Όπως συμβαίνει με πολλά από τα γεύματα που μαγειρεύω, όλα ξεκινούν με ένα μόνο υλικό, την πηγή έμπνευσης αν θέλετε, που θα με οδηγήσει στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πιάτου, κάποιες φορές περίπλοκο και χρονοβόρο, ενώ άλλες ένα εύκολο πιάτο που χρειάζεται μονάχα λίγα λεπτά για να ετοιμαστεί.
Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες όταν αγόρασα απ’ το μανάβη δυο μάτσα νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens). Δεν ήξερα τί να τα κάνω κι έτσι παρέμειναν στο ψυγείο, σχεδόν παραμελημένα, μέχρι που μου ήρθε η ιδέα. Θα έφτιαχνα μια σαλάτα για κυρίως πιάτο. Το κάνω συχνά αυτό άλλωστε, να μετατρέπω σαλάτες σε κυρίως γεύματα, κι αυτό γιατί ο Σ κι εγώ τις λατρεύουμε. Και μεταξύ μας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις έτοιμο φαγητό σε λιγοστή ώρα έπειτα από μια κουραστική μέρα.
Είχα χαλούμι στο ψυγείο, αγγούρι που είχε περισσέψει από ένα τζατζίκι που είχα κάνει την προηγούμενη και κόκκινο κρεμμύδι, κι άρχισα να σκέφτομαι το ντρέσινγκ. Ήθελα κάτι κάπως διαφορετικό, αρωματικό με γήινη γεύση που θα έδενε με τις φρέσκιες νότες της πρασινάδας και του αγγουριού. Μου ήρθε στο νου το ταχίνι, που δεν απουσιάζει ποτέ απ’ το νουλάπι της κουζίνας μου, και ο κουρκουμάς. Αυτό ήταν.
Έκοψα το αγγούρι και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες με τη βοήθεια του αξιόπιστου μαντολίνου μου, χτύπησα μ’ ένα σύρμα τα υλικά για το ντρέσινγκ κι έψησα το χαλούμι σε καυτό τηγάνι μέχρι να γίνει υπέροχα χρυσοκάστανο. Ανακάτεψα καλά όλα τα υλικά, τα ράντισα με το έντονα πορτοκαλόχρωμο ντρέσινγκ και στόλισα με μπόλικο καβουρντισμένο σουσάμι που χάρισε γεύση και υφή.
Αυτό ήταν το χθεσινό μας γεύμα.
Σαλάτα με νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens), αγγούρι, κρεμμύδι και ψητό χαλούμι, και ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
Τα κλασικά φύλλα γογγυλιών είναι μεγάλα σαν τα παντζαρόφυλλα. Αυτά που χρησιμοποίησα στη συνταγή αυτή είναι νεαρά και μικρά φύλλα από γογγύλια που καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου για τα μικρά αυτά φύλλα.
Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικάντικη και τα λεπτά τους κοτσάνια είναι τραγανά και νόστιμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε, αντικαταστήστε με baby σπανάκι, ρόκα ή τρυφερά παντζαρόφυλλα.
Για όσους με διαβάζετε από Ολλανδία, ονομάζονται raapstelen.
Το ντρέσινγκ αυτό είναι τέλειο πάνω από ψητό ψάρι ή κοτόπουλο, ή ανακατεμένο με απλά βρασμένα όσπρια για να τους χαρίσει γεύση.
Μερίδες: 2 κυρίως ή 4 σαλάτας
Υλικά
για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
60 ml (¼ κούπας) ταχίνι
3½ κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν σε σκόνη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
για τη σαλάτα
150 γρ. νεαρά φύλλα γογγυλιών
120 γρ. αγγούρι, με φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
Μισό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
250 γρ. χαλούμι
Μια χούφτα καβουρντισμένο σουσάμι
Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)
Προετοιμασία
για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το καγιέν, λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.
για τη σαλάτα
Κόψτε το χαλούμι σε φέτες μεσαίου πάχους και λαδώστε τες ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τις φέτες σε μια στρώση. Ψήστε για 3 λεπτά περίπου κι από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά.
Ξεπλύντε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό τα φύλλα γογγυλιών, κόψτε τις ρίζες και στεγνώστε σε χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα μεγάλο μπωλ αναμείξτε την πρασινάδα με το αγγούρι και το κρεμμύδι. Τακτοποιήστε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε το χαλούμι. Περιχύστε με μπόλικο ντρέσινγκ και ρίξτε από πάνω το σουσάμι.
Σερβίρετε αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.
Μπορείτε να διατηρήσετε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για 2 μέρες. Θα πήξει στο ψυγείο, οπότε βγάλτε το ένα μισάωρο πριν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, το ντρέσινγκ θα φαίνεται κομμένο λόγω του ταχινιού. Μη σας απασχολεί, χτυπήστε το με το σύρμα και θα επανέλθει.
Αυτή τη φορά, όλα ξεκίνησαν πριν μερικές μέρες όταν αγόρασα απ’ το μανάβη δυο μάτσα νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens). Δεν ήξερα τί να τα κάνω κι έτσι παρέμειναν στο ψυγείο, σχεδόν παραμελημένα, μέχρι που μου ήρθε η ιδέα. Θα έφτιαχνα μια σαλάτα για κυρίως πιάτο. Το κάνω συχνά αυτό άλλωστε, να μετατρέπω σαλάτες σε κυρίως γεύματα, κι αυτό γιατί ο Σ κι εγώ τις λατρεύουμε. Και μεταξύ μας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να έχεις έτοιμο φαγητό σε λιγοστή ώρα έπειτα από μια κουραστική μέρα.
Είχα χαλούμι στο ψυγείο, αγγούρι που είχε περισσέψει από ένα τζατζίκι που είχα κάνει την προηγούμενη και κόκκινο κρεμμύδι, κι άρχισα να σκέφτομαι το ντρέσινγκ. Ήθελα κάτι κάπως διαφορετικό, αρωματικό με γήινη γεύση που θα έδενε με τις φρέσκιες νότες της πρασινάδας και του αγγουριού. Μου ήρθε στο νου το ταχίνι, που δεν απουσιάζει ποτέ απ’ το νουλάπι της κουζίνας μου, και ο κουρκουμάς. Αυτό ήταν.
Έκοψα το αγγούρι και το κρεμμύδι σε πολύ λεπτές φέτες με τη βοήθεια του αξιόπιστου μαντολίνου μου, χτύπησα μ’ ένα σύρμα τα υλικά για το ντρέσινγκ κι έψησα το χαλούμι σε καυτό τηγάνι μέχρι να γίνει υπέροχα χρυσοκάστανο. Ανακάτεψα καλά όλα τα υλικά, τα ράντισα με το έντονα πορτοκαλόχρωμο ντρέσινγκ και στόλισα με μπόλικο καβουρντισμένο σουσάμι που χάρισε γεύση και υφή.
Αυτό ήταν το χθεσινό μας γεύμα.
Σαλάτα με νεαρά φύλλα γογγυλιών (turnip greens), αγγούρι, κρεμμύδι και ψητό χαλούμι, και ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
Τα κλασικά φύλλα γογγυλιών είναι μεγάλα σαν τα παντζαρόφυλλα. Αυτά που χρησιμοποίησα στη συνταγή αυτή είναι νεαρά και μικρά φύλλα από γογγύλια που καλλιεργούνται εξ ολοκλήρου για τα μικρά αυτά φύλλα.
Η γεύση τους είναι ελαφρώς πικάντικη και τα λεπτά τους κοτσάνια είναι τραγανά και νόστιμα. Δεν ξέρω αν υπάρχουν στην Ελλάδα οπότε εάν δεν μπορείτε να τα βρείτε, αντικαταστήστε με baby σπανάκι, ρόκα ή τρυφερά παντζαρόφυλλα.
Για όσους με διαβάζετε από Ολλανδία, ονομάζονται raapstelen.
Το ντρέσινγκ αυτό είναι τέλειο πάνω από ψητό ψάρι ή κοτόπουλο, ή ανακατεμένο με απλά βρασμένα όσπρια για να τους χαρίσει γεύση.
Μερίδες: 2 κυρίως ή 4 σαλάτας
Υλικά
για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
60 ml (¼ κούπας) ταχίνι
3½ κουταλιές σούπας φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές σούπας παρθένο ελαιόλαδο
¾ κουταλάκι γλυκού κουρκουμά σε σκόνη
¼ κουταλάκι γλυκού πιπέρι καγιέν σε σκόνη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο άσπρο πιπέρι
για τη σαλάτα
150 γρ. νεαρά φύλλα γογγυλιών
120 γρ. αγγούρι, με φλούδα, κομμένο σε λεπτές φέτες
Μισό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε πολύ λεπτές φέτες
250 γρ. χαλούμι
Μια χούφτα καβουρντισμένο σουσάμι
Ειδικά εργαλεία: μαντολίνο (προαιρετικά)
Προετοιμασία
για το ντρέσινγκ με ταχίνι και κουρκουμά
Σ’ ένα μικρό μπωλ προσθέστε το ταχίνι, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, τον κουρκουμά, το καγιέν, λίγο αλάτι και άσπρο πιπέρι και χτυπήστε καλά με ένα σύρμα. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι αν χρειάζεται.
για τη σαλάτα
Κόψτε το χαλούμι σε φέτες μεσαίου πάχους και λαδώστε τες ελαφρά με λίγο ελαιόλαδο. Ζεστάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέστε τις φέτες σε μια στρώση. Ψήστε για 3 λεπτά περίπου κι από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν καλά.
Ξεπλύντε καλά κάτω από κρύο τρεχούμενο νερό τα φύλλα γογγυλιών, κόψτε τις ρίζες και στεγνώστε σε χαρτί κουζίνας. Σ’ ένα μεγάλο μπωλ αναμείξτε την πρασινάδα με το αγγούρι και το κρεμμύδι. Τακτοποιήστε τα σε ένα πιάτο και προσθέστε το χαλούμι. Περιχύστε με μπόλικο ντρέσινγκ και ρίξτε από πάνω το σουσάμι.
Σερβίρετε αμέσως μαζί με φρέσκο ψωμί.
Μπορείτε να διατηρήσετε το ντρέσινγκ στο ψυγείο για 2 μέρες. Θα πήξει στο ψυγείο, οπότε βγάλτε το ένα μισάωρο πριν επιθυμείτε να το χρησιμοποιήσετε.
Επίσης, το ντρέσινγκ θα φαίνεται κομμένο λόγω του ταχινιού. Μη σας απασχολεί, χτυπήστε το με το σύρμα και θα επανέλθει.
Υπέροχη σαλάτα! Πολλή δροσιστική και ο συνδυασμός των υλικών τέλειος!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ πολύ!
DeleteΠόλυ ωραία χρώματα στο πιάτο!
ReplyDeleteΣ' ευχαριστώ Τάνια!
DeleteΜε ενθουσίασε το ντρέσινγκ! Τελικά ο κουρκουμάς πάει παντού...
ReplyDeleteΚαλημέρα !!
Καλημέρα Αγγελική! Είναι πάρα πολύ ωραίο ντρέσινγκ και ταιριάζει και σε ψητό κοτόπουλο, σε θαλασσινά και ανακατεμένο με βραστά όσπρια για να τους δώσει γεύση. Τον κουρκουμά τον λατρεύω!
DeleteΜου έδωσες ιδέα για σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια!! Ευχαριστώ:-)
DeleteΜμμ. ενδιαφέρον και ειδικά αυτό το ντρέσινγκ! Έχω κουρκουμά κάτι χρόνια σε βαζάκι στο ντουλάπι μου και δεν το πολυχρησιμοποιώ, να λοιπόν μια ωραία ιδέα για ένα πιάτο "μη εξωτικό" ας πούμε (αν και τα φύλλα γογγυλιών εξωτικά είναι για μένα, δεν τα είχα ξαναδεί/ακούσει).
ReplyDeleteΕπίσης το καβουρδισμένο σουσάμι είναι τέλειο στις πράσινες σαλάτες!
Ωχ, αν τον έχεις χρόνια στο βαζάκι θα πρέπει να τον πετάξεις και να πάρεις άλλον γιατί είναι σίγουρο πως θα έχει αλλοιωθεί η γεύση του. Έτσι είναι δυστυχώς με τα μπαχαρικά, ειδικά όταν είναι ήδη τριμμένα.
DeleteΤα φύλλα γογγυλιών μη νομίζεις, κι εγώ πριν έρθω Ολλανδία δεν τα ήξερα, αλλά εδώ είναι πολύ δημοφιλή. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο πράσινο σαλατικό που σου αρέσει ή αυτά που προτείνω πριν τη συνταγή. Το σουσάμι είναι πράγματι φοβερό σε σαλάτες!
αυτο το κιτρινοπορτοκαλι του ντρεσινκ μου μπηκε στο ματι και θελω να το δοκιμασω επειγοντως!!!!η σαλατα σου ειναι σαν πινακας ζωγραφικης μαγδα!!!
ReplyDeleteφιλια!!!!!
Αν το δοκιμάσεις θα χαρώ να μάθω πώς σου φάνηκε. Σ' ευχαριστώ πολύ! Φιλιά!
DeleteΝα ένα πιάτο που θα εκτιμούσα πολύ εγώ και θα μισούσαν τα παιδιά μου! Τώρα που το ξανασκέφτομαι μάλλον θα έτρωγαν το χρυσαφένιο, τραγανό χαλούμι και θα μας άφηναν τις πρασινάδες. Ώρες ώρες μου λείπει αυτή η απόλυτη ελευθερία του να μαγειρεύω χωρίς να χρειάζεται να σκεφτώ αν θα αρέσει σε όλους ή αν κάποιοι θα μείνουν τελικά νηστικοί.
ReplyDeleteΔεν μπορώ να πω ότι σε καταλαβαίνω Νανά αφού δεν έχω ακόμα παιδιά, αλλά αυτή την ελευθερία του να φτιάχνω ό,τι θέλω και ό,τι λαχταρώ, την εκτιμώ πολύ. Ελπίζω να σου δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσεις τη σαλάτα, άλλωστε είναι τόσο εύκολη. Σερβίρισέ την για σαλάτα δίπλα από το κυρίως φαγητό κι όποιος τη φάει :)
DeleteΤι ωραία ζωντανά χρώματα που έχουν οι φωτογραφίες σου και τα σκεύη πάντα ξεχωρίζουν!
ReplyDeleteΤο χαλούμι....αχχχχ μόνο έτσι τηγανιτό ή ψητό αναδεικνύεται η γεύση του!
Σούπερ το ντρέσινγκ με το ταχίνι και το κουρκουμά!!! Θα δοκιμάσω τη σαλάτα σου με παντζαρόφυλλα!
....έχω και τα τορτιλιόνι στο πρόγραμμα...
Το χαλούμι είναι παράξενο τυρί. Δεν έχει κάποια ιδιαίτερη γεύση αλλά δίνει υφή στα πιάτα. Εκείνη την λαστιχωτή αλλά ευχάριστη υφή που ειδικά στις σαλάτες είναι πολύ ωραία. Ελπίζω να σου αρέσουν και τα δυο πιάτα!
DeleteΠραγματικά το ντρέσινγκ που σκέφτηκες φίλη Μάγδα, μπορεί να μεταμορφώσει και την πιο "άχαρη' πράσινη σαλάτα!
ReplyDeleteΚαταγράφεται για δοκιμή, καθώς είμαι σε πειραματικές φάσεις με το ταχίνι τελευταίως.
Καλό βράδυ.
Το ταχίνι το αγαπώ πολύ! Ειδικά αυτές τις μέρες που έχω τσακίσει και τον χαλβά, το ταχίνι φαίνεται πως είναι σε καθημερινή βάση στο πρόγραμμα. Αξίζει να δοκιμάσεις το ντρέσινγκ κι ελπίζω να σου αρέσει!
DeleteΤο χαλούμι είναι ένα τυρί που νομίζω αναδεικνύεται άψογα όταν χρησιμοποιείται σε σαλάτες, συνδυαζόμενο με λαχανικά.
ReplyDeleteΕνδιαφέρον και το ντρέσινγκ. Γογγύλια δύσκολα να βρω, αλλά οι εναλλακτικές που προτείνεις με καλύπτουν μια χαρά!
Φιλιά
Με οποιαδήποτε γευστική σαλάτα, λίγο πικρή και πικάντικη αν είναι δυνατόν, ταιριάζει πολύ το ντρέσινγκ. Φιλιά!
DeleteΠολύ ωραία σαλάτα και εύκολη! Τολμώ όμως να πω ότι το χαλούμι και το ντρέσινγκ κλέβουν την παράσταση! Έτσι μου αρέσουν τα αγγούρια και τα κρεμμύδια στις σαλάτες, κομμένα σε πολύ λεπτές φέτες (εκτός ίσως από την ντοματοσαλάτα). Οι φώτο όπως πάντα υπέροχες!
ReplyDeleteΦιλιά
Το ντρέσινγκ είναι πραγματικά απίθανο, τουλάχιστον για το δικό μου το γούστο. Σ' ευχαριστώ πολύ Μίνα!
DeleteΚοιτα τωρα που με βρήκες να εχω προμηθευτεί κουρκουμα απο την Ευριπίδου και να εχει περισσεψει ταχινι ;)
ReplyDeleteΚαλό μεσημέρι!
Ααα τέλεια!! Ελπίζω να σου αρέσει.
Delete