDelete