Monday, March 20, 2023

Σάλτσα ντομάτας με λαχανικά

Πάντα αυτοσχεδιάζω όταν πρόκειται για σάλτσες ντομάτας. Τις φτιάχνω τόσο συχνά που δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω την ίδια σάλτσα δεύτερη φορά (αν κι έχω μια-δυο πολυαγαπημένες συνταγές εγγύηση), διότι πολύ απλά τα υλικά που χρησιμοποιώ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις ορέξεις μου καθώς και από το τί έχω διαθέσιμο στο ψυγείο και στα ντουλάπια της κουζίνας μου. 

 

 

Από τότε που ο Άρης άρχισε να τρώει στερεές τροφές, ξεκίνησα να προσθέτω λαχανικά σε οποιαδήποτε σάλτσα έφτιαχνα, για διατροφικούς λόγους, κάτι που ομολογουμένως σπάνια έκανα πριν, και επίσης να μετριάζω την χρήση καυτερών μπαχαρικών αφού προτιμώ τα πικάντικα εν αντιθέσει με τον τρίχρονο γιό μου. Έτσι, τα τελευταία δύο χρόνια, οι σάλτσες ντομάτας μου είναι γεμάτες λαχανικά και τολμώ να πω πως γι’ αυτό τον λόγο είναι και πιο νόστιμες.

Αυτήν εδώ, που περιέχει καρότο, πιπεριές και κολοκυθάκι, την φτιάχνω συχνά για να την σερβίρω με ζυμαρικά, αλλά την χρησιμοποιώ επίσης και πάνω σε σπιτική ζύμη για πίτσα, την αναμειγνύω με βρασμένες κόκκινες φακές και την σερβίρω πάνω σε κους κους, μέσα σε λαζάνια και σε γεμιστά κοχύλια φούρνου.


 

 

 

 

Σάλτσα ντομάτας με λαχανικά (για παιδιά και μεγάλους)

Η σάλτσα έχει μια φυσική γλύκα λόγω των διαφόρων λαχανικών που περιέχει. Αν οι ντομάτες ή ο πελτές που χρησιμοποιείτε προσδίδει αρκετά όξινη γεύση στη σάλτσα σας, προσθέστε λίγη ζάχαρη καρύδας ή άλλη ακατέργαστη ζάχαρη.

Η υφή της σάλτσας είναι ασφαλώς κάπως τραχιά εφόσον περιέχει τόσα λαχανικά, αλλά μπορείτε κάλλιστα να την πολτοποιήσετε για λεία υφή. 

Στην συνταγή αυτή χρησιμοποιώ έναν πελτέ γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς τουρκικής προέλευσης (tatli biber salcasi) καθώς μου αρέσει πολύ η γεύση που χαρίζει στις σάλτσες και μπορώ να τον βρω εύκολα στην Ολλανδία. Δεν είναι απαραίτητη η προσθήκη αν δεν μπορείτε να τον βρείτε. Εναλλακτικά μπορείτε να προσθέσετε λίγη harissa.

 

 

 

Μερίδες: 4-6 όταν σερβίρεται με ζυμαρικά

Ειδικά εργαλεία: επεξεργαστής τροφίμων – πολυκόφτης

 

Υλικά

120 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο

1 κονσέρβα 400 γρ. ολόκληρες ντομάτες (χρησιμοποιώ ιταλικές ντομάτες San Marzano)

2 κόκκινα κρεμμύδια, καθαρισμένα

1 εσαλότ, καθαρισμένο

2 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες

1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά

½ μεγάλη πράσινη πιπεριά

½ κολοκυθάκι μεσαίου μεγέθους

1 μέτριο καρότο, καθαρισμένο

2 κουταλάκια γλυκού πελτέ ντομάτας

1 κουταλάκι γλυκού πελτέ γλυκιάς κόκκινης πιπεριάς (αν μπορείτε να τον βρείτε)

½ κουταλάκι γλυκού καπνιστή πάπρικα

Αλάτι

Μαύρο πιπέρι

 

 

Προετοιμασία

Πριν ξεκινήσετε το μαγείρεμα, θα πρέπει να ψιλοκόψετε/πολτοποιήσετε τα λαχανικά στον επεξεργαστή τροφίμων/πολυκόφτη.

Ξεκινήστε λοιπόν ψιλοκόβοντας μαζί τα κρεμμύδια, εσαλότ και σκόρδα και αδειάστε τα σε ένα μπωλ.

Προσθέστε στον επεξεργαστή τροφίμων τις πιπεριές, ψιλοκόψτε τες μέχρι να γίνουν σχεδόν πολτός κι αδειάστε σε ένα άλλο μπωλ.

Συνεχίστε ψιλοκόβοντας το καρότο και αδειάστε το σε ένα τρίτο μπωλ. Έπειτα ψιλοκόψτε το κολοκυθάκι και αδειάστε το στο μπωλ με το καρότο.

Τέλος, προσθέστε τις ντομάτες και πολτοποιήστε.

Σε μια μεσαία κατσαρόλα, ρίξτε το ελαιόλαδο και ζεστάνετε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίξτε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια-εσαλότ-σκόρδα και σωτάρετε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να μαλακώσουν και να χρυσίσουν.

Ρίξτε τις ψιλοκομμένες πιπεριές και σωτάρετε μέχρι να μαραθούν και να παραμείνουν ελάχιστα υγρά στην κατσαρόλα.

Προσθέστε το ψιλοκομμένο καρότο και κολοκυθάκι και σωτάρετε για 3-4 λεπτά.

Προσθέστε τον πελτέ ντομάτας, και πιπεριάς (αν έχετε) και ανακατέψτε καλά. Ρίξτε τις πολτοποιημένες ντομάτες και ανακατέψτε.

Γεμίστε την κονσέρβα που ήταν οι ντομάτες με καυτό νερό, ανακινήστε καλά και ρίξτε το στην κατσαρόλα. Μετά γεμίστε την μισή κονσέβρα με καυτό νερό και ρίξτε το κι αυτό στην κατσαρόλα. Τέλος, προσθέστε την καπνιστή πάπρικα, αλάτι κι όσο μαύρο πιπέρι θέλετε, κι αφήστε να πάρει βράση.

Βάλτε στο χαμηλό, κλείστε το καπάκι και αφήστε να σιγοβράσει για τουλάχιστον 1 ώρα, μέχρι να έχετε μια πηχτή και πλούσια σάλτσα. Αν είναι νερουλή, βγάλτε το καπάκι και σιγοβράστε μέχρι να έχει την σύσταση που προτιμάτε. Δοκιμάστε και αλατίστε αν χρειάζεται.

Σερβίρετε με ζυμαρικά ή προσθέστε σε όποιο άλλο πιάτο/φαγητό θέλετε.

 

 

0 comments:

Post a Comment